به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، غلامعلی حداد عادل در نشست خبری مراسم پاسداشت زبان فارسی، که ظهر امروز (چهارشنبه ۲۱ اردیبهشت)، در سرسرای تالار وحدت برگزار شد، از برنامه های گسترده روز ۲۵ اردیبهشت و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی خبر داد و گفت: وزارت آموزش و پرورش با همکاری فرهنگستان، برنامه های مفصلی خواهد داشت، ۲۵ اردیبهشت زنگ پاسداشت زبان پارسی، در مدارس سراسر کشور به صدا در می آید.
وی افزود: با این که روزهای آخر سال تحصیلی است ولی فرصت هست که بتوانیم بزرگداشت فردوسی و پاسداشت زبان فارسی را به خوبی برگزار کنیم. بر اساس برنامه های ارایه شده، در برخی مدارس شاهنامه خوانی و نقالی برگزار می شود. پویشی نیز در برنامه شاد برگزار خواهد شد، در مشهد گروه دانش آموزان، در کنار مزار فردوسی سرود خواهند خواند. در برخی مدارس نیز مسابقات نقاشی و ورزشی نیز برگزار می شود. این برنامه اولیه است، چند سالی بیشتر نیست که این موضوع تصویب شده و به خاطر کرونا در برگزاری آن وقفه افتاد، امیدواریم که با این تجربه، موقعیت بهتری برای مراسم های بعدی داشته باشیم.
حداد عادل ادامه داد: ایجاد ستاد برای هماهنگ کردن برنامه های مختلف و دستگاه های گوناگون از اقداماتی است که فرهنگستان برای جلب توجه به زبان فارسی انجام داده است. زبان فارسی به عنوان یک عامل نیرومند همبستگی مردم ایران نشانه و آماج توطئه بیگانگان نیز هست، در طول سالها بسیار سعی شده اختلافاتی در حوزه زبان ایجاد کنند اما پیش از آن که هر دستگاه دولتی اقدامی کند، خود مردم ایران پاسخ دادند.
اهدای ۴ نشان حماسه به مناسبت پاسداشت زبان فارسی
محمود شالویی، دستیار ویژه وزیر فرهنگ نیز با بیان این که چند برنامه ویژه را برای روز پاسداشت روز زبان فارسی در نظر گرفته ایم، اظهار داشت: در یکی از مهمترین برنامه ها، اهدای ۴ نشان در نظر گرفته شده که به عنوان جایزه حماسه پژوهی، حماسه سرایی، حماسه سازی و نشان بین المللی اهدا شود.
مدیرکل حوزه وزارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ادامه داد: همایش علمی پژوهشی شاهنامه در مشهد مقدس با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد استان خراسان رضوی و موسسه سرای خرد با مدیریت محمدجعفر یاحقی برگزار خواهد شد. در این روزها، دو پویش خواهیم داشت، که یکی را در شاد به صورت کشوری داریم و در بخش دوم پویش خان هشتم هم در نظر گرفته شده است.
به گفته شالویی، گلباران مزار فردوسی، توسط بالگردها با همکاری هوانیروز در روز ۲۵ اردیبهشت، رونمایی از شاهنامه فردوسی به فرانسه و اسپانیولی، نمایش نسخ خطی نفیس از گنجینه در آستان قدس رضوی و برنامه های گوناگون در رایزنی های فرهنگی ایران، در بیش از ۴۰ کشور در سراسر دنیا، از دیگر برنامه های روز پاسداشت زبان فارسی است.
وی ادامه داد: نمایشگاه عکس ایران و افغانستان، با عنوان از پیر توس تا پیر هرات، در مشهد داریم، ویژه برنامه دیار حماسه در مدارس و مساجد، از برنامه های ابتکاری در خراسان رضوی خواهد بود، از سوی ادارات فرهنگی کل کشور نیز برنامه های متفاوتی در نظر گرفته شده است.
وی با بیان این که وزارت صمت، تلاش ویژه ای برای حفظ زبان فارسی در سال های اخیر داشته است، بیان کرد: در این وزاتخانه و در بخش تولیدات داخلی اقدامات خوب و مناسبی انجام گرفته و با پیگیری های انجام شده اقدامات جدی در نام گذاری ها، صورت گرفته است. به همین دلیل اکنون محصولات ایران خودرو و سایپا علاوه بر نام ایرانی، در نشان خود نیز نوشتار فارسی دارند، تا پایان سال نیز خودروهای داخلی با عناوین ایرانی و نوشتار فارسی ارایه می شوند. می خواهیم قوانین حمایتی ای که ارایه شده را به نتیجه برسانیم.
شالویی گفت: این رویداد مهم با نمایشگاه کتاب همراه شده است و مدیران نمایشگاه هم برنامه ریزی هایی دارند که یکی از برنامه های نمایشگاه که در این روز انجام می شود، پاسداشت زبان فارسی است. جدا از معاونت امور فرهنگی، غرفه های مختلفی هم برنامه های گوناگونی دارند.
شاهنامه فرهنگستان هنر منتشر میشود
علی تقوی، عضو هیئت علمی فرهنگستان هنر، نیز با ارایه گزارشی از کارهای انجام شده در این حوزه گفت: فرهنگستان سال های زیادی است در حوزه پاسداشت زبان فارسی، فعالیت می کند و درباره فردوسی و شاهنامه نیز ما طرح های پژوهشی بسیاری را به سرانجام رساندیم و خلاقیت های هنری را داشته ایم. همایش تاثیر شاهنامه بر هنر ایران، همایش شاهنامه نگاری سال ۸۷ برگزار و بیش از ۱۲ اثر در حوزه هنرهای شاهنامه منتشر شده است.امسال نیز در صدد هستیم شاهنامه فرهنگستان را برای انتشار نهایی کنیم، شاهنامه فرهنگستان از هنرهای معاصر و نگاره های منحصر به فردی است.
مصیب امیری، رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی، نیز با تشریح برنامه های این نهاد گفت: مراسم نقالی و سخنرانی و معرفی داشته های میراث فرهنگی از برنامه های پژوهشگاه است.
مدیران نهادهای فرهنگی نیز به معرفی برنامه های خود پرداختند.
مراسم پاسداشت روز زبان فارسی، یکشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه همزمان با بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، به همن فرهنگستان زبان و ادب فارسی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با همکاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم تحقیقات فناوری، فرهنگستان هنر، سازمان زیباسازی شهرداری تهران و دیگر نهادهای فرهنگی برگزار خواهد شد.