به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، حمله روز دوشنبه ۲۲ فروردین عده ای به کنسولگری ایران در شهر هرات مطابق معمول با تفاسیر مختلفی همراه شد. برخی رسانههای فارسیزبان خارجی نیز در این میان فرصت را مناسب دیدند و این حمله را به بدرفتاری با مهاجران افغانستانی در مرز نسبت دادند. اما مقامات ایرانی این حمله را نشانی از تلاش برای تفرقهافکنی بین دو ملت ایران و افغانستان دانستند.
وزیر کشور روز سه شنبه ۲۳ فروردین درباره وضعیت مرزهای کشور و اتفاقات اخیر در افغانستان اظهار داشت: جریان هایی به دنبال تفرقهافکنی بین ایران و افغانستان هستند و این برنامهریزی دشمن است.
احمد وحیدی به سابقه دیرین و روابط بسیار خوب دو ملت اشاره و خاطرنشان کرد: ایرانیان همواره میزبان خوبی برای مهاجرین افغانستانی بودهاند و اقدامات عدهای که در هرات و کابل صورت گرفت، مورد تأیید نیست و حتماً هدایت شده است که سعی در ایجاد تشنج دارند و باید مسوولان افغانستان نسبت به این موضوعات مراقبت کنند و تذکر بدهند.
در حالی که نگاهی به آمار و ارقام از چهار دهه میزبانی مردم ایران از مردم افغانستان حکایت دارد. میزبانی که فقط به تامین سرپناه و خوردو خوراک محدود نمیشود و حتی بر اساس دستور رهبر معظم انقلاب حق تحصیل را برای دانش آموزان افغانستانی نیز به رسمیت میشناسد.
حضور بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار افغان در ایران
بر اساس آخرین آمارها که در سال ۱۳۹۹ منتشر شد، در حال حاضر ۷۸۰ هزار پناهجوی افغانستانی، ۲ میلیون پناهجوی غیرثبتشده و ۶۰۰ هزار افغانستانی دارای پاسپورت در ایران زندگی میکنند و شمار افغانستانی های ساکن ایران به بیش از سه میلیون و ۴۰۰ هزار نفر میرسد.
البته این آمار که با آمار کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد و آمار سازمان بینالمللی مهاجرت هماهنگ است به قبل از سقوط دولت افغانستان و مهاجرت بیشتر و گستردهتر افغان ها به ایران متعلق است.
هر چند در مورد سیل جدید مهاجرت افغانستانی به ایران آمار دقیقی در دست نیست و بسته به منابع مختلف از سازمان راهداری تا وزارت کشور از زمان سقوط کابل در مرداد ماه ۱۴۰۰ از روزی هزار تا پنج هزار پناهجوی افغان وارد ایران میشوند. آماری که هیچ منبع موثقی هنوز تایید نکرده است.
آمار دانشجویان افغانستانی در ایران حدود ۲۵ هزار نفر
آمار دانشجویان افغانستانی ساکن ایران نیز مدرک دیگری از میزبانی ایران از مردم افغانستان است. بر اساس آمار سالنامه مهاجرتی ایران سال ۱۴۰۰ تعداد دانشجویان خارجی در ایران در سال ۱۳۹۹ به ۴۴ هزار و ۳۵۰ نفر رسیده است که در این میان دانشجویان افغانستانی با ۴۶ درصد رتبه اول دانشجویان خارجی در ایران را تشکیل میدهند.
هر چند آمارهای دیگری نیز در این زمینه در دست است و افشین آخوندزاده سرپرست اداره کل امور دانشجویان غیرایرانی سازمان امور دانشجویان در گفت وگویی شهریور گذشته گفته بود: تعداد دانشجویان خارجی در ایران در سال ۱۳۹۹ به ۵۷ هزار و ۶۷۵ دانشجو افزایش یافت؛ از این تعداد حدود ۳۰ هزار و ۶۰۰ دانشجو در دانشگاههای تحت پوشش وزارت علوم (حدود چهار هزار بورسیه، ۱۶ هزار و ۶۰۰ غیربورسیه و ۱۰ هزار دانشجوی پذیرفته شده از طریق آزمون سراسری)، ۲۵ هزار دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی و حدود ۲ هزار دانشجو در دانشگاههای تحت پوشش وزارت بهداشت مشغول به تحصیل هستند.
اگر از این تعداد، ۴۰ درصد هم دانشجوی افغانستانی باشند حدود ۲۵ هزار نفر دانشجوی افغانستانی در دانشگاه های مختلف هستند.
با اینکه این دانشجویان معمولا بعد از آزمون سراسری وارد دانشگاه های ایران میشوند و برخی هم تمام یا بخشی از شهریه تحصیل خود را پرداخت می کنند، نمی توان میزبانی دانشگاه های ایران از این دانشجویان را در هر شرایطی طی چهار دهه قبل فراموش کرد به ویژه که با قدرت گرفتن دوباره طالبان در افغانستان تابستان گذشته برخی دانشگاه های ایران اعلام کردند، شرایط برای ادامه تحصیل دانشجویان خارجی در این کشور را تسهیل می کنند و به روند رسیدگی به پرونده متقاضیان سرعت می بخشند.
دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه تربیت مدرس نیز تسهیلات خاصی برای این دانشجویان در نظر گرفتند.