به گزارش ایرنا، رویترز نوشت هر چند اتحادیه اروپا نتوانست روز جمعه به پیشرفتی در جلب توافق تحریم نفتی روسیه دست یابد اما به گفته منابع مطلع، در طرح تغییر یافته به سه کشور مذکور کمک می شود پالایشگاه های خود را به منظور پردازش نفت از دیگر کشورها ارتقا دهند و خروج آنها از واردات نفتی روسیه را تا سال ۲۰۲۴ تمدید کرد.
قرار بود اتحادیه اروپا به عنوان بخشی از سخت ترین بسته تحریمی روسیه به دلیل جنگ با اوکراین، واردات نفت این کشور را تحریم کند.
در طرح اولیه خواسته می شد تا پایان سال جاری میلادی واردات نفت خام و محصولات نفتی روسیه متوقف شوند.
در طرح جدید همچنین دوره انتقالی پیش از منع کردن سرویس های کشتیرانی اتحادیه اروپا از انتقال نفت روسیه، از یک ماه قبلی به سه ماه افزایش یافت. یکی از منابع آگاه ضمن بیان این مطلب به رویترز گفت هدف از این امر رفع نگرانی های روسیه، مالت و قبرس درباره شرکت های کشتیرانی این کشورها است.
به گفته دیپلمات ها، مذاکرات روز جمعه بسیار دشوار بوده اما بسیاری از آنها ابراز اطمینان کردند که تا قبل از هفته آینده همه ۲۷ دولت اروپایی با این طرح موافقت کنند.
بنابر طرح اولیه، بیشتر کشورهای اروپایی باید خرید نفت خام روسیه را شش ماه بعد از اجرایی شدن این تصمیم متوقف می کردند و تا پایان سال نیز جلوی واردات محصولات نفتی تصفیه شده روسیه را می گرفتند.
اتحادیه اروپا در طرح اولیه به دو کشور مجارستان و اسلواکی فرصت داد تا سال ۲۰۲۳ این تصمیات را اجرایی کنند. اما در طرح جدید این دوکشور می توانند تا پایان سال ۲۰۲۴ نفت روسیه را خریداری کنند. جمهوری چک نیز اگر نفت نفت خود را از خط لوله اروپای جنوبی تامین کند، تا ژوئن ۲۰۲۴ فرصت دارد به خرید نفت از روسیه ادامه دهد.
یکی از منابع آگاه گفت، مهلت های تمدید شده بر اساس زمان احتمالی ساخت و ساز جهت ارتقای خط لوله ها محاسبه شده است. مجارستان و اسلواکی تنها ۶ درصد از واردات نفت اتحادیه اروپا از روسیه را به خود اختصاص داده اند و این معافیت ها تأثیر ممنوعیت بر اقتصاد روسیه را تغییر نمی دهد.
جوزپ بورل مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه گفت اگر توافقی تا پایان روز یکشنبه حاصل نشود درخواست تشکیل نشست فوق العاده وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا را برای هفته آینده ارائه خواهد داد.
ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان، در ساعات روز جمعه گفت که کشورش به پنج سال و سرمایه گذاری هنگفت در پالایشگاه ها و خطوط لوله خود نیاز دارد تا سیستم فعلی خود را متحول کند. این کشور حدود ۶۵ درصد نفت خود را از روسیه می گیرد.