تهران- ایرنا- وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: در بحث علم، فناوری و نوآوری تعهداتی در برنامه های توسعه کشور وجود داشته که تحقق پیدا نکرده است. آن درصد از درآمد ناخالص ملی که باید صرف پژوهش و فناوری می شده، انجام نشده است، بنابراین نباید انتظار داشته باشیم برون داد خاصی اتفاق بیفتد.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، محمدعلی زلفی گل روز یکشنبه در حاشیه  پنجاه و ششمین اجلاس معاونان پژوهش و فناوری دانشگاهها، پژوهشگاهها، مراکز و موسسات آموزش عالی در جمع خبرنگاران افزود: خروجی شرکت های دانش بنیان دانشگاهی برای تجاری شدن محصولات آنها دچار مشکل است و هنوز اعتمادی که صنعت باید به آنها داشته باشد، شکل نگرفته است. 

وی ادامه داد: البته یک ماه از فرمان سال گذشته است و نباید در این زمینه خیلی عجله کرد.

زلفی گل تاکید کرد: دستیابی به دانایی تدریجی است و آسانسوری نیست. در بحث تولید دانش بنیان اشتغال آفرین هم همین طور  است. از زمانی که یک ایده شکل می گیرد و این ایده مراحل آزمایشی خود را طی کند به هسته فناور، شرکت دانش پایه و شرکت دانش بنیان تبدیل شود، زمان می برد. به همین دلیل  نباید انتظار داشته باشیم یک شبه در عرصه فناوری و نوآوری اتفاقات خاصی رقم بخورد.

وی گفت: در بحث فرمان سال باید زیرساخت‌ها را مهیا کنیم، سیاست‌گذاری‌ها را تغییر دهیم، نوع نگاهمان به علم و فناوری و نوآوری تغییر کند و به گونه‌ای عمل کنیم که فرمان سال تحقق پیدا کند.

وزیر علوم یادآور شد: آثار یک رفتار علمی نوآوری و فناوری مدتی طول می کشد تا بروز و ظهور پیدا کند، امید  است با نوع نگاه جدیدی که حاکمیت به بحث فناوری و نوآوری و علم دارد و با حمایت‌های ویژه، اتفاقات مدنظر مقام معظم رهبری رخ دهد.

زلفی گل تاکید کرد:  اما محدودیت هایی داریم که اینها نیاز به حمایت های فرابخشی دارد؛ به عنوان مثال در بحث مالکیت فکری مشکل داریم و کسانی که نوآوری انجام می دهند از نتیجه و سود نوآوری خود خیلی بهره نمی‌گیرند و بلافاصله محصول حاصل از نوآوری کپی سازی می شود یا جای دیگری استفاده می‌کنند و مرجعی برای پیگیری نیست. یا در بحث پژوهش بیمه پژوهش نداریم. اگر مرکز تحقیق و توسعه یک شرکت با پژوهشگری قرارداد پژوهشی ببندد و وسط کار یکی از آنها به هر دلیلی نتواند کار خود را انجام دهد، آن پژوهش ابتر باقی می ماند.

وی گفت: در بحث علم، فناوری و نوآوری تعهداتی در برنامه های توسعه کشور وجود داشته که تحقق پیدا نکرده است. آن درصدی از درآمد ناخالص ملی که باید صرف پژوهش و فناوری می شده، نشده است، بنابراین نباید انتظار داشته باشیم برون داد خاصی اتفاق بیفتد. زمانی می توانیم انتظار داشته باشیم که این تعهدات قانونی هم تحقق پیدا کند. امید است با پیگیری ها و فرهنگ‌سازی های رسانه ها آن درصد از درآمد ناخالص ملی که باید صرف پژوهش و فناوری می شده، تحقق پیدا کند تا نقش دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و دانشمندان پررنگ تر دیده شود.

زلفی گل خاطرنشان کرد: امروز افتخارات علمی فناوری و نوآوری نتیجه خروجی دانشگاهها هستند. کسانی که در عرصه نوآوری، نانو، بایو، تسلیحات نظامی، امنیتی، پهپادها و سلول های بنیادی به این افتخارات دست یافتند،  کسانی هستند که فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها هستند. بنابراین نقش دانشگاه در زندگی مردم و امنیتی که امروز داریم، کاملاً محرز است.

وی در پاسخ به سوال دیگری درباه برنامه وزارت علوم  برای تامین اعتبارات راه اندازی مراکز رشد و پژوهشگاه ها افزود: قانون پیش‌بینی کرده است وقتی که پارک علم و فناوری و مراکز رشد جدیدی تاسیس می شود و شورای گسترش آموزش عالی مجوز صادر می کند، این سیکل و مسیر خود را طی می کند، از طریق سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی اعتبار و ردیف خاصی تعیین می شود  و در مجلس تصویب و اعتبارات لازم دیده می شود.

پنجاه و ششمین نشست معاونان پژوهش و فناوری دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی سراسر کشور با موضوع «برنامه‌های اجرایی تحقق فرمان مقام معظم رهبری در سال پیش‌رو مبنی بر "تولید، دانش‌بنیان، اشتغال آفرین"» با حضور زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و همکاری معاونت پژوهشی، امروز یکشنبه  ۱۸ اردیبهشت ماه در محل سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران برگزار شد.