فایننشال تایمز چندی پیش در گزارشی اعلام کرد ایالات متحده به دنبال آن است تا تحریمهای جدیدی را علیه شرکت نظارت تصویری چینی «هایک ویژن» اعمال کند.
طبق گزارشها، آمریکا به دنبال آن است تا با قراردادن این شرکت در فهرست سیاه تحریمها یا تحریم (اوفک، SDN LIST) شرکتها یا شهروندان آمریکایی را از تجارت با این شرکت منع کرده و داراییهای آنان در ایالات متحده را مسدود کند.
موسسه کارنگی (CARNEGIE) در گزارشی تحلیلی به بررسی ابعاد و پیامدهای احتمالی این تحریم پرداخته است. در این گزارش آمده، تحریمهای آمریکا تشدید عمیق تنشهای فناورانه را میان آمریکا و چین نشان میدهد.
اهمیت شرکت فناوری «هایک ویژن» از آنجایی است که این شرکت بینالمللی تصویری، در ۱۸۰ کشور اقدام به سرمایهگذاری و فعالیت کرده است. در حال حاضر با تهیه و تولید ابزارهای نظارتی و تصویری، به یکی از شرکتهای مطرح تبدیل شده است.
اهمیت شرکت فناوری «هایک ویژن» از آنجایی است که این شرکت بینالمللی تصویری، در ۱۸۰ کشور اقدام به سرمایهگذاری و فعالیت کرده است. در حال حاضر با تهیه و تولید ابزارهای نظارتی و تصویری، به یکی از شرکتهای مطرح تبدیل شده است.قرار گرفتن در SDN LIST موجب میشود این شرکت به تحریمترین شرکت فناورانه توسط ایالات متحده تبدیل شود. این امر طیفی از شدیدترین تحریمها را اعمال خواهد کرد و موجب میشود همه داراییهای این شرکت در ایالات متحده مسدود شده و مجازاتهای مدنی و کیفری برای ارسال پول و دارایی به آن تحمیل شود.
این تحریمها میتوانند هایک ویژن را از فروش یا خرید هر چیزی به کشورهای دوست ایالات متحده منع کند و همچنین موجب خواهد شد این شرکت نتواند از بانکهای معتبر بینالمللی استفاده کند. از دیگر پیامدهای این تحریمها از بین رفتن حضور آنلاین هایک ویژن در شبکههای اجتماعی است. همچنین کارمندان هایک ویژن به دلیل تحریمهای احتمالی با مسئولیت مدنی و کیفری مواجه خواهند شد.
اهمیت این تحریمها از آنجایی است که با وجود سالها اقدامات محدودکننده علیه بخش فناورانه چین، واشنگتن به ندرت از فهرست تحریمی خود برای این نوع شرکتها استفاده میکند.
پیش از این نیز برجستهترین نامی که ذیل چنین تحریمهایی قرار گرفت، شرکت دولتی «سِلِک – CELEC» بود که با اتهام کمک به رئیسجمهوری ونزوئلا در فهرست تحریمی ایالات متحده قرار گرفت.
تا پیش از این هیچ برند فناورانه چینی در فهرست SDN قرار نگرفته است و تعداد کمی از بازیگران چینی مشمول این نوع تحریمها بودهاند. فقط ۳۳۲ فرد و سازمان و حدود سه درصد از موارد این فهرست را افراد و شرکتهای چینی تشکیل میدهند.
اهمیت این تحریمها از آنجایی است که با وجود سالها اقدامات محدودکننده علیه بخش فناورانه چین، واشنگتن به ندرت از فهرست تحریمی خود برای این نوع شرکتها استفاده میکند.
پیامدهای قرارگیری هایکویژن در فهرست تحریمی آمریکا چیست؟
این امر میتواند موجب اجبار رهبران چینی به قدرتنمایی علیه ایالات متحده شود. همچنین داراییهای چینی شرکتهای بزرگ آمریکایی را مسدود خواهد کرد و از سویی دیگر واشنگتن باید بداند که ضربه متقابل چینیها موجب افزایش تنش و درگیری خواهد شد.
کارشناسان معتقدند اگر هایک ویژن در فهرست تحریمی ایالات متحده قرار گیرد، پیامدهای غیرقابل پیشبینی و جدی برای روابط دوجانبه، ثبات جهانی و اقتصاد ایالات متحده خواهد داشت. اقدامات محدودکننده واشنگتن باید به صورت محدود این شرکتها را مورد هدف قرار داده و از ضوابط مشخصی پیروی کند.
واشنگتن باید محدودیتهای قدرت خود و خطرات بیش از حد را بشناسد. تصور اینکه قراردادن این شرکت در فهرست تحریمی آمریکا میتواند موجب تغییر سیاستهای چین شود، امری دشوار است. تحریمهای ایالات متحده اغلب نمیتوانند رفتار هدف خود را تغییر دهند.
تحریمهای موقت و یکجانبه آمریکا علیه هایک ویژن دستاورد چندانی نخواهد داشت و در عین حال خطر بروز آسیب بزرگی را به منافع مردم آمریکا ایجاد خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی تحلیلی به بررسی ابعاد و پیامدهای این تحریم احتمالی ایالات متحده پرداخت و نوشت: از جمله پیامدهای این تحریمها بروز عواقب ناگوار برای این سازنده تجهیزات نظارتی است.
با این حال کارشناسان معتقدند نتیجه این تحریمهای احتمالی، افزایش تنشها با پکن خواهد بود. عضو ارشد مرکز امنیت جدید آمریکا و معاون سابق دستیار نماینده تجاری آمریکا در گفتوگو با رویترز بیان کرد: «قراردادن هایک ویژن به فهرست SDN اگر واقعا آنچیزی باشد که آمریکا قصد انجامش را دارد، عاملی بسیار تنشزاست.»
قراردادن این شرکت در فهرست تحریمی SDN LIST میتواند به انبوهی از مشکلات لجستیکی، دیپلماتیک و اقتصادی علیه ایالات متحده منجر شود.این شرکت در سال ۲۰۱۹ به اتهام نقض حقوق بشر در فهرست سیاه تجاری آمریکا قرار گرفت. بایدن در ژوئن(خرداد) گذشته با امضای یک فرمان اجرایی منع سرمایهگذاری شرکت هایک ویژن و دیگر شرکتهای چینی را در ایالات متحده اعلام کرد.
این اقدام دولت بایدن، تداوم تصمیمهای دولت ترامپ بود. ترامپ نیز شرکتهای چینی را ذیل تحریم قرار داد، با این تفاوت که آنها در فهرست SDN قرار نگرفتند. با این حال قراردادن این شرکت در SDN LIST میتواند به انبوهی از مشکلات لجستیکی، دیپلماتیک و اقتصادی علیه ایالات متحده منجر شود.