به گزارش ایرنا، چند روزی است که نام سرخک دوباره بر سر زبان ها افتاده است و مهمترین دلیل آن نیز به واسطه وقوع جنگ در کشور همسایه یعنی افغانستان است که موجی از مهاجرت ها به ایران را با خود به همراه داشته است.
این مساله باعث مهاجرت ویروس سرخک از افغانستان به کشور ما شده و یکی از برنامه های اصلی مدیران کشوری و منطقهای نیز، دست به دست هم دادن برای جلوگیری از سرایت این بیماری به کشور است؛ که بر این اساس وظیفه استانهای مرزی و مهاجرپذیر کشور از جمله خراسان رضوی در شناسایی و انجام واکسیناسیون سرخک بسیار خطیر است.
نکته قابل تامل در این موضوع، همزمانی شیوع این بیماری در کنار پاندومی کرونا است و یکی از علل گسترش سرخک، عدم اعتقاد برخی از والدین به واکسیناسیون است. به هر حال فردی که به واکسیناسیون کرونا اعتقادی نداشته باشد در مورد سرخک هم چه بسا این دیدگاه را عملی کند.
مهاجران غیرقانونی
هم اینک ۳۲۰ هزار تن از اتباع افغانستان با مجوز، گذرنامه و کارت آمایش در خراسان رضوی سکونت دارند و این در حالی است که مشهد محل سکونت ۹۵ درصد این گروه از اتباع افغان است.
از سوی دیگر عدم شناسایی درست و دقیق مهاجران غیرقانونی، به چالشی بزرگ پیش روی کشور تبدیل شده است.
مدیرکل سابق امور اتباع و مهاجران خارجی خراسان رضوی در این خصوص و با اشاره به تحولات اخیر افغانستان، پیشتر گفته بود: درگیری و عدم ثبات امنیت در بخشهایی از کشور همسایه موجب شده هماینک روزانه هزاران متجاوز مرزی از سوی مرزبانان جمهوری اسلامی ایران در مناطق مرزی متوقف شوند، لذا فعلا آمار دقیقی از حضور اتباع افغان در ایران وجود ندارد.
محمدتقی هاشمی افزوده بود: برخی از اتباع کشور افغانستان نیز با دریافت روادید یک ماهه وارد ایران میشوند اما پس از انقضای این زمان به کشورشان برنمیگردند که آمار این گروه از اتباع خارجی در اختیار پلیس مهاجرت است.
شناسایی اتباع بیگانه فاقد هویت
در جریان سفر هیات دولت به خراسان رضوی در ابتدای سال جاری نیز وزیر کشور گفته بود: برای مساله اتباع بیگانه و افراد فاقد هویت، تصمیمگیری شده تا برای شناسهدار کردن این افراد در حاشیه شهر مشهد پیگیری و اقدام لازم صورت گیرد.
احمد وحیدی در نشست شورای اداری استان با حضور ربیس جمهوری افزوده بود: مساله حاشیهنشینی در این کلانشهر از مسایل عمده است، طی بازدید از بخشهای مربوطه مشخص شد، قسمتی از مشکلات مربوط به سندهای ملکی و عدم توسعه منطقه و مشکلات ناشی از آن در این منطقه است، البته موضوع اتباع افغانستانی و فاقدان هویت نیز از دیگر مسایل حاشیه شهر مشهد است.
مسوولان فرمانداری مشهد در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، طرح شناسایی اتباع افغانستانی مشهد را در ادامه پیگیری وزیر کشور برای شناسهدار کردن اتباع خارجی در مشهد اعلام کردند که توسط اداره کل اتباع و مهاجران خارجی خراسان رضوی باید صورت پذیرد.
از سوی دیگر با رخ دادن حادثه شهادت دو تن از روحانیون شهر مشهد در حرم رضوی، موضوع شناسایی اتباع فاقد هویت مورد تاکید مجدد مسوولان استانی قرار گرفت به گونه ای که فرماندار مشهد گفت: همه افغانستانیهای مقیم این شهرستان با توجه به حادثه تروریستی رخ داده در حرم مطهر رضوی، در قالب اجرای طرح ویژهای شناسایی میشوند.
محسن داوری هفته گذشته در جلسه شورای اداری شهرستان مشهد افزود: موضوع شناسایی افاغنه در مشهد از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، بنابراین اجرای این طرح مهم طی ۲ ماه ضروری است.
وی اظهار کرد: علاوه بر دستگاههایی که به صورت مستقیم متولی اجرای این طرح هستند، ادارات و دستگاههای پشتیبان نیز باید همکاری فعال داشته باشند تا طرح در زمان مقرر به نتیجه برسد.
ابتلای ۹۶ نفر به سرخک در کشور
افزایش ابتلا به این بیماری باعث شد تا رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آخرین آمار مبتلایان به این بیماری در کشور را ۹۶ نفر اعلام کند و تزریق واکسن سرخک در ۲ نوبت را ضروری بداند.
دکتر سیدمحسن زهرایی افزود: از مجموع مبتلایان به سرخک در کشور، ۲۸ بیمار ایرانی و ۶۸ بیمار غیر ایرانی و از کشور افغانستان هستند که با توجه به اینکه در طول یکسال اخیر همهگیری سرخک در همسایه های شرقی گسترش یافته، خطر ورود این بیماری به کشورمان جدی است.
وی با بیان اینکه در ماههای اخیر، برخی اتباع افغانستان به ایران آمدهاند که ممکن است به سرخک مبتلا بوده و در نتیجه باعث شیوع این بیماری در کشورمان شده باشند، تاکید کرد: بیشتر مبتلایان به سرخک گروه سنی زیر ۱۰ سال به ویژه زیر پنج سال هستند و ضرورت دارد خانواده ها، واکسن سرخک فرزندان ۱۲ تا ۱۸ ماهه خود را در ۲ نوبت تزریق کنند، حال ممکن است به دلیل همه گیری کرونا طی ۲ سال اخیر یا به دلایل دیگر، این گروه سنی واکسن دریافت نکرده باشند که با توجه به اینکه در معرض شیوع بالای سرخک قرار دارند، واکسینه شدن آنان ضروری است.
آمار افزایشی ابتلا به سرخک
همان گونه که ذکر شد این بیماری مسری از زمان ورود دوباره به کشور در حال چرخش است، اما معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه حدود سه سال است که کشورمان موفق به حذف سرخک و دریافت تاییدیه از سازمان جهانی بهداشت شده است، گفت: بر اساس قوانین این سازمان، در صورت چرخش بیش از یک سال ویروس سرخک در کشور، این بیماری به عنوان یک بیماری بومی محسوب شده و گواهینامه ایران نیز در این زمینه باطل خواهد شد.
دکتر سیدجواد حسینی بیان کرد: با توجه به خیز و بروز سرخک در کشورهای مجاور به دلیل نداشتن پوشش واکسیناسیون مناسب سرخک، و نیز وسعت مرزهای مشترک ایران با این کشورها، لازم است افراد جامانده از واکسن نسبت به دریافت سریع آن اقدام کنند.
وی با بیان اینکه در مدت زمان همه گیری کرونا، برخی از افراد به دلیل ترس از ابتلا به این ویروس، برای دریافت واکسن مراجعه نکرده اند، افزود: واکسن سهگانه سرخک یا MMR که واکسن ترکیبی علیه بیماریهای سرخک، سرخجه و اوریون است در ۱۲ تا ۱۸ ماهگی تزریق میشود و افراد دیگر نیز می توانند برای دریافت و تکمیل واکسیناسیون سرخک به مراکز بهداشتی پاک و عاری از کرونا مراجعه کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: دوره نهفتگی بیماری سرخک ۲ هفته است و با علائمی همچون تب بالای ۴۰ درجه به مدت ۲ تا سه روز، ایجاد راش پوستی پیش رونده از صورت و گردن به سمت پایین، علائم تنفسی و سرفه همراه است که با توجه به گستردگی مرزهای مشترک در نواحی شرقی کشور و احتمال ورود بیماری، لازم است که عموم مردم نسبت به دریافت واکسن فرزندان خود توجه لازم را داشته باشند و در صورت عدم دریافت در اسرع وقت به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنند.
دکتر حسینی در خصوص اقدامات مراقبتی این دانشگاه در زمینه پیشگیری از ابتلا و شیوع بیماری سرخک افزود: در این راستا واکسیناسیون تمامی مسافران خارجی ۹ ماهه تا ۴۰ ساله، واکسیناسیون اتباع خارجی ۹ ماهه تا ۳۰ ساله و همچنین واکسیناسیون ایرانیان در گروههای هدف زیر ۵ سال، در حال انجام است که در دوران کرونا هیچ توقفی در واکسیناسیون کودکان علیه بیماریهای واگیردار صورت نگرفته است و برای انجام امور واکسیناسیون پایگاههای بهداشتی "پاک" و عاری از کرونا نیز پیشبینی شده است.
دریافت واکسن سرخک توسط ۶۲ درصد اتباعخارجی خراسان رضوی
اهمیت طرح واکسیناسیون برای جلوگیری از افزایش بیماری سرخک در تمام کشور مورد توجه است و بر همین اساس معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد خبر داد: افزون بر ۶۲ درصد از اتباع خارجی واجد شرایط در مناطق زیر پوشش این دانشگاه، واکسن سرخک را دریافت کردهاند.
دکتر حسینی افزود: از ۵۷۷ هزار تن اتباع خارجی واجد شرایط دریافت واکسن سرخک در رده سنی ۹ ماه تا ۳۰ سال در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ۳۶۰ هزار تن واکسن سرخک را دریافت کردهاند و واکسیناسیون ۲۱۷ هزار نفر از آنها نیز در حال انجام است.
وی در خصوص واکسیناسیون کودکان ایرانی نیز بیان کرد: اکنون افزون بر ۹۶ درصد از کودکان واجد شرایط در مناطق زیر پوشش این دانشگاه در استان خراسان رضوی واکسن سرخک دریافت کردهاند و تنها حدود چهار درصد به دلایلی این واکسن را دریافت نکردهاند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: از ۳۳ هزار کودک واجد شرایطی که واکسن سرخک را دریافت نکرده بودند طی چند روز گذشته ۳۰ درصد آنان معادل ۹ هزار و ۹۰۰ کودک واکسینه شدند و واکسیناسیون سرخک سایرین نیز در حال انجام است.
حسینی تاکید کرد: مراجعه این افراد برای دریافت واکسن سرخک در پیشگیری از ابتلا به این بیماری بسیار مورد تاکید است.
به گزارش ایرنا، بر همین اساس لازم است تا ضمن دعوت تمام افراد واجد شرایط برای دریافت واکسن سرخک، روند شناسایی اتباع بیگانه مورد توجه بیشتری قرار گیرد زیرا بر اساس عرف جوامع بشری، رعایت و پذیرش قوانین محل سکونت امری دلبخواهی و شخصی نیست و لازم است افراد برای حفظ سلامت خود و سایر افراد، به عنوان یک حق الناس، از به مخاطره انداختن آرامش و سلامت دیگران پرهیز کنند.
از سوی دیگر شناسایی اتباع غیرمجاز برای اینکه در برنامه سلامت کشور سهیم باشند، علاوه بر شناسایی و شناسنامه دار کردن آنها، از ورود افرادی که موجب بروز ناامنی در کشور میشوند، جلوگیری خواهد کرد.