به گزارش روز شنبه ایرنا، نیمه شب دیشب مهلت قانونی تبلیغات برای ۱۲ نامزد انتخابات ریاست جمهوری فرانسه به پایان رسید. این سکوت زمان مناسبی برای بیان نگرانی مهمی است که در روزهای گذشته رسانه های فرانسوی به آن پرداختند اما در هیاهوی تبلیغات نامزدها کمرنگ شد؛ میزان مشارکت.
نخستین نظرسنجی در مورد میزان مشارکت در هفته گذشته نشان داد که تنها ۶۶ درصد واجدان شرایط برای حضور در دور نخست انتخابات مصمم هستند که این امر به برآورد روزنامه فرانسوی «لز اِکو» میتواند پایینترین میزان مشارکت باشد. این درحالی است که به شکل سنتی مشارکت در دور نخستین انتخابات بیش از دور دوم است.
از امروز اما نگرانی از مشارکت پایین در بیشتر رسانههای فرانسه قابل مشاهده است.
روزنامه فرانسوی «لوپوئن» در مطلبی به نقل از خبرگزاری فرانسه نوشت: نظرسنجی موسسه «ایپسوس استریا» که در روزهای ۴ تا ۶ آوریل (۱۵ تا ۱۷ فروردین) برگزار شده است، نرخ عدم مشارکت را ۲۶ تا ۳۰ درصد و میانگین ۲۸ درصد نشان میدهد.
«ژروم ژافره» سیاستشناس فرانسوی بزرگترین چالش دور نخست انتخابات را نرخ مشارکت مردمی عنوان و پیش بینی کرد این نرخ از ۳۰ درصد هم فراتر رود.
وی در تحلیلی برای روزنامه فرانسوی «لو فیگارو» نوشت: این مساله نشان می دهد که گسست مشاهده شده میان شهروندان و آرای اخذ شده در انتخابات شوراها و مناطق به قوت خود باقی است و انتخابات ریاست جمهوری در حال از دست دادن قدرت خود به عنوان اراده ملی است.
وی با اینحال عنوان کرد: احتمالا میزان مشارکت در انتخابات به جای حدود ۸۰ درصد ،حدود ۷۰ درصد خواهد بود که باز هم مشارکت قابل توجهی است.
رادیو فرانسه در مطلب کوتاهی در این باره به مساله «احساس بیتاثیر بودن آرا» در میان فرانسویان پرداخت و نوشت: نرخ عدم مشارکت به طور معمول در هر دوره افزایش داشته است و این بار انتظار میرود که به بالاترین میزان خود برسد.
بر پایه نظرسنجیهای صورت گرفته بیشترین غایبان انتخابات طرفداران احزاب چپ و در راس آنها حزب سوسیالیست است. در این میان طرفداران حزب «جمهوری بهپیش» حزبی که «امانوئل مکرون» آن را تاسیس کرد مصمم ترین ها به مشارکت در انتخابات هستند. بیشترین غایبان انتخابات را جوانان و افرادی از طبقه فقیر جامعه تشکیل می دهند.
شبکه خبری «فرانس ۲۴» نیز در گزارشی نوشت: ناشناخته بزرگ انتخابات پیش رو را نرخ مشارکت خواند و آورد: بسیاری از کارشناسان مسائل سیاسی نگران آن هستند که رکورد پایین ترین میزان مشارکت که با ۲۸.۴ درصد به انتخابات سال ۲۰۰۲ میلادی تعلق داشت بشکند. این در حالی است که نرخ مشارکت انتخابات ۲۰۱۷ میلادی، ۲۲.۲ درصد بود.
«پاسکال پرنو» سیاستشناس فرانسوی می گوید: پدیده این دوره افراد بلاتکلیفی هستند که عدم قطعیتی «غیر قابل چشمپوشی» را در انتخابات ایجاد کرده اند.
«فردریک دابی» مدیر موسسه نظرسنجی ایفوپ در مورد میزان مشارکت و عوواما موثر بر کاهش آن به مساله تبلیغات انتخاباتی اشاره کرد.
وی افزود: در این دوره شاهد تبلیغات و گفت وگوهایی بودیم که با انتظار ما از تبلیغات گذشته و مناظره های داغ جنجالی فاصله داشت.
دابی به مناظره های دو نفره ای اشاره کرد که میان نامزدهایی از احزاب با گرایش های نزدیک (نامزدهای دست راستی با یکدیگر بحث کردند و نامزدهای احزاب چپ با خودشان) رخ داد و تاثیری در برانگیختن حس مشارکت فرانسویان ایفا نکرد.
خبرگزاری فرانسه نیز در این باره گزارش داد که در روزهای گذشته فعالیت نامزدهای انتخابات برای ترغیب مردم به تصمیم گیری، افزایش چشم گیری داشته است. مکرون که بسیار دیرهنگام اعلام نامزدی کرد با بحران بهداشت و درمان ناشی از همه گیری کووید۱۹ و نیز مسائل بین المللی مرتبط با جنگ دراوکراین مواجه بود. کارزار انتخاباتی وی تنها یک گردهمایی بزرگ را برای روز یکشنبه گذشته پیش بینی کرده بود. با اینحال مکرون در روزهای پنجشنبه و جمعه در چند گفتوگو و یک سفر تبلیغاتی حضور یافت.
بر پایه آخرین نظرسنجی ها، مکرون در صدر فهرست نامزدها از بیشترین بخت پیروزی برخوردار است. «مارین لو پن» از حزب دست راستی «مجمع ملی» جایگاه دوم خود را تثبیت کرده و حتی در دو هفته اخیر فاصله خود را با مکرون کاهش داده است. «ژان لوک ملانشون» نامزد حزب «فرانسه تسخیرناپذیر» نیز در جایگاه سوم ایستاده است. به این ترتیب قویترین احتمال تا این لحظه راهیابی مکرون و لو پن به دور دوم انتخابات است.
ساعت ۸ صبح فردا درهای حوزههای رای گیری به روی فرانسویان باز میشود. تبلیغات نامزدها که از نیمه شب جمعه متوقف شده است تا پایان رایگیری دور نخست که ساعت ۲۰ روز یکشنبه اعلام شده، ممنوع خواهد بود.
ساعت رایگیری در سرزمینهای ماورای بحار متفاوت است؛ رای گیری در حوزه سن پییر و میکلن، ساعت ۸ به وقت محلی (ظهر به وقت پاریس) آغاز میشود. ساکنان حوزه پولینزی ساعت ۲۰ به وقت پاریس به پای صندوق ها می روند. همچنین آغاز رای گیری در مناطف لارئونیون و مایوت نیز به ترتیب ساعت ۶ و ۷ صبح به وقت پاریس اعلام شده است.
انتخابات فردا (۱۰ آوریل/ ۲۱ فروردین) دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در جمهوری پنجم فرانسه و یازدهمین انتخابات با حضور و مشارکت مستقیم مردم محسوب میشود. این انتخابات معمولا به دلیل تعدد نامزدهایی که احزاب مختلف را نمایندگی می کنند در دو مرحله انجام میشود که امسال دور دوم ۲۴ آوریل ( ۴ اردیبهشت) پیشبینی شده است.