تهران- ایرنا- معاون گردشگری وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: برخی جداول مورد نیاز حساب‌های اقماری گردشگری تدوین شده، اما ماهیت تدوین و استقرار این حساب‌ها روندی چندین ساله و زمان‌بر است.

به گزارش خبرنگار میراث‌فرهنگی ایرنا، حساب‌های اقماری گردشگری (Tourism Satellite Account -TSA) به عنوان ابزار آماری، آثار اقتصادی و درآمدهای حاصل از فعالیت‌های گردشگری در دوره زمانی مشخص را شفاف می‌کند، این حساب‌ها همواره لازمه برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های کلان این حوزه به شمار می‌آید.

اجرای حساب‌های اقماری از سال ۱۳۹۹ در کشور آغاز شد، اما به‌دلیل شیوع بیماری کرونا و رکود در بخش سفر، امکان اجرای آن فراهم نشد، اما اکنون که گردشگری از سرگرفته شده است می‌تواند روند استقرار آن تداوم یابد، روندی در چارچوب نظام جامع آماری گردشگری میان وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و مرکز آمار ایران و به‌منظور ایجاد ابزار بررسی منافع حاصل از صنعت گردشگری، امکان سنجش بهره‌وری صنعت گردشگری، میزان اشتغال‌زایی و محاسبه گردشگری در حساب‌های ملی کشور.

هدف اصلی حساب اقماری گردشگری سنجش اثرات اقتصادی گردشگری در کشور به‌ صورت سالانه است و این امکان را فراهم می‌کند که جنبه‌های اقتصادی گردشگری در حساب‌های ملی کشور به‌طور مجزا بررسی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند. با اجرای این طرح و توجه به اهمیت نقش گردشگری زمینه بهتری برای تجزیه و تحلیل اثرات گردشگری در اقتصاد و تصمیم‌گیری‌ها درباره گردشگری فراهم می‌شود

بسیاری از کشورها استقرار نظام حساب‌های اقماری گردشگری را به‌صورت جدی در دستور کار خود قرار داده‌اند و با استفاده از این حساب‌ها و نیز ایجاد قوانین و تخصیص اعتبارات مورد نیاز، سیاستگذاری‌های کلان و تصمیم‌گیری‌های خرد حوزه گردشگری را مدیریت می‌کنند. با تهیه حساب اقماری گردشگری گام مهمی برای ایجاد ابزار بررسی منافع حاصل از صنعت گردشگری، مقایسه رشد صنعت گردشگری با سایر بخش‌ها، امکان سنجش بهره‌وری صنعت گردشگری، اشتغال‌زایی و تراز پرداخت‌های ملی برداشته خواهد شد.

با حساب‌های اقماری می‌توان سهم گردشگری در اقتصاد را استنتاج کرد

علی‌اصغر شالبافیان در گفت‌وگو با خبرنگار گردشگری ایرنا درباره استقرار حساب‌های اقماری (TSA) گردشگری اظهار داشت: استقرار حساب‌های اقماری از سال ۱۳۹۹ میان دستگاه‌های مختلف شکل گرفته است. مرکز آمار ایران، سازمان مدیریرت و برنامه‌ریزی و پژوهشگاه میراث‌فرهنگی استقرار حساب‌های آماری را پی‌گیری می‌کنند.

معاون گردشگری وزارت میراث‌فرهنگی افزود: خوشبختانه مرکز آمار ایران به عنوان مجری طرح حساب های اقماری گردشگری تلاش‌هایی را از سال گذشته آغاز کرده و برخی جداول مرتبط با این موضوع تهیه شده است.

شالبافیان بیان کرد: کشورهایی که از نظام آماری جامع و مرتبط بهم برخوردارند، خلاصه حساب‌های اقماری گردشگری مشخص دارند تا از نظام‌های آماری اقتصادی، بتوانند استنتاج کنند که سهم گردشگری در اقتصاد کلان چقدر است، اما باید توجه داشت که ماهیت تدوین و استقرار حساب‌های اقماری روندی چندین ساله و زمان‌بر است.