به گزارش خبرنگار ایرنا، موسی جاودان روز چهارشنبه در اولین همایش خودمراقبتی دانشگاه هرمزگان افزود: موضوع بهبود فرهنگ پیشگیری است، مثلاً چنانچه بدانیم رانندگی در جاده ای با سرعتی معین خطرناک است احتیاط کرده و با آن سرعت حرکت نمیکنیم.
عضو سازمان نظام روانشناسی ایران ادامه داد: فرد برای خود مراقبتی بایستی دانش داشته باشد و آن را تبدیل به مهارت کرده و مهارت را بکارگیرد، براساس آمار رییس سازمان بهزیستی نزدیک به ۳۰ درصد افراد در جامعه دچار اختلالات روانی هستند و وقتی آمار را به صورت سالانه از گذشته بررسی کنیم متوجه میشویم این آمار هر سال رو به افزایش است.
نویسنده افزونبر ۲۵ اثر علمی اضافه کرد: به عنوان متولی جامعه دانشگاهی خود تلاش داریم آموزشهایی بدهیم که چگونه افراد در زمینههای مختلف از سلامت خود به عنوان مثال سلامت جسمانی مراقبت کنند.
رییس مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشگاه هرمزگان افزود: مساله ای که در جامعه وجود دارد تنظیم هیجان هاست، شاهدیم که چگونه افراد جامعه از قبیل زن مردها، رانندگان، دانشجویان و سایر شهروندان با کوچکترین اختلاف شروع به دعوا میکنند و کار به زد و خورد میکشد، قصد داریم آموزشهای تنظیم هیجانها را بدهیم تا فرد بداند چگونه باید از روابط بین فردی مراقبت کرد تا کار به کشمکش و نزاع و مرافعه و زد و خورد و ضرب و شتم نکشد، حتی در روابط زن و شویی آمار مشاجره هایی که منجر به زد و خورد فیزیکی و قتل میشود درحال افزایش است.
عضو هیات علمی دانشگاه هرمزگان با اشاره به پایین بودن احساس تعلق به محیط در جامعه افزود: تلاش داریم به نگاه و نگرش و فرضیه فرد و افراد نسبت به محیط و جامعه کمک کنیم، چنانچه فردی نسبت به جایی و محیطی مثلاً استان، شهر یا روستایی احساس ناخوشایندی داشته باشد به خاطر این است که انتظارهایی دارد و اگر شرایط، فرد و محیط نتواند پاسخگوی آن انتظارها باشد این احساس در فرد ایجاد میشود اگر به خارج از آن محیط برود انتظارش برآورده میشود.
جاودان گفت: دانشگاه بیرجند این موضوع را به صورت علمی بررسی کرده است و دفتر ریاست جمهوری هم در سالهای گذشته آن را مورد بررسی قرار داده و مشخص شده افزون بر ۷۰ درصد دانشجویان تحصیلات تکمیلی در کشور احساس تعلق به این سرزمین ندارند که برخی از علل این وضعیت به برآورده نشدن انتظارها، مهیا نشدن امکانات پژوهشی و ورزشی حتی در خوابگاه ها بر می گردد.
وی افزود: اما مردم کشور هند احساس خوبی نسبت به جامعه ای که در آن زندگی می کنند دارند و احساس می کنند کشورشان جای خوبی است و اینها هم شاید یک پنجم ایران هم منابع و سرمایه نداشته باشند.
رییس مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشگاه هرمزگان گفت: فرآیند تحول های اجتماعی در کشور به گونهای پیش رفته که سطح انتظارها، توقع ها، آرزوها و توقع ها را بیش از آنچه میتواند برآورده شود بالا رفته است، پدر و مادرها در نسل ما میگفتند درس بخوان تا سر یک کاری بروی، اکنون هم همان دیدگاه حاکم است درحالی که شرایط اجتماعی، فرهنگی، شغلی و حتی سیاسی به طور کامل تغییر یافت است.
جاودان افزود: این یعنی آنکه افراد جامعه خود را با این شرایط هماهنگ نکرده اند و نسل کنونی انتظارهایی مانند انتظارهای نسل ما دارد اما چون شرایط و امکانات جامعه به آن صورت نیست و رشد جمعیت فراوان است به خواستههای خود نمیرسند و همین هم منجر به احساس ناکامی و نگرانی در انسانها میشود.
به گزارش ایرنا؛ وی در پاسخ به سئوالی پیرامون نقشی که رسانه ها در این رابطه ایفا کردهاند جواب داد: اکنون اگر در خصوص رسانه در این زمینه بحث کنیم مثلاً رسانه ملی یا همان صدا و سیما را مورد بررسی قرار دهیم مشاهده می کنید اخباری که منتشر میکند از اعتصاب، آتش سوزی، حوادث و مشکلهای کشورهای دیگر است یعنی تمام مشکل های کشورهای دیگر را برملا میکند و توضیح میدهد.
عضو هیات علمی دانشگاه هرمزگان خاطر نشان کرد: مردم این را قبول نداشته و میگویند فرافکنی میکند، به ما چه ربطی دارد که فقر در آمریکا جولان میدهد، به جای آن برنامهای با حضور مسوولان درباره مساله ای که مشکل مردم است و جامعه را نگران کرده تهیه کنید و به صورت واقعی پیرامون آن موضوع صحبت کنید.
جاودان اشاره کرد: اکنون مردم احساس میکنند زندگی مسوولان با سایر افراد جامعه متفاوت بوده و ممکن است شهروند پول نان نداشته و نتواند غذای ساده برای فرزندانش تهیه کند اما مسوولان درآمد بسیار خوب و سطح رفاه بالایی برخورداند و خودشان هیچ چیزی ندارند، این آسیب بسیاری به ذهن و روان آنان زده است.
وی تصریح کرد: قدم اول برای اصلاح این وضعیت آن است که افراد بالادست با مردم صادقانه سخن بگویند، اکنون گفته میشود آرد قاچاق میشود و مردم میگویند مگر ما مسوول جلوگیری از قاچاق هستیم یا مثلاً گفته میشود گوسفند قاچاق میشود قیمت آن را افزایش دهیم و به قول خودشان جهانی سازی کنند.
رییس مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشگاه هرمزگان اشاره کرد: براساس آمار سازمان بهداشت جهانی ایران از نظر رفاه در زندگی از بین ۱۶۸ کشور جهان رتبه ۱۳۸ را دارد که نشان میدهد فلاکت زندگی بسیار بالاست.
جاودان اشاره کرد:جای سؤال است که چرا با مردم صادقانه صحبت نمیکنند و برنامهریزی نمیشود، همه کشورها و جهان گاهی با مشکل مواجه میشوند اما آنها برای حل مشکل برنامهریزی، اجرا و نظارت میکنند.
وی با یادآوری کشور هند گفت: مردم این کشور یا آلمان بسیار نسبت کشورشان متعهد هستند، فرار مغزها در ژاپن و کشورهای دیگر بررسی کنید، قابل مقایسه با کشور ما نیست، گفته میشود در چند سال گذشته پنج هزار پزشک، پرستار و افرادی که در این زمینه تحصیل کرده بودند از ایران به خارج مهاجرت کردند.
عضو هیات علمی دانشگاه هرمزگان گفت: باید سعی کنیم به مردم نزدیکتر باشیم، کسی که با قاشق طلا غذا میخورد و در پر قو میخوابد هرگز نمیتواند فرد ژنده پوش و فقیر را درک کند، صحبت کردن از بالا به پایین و دستور و تهدید هیچگاه کاری را بهبود نداده است.
وی ابراز داشت: بنابراین اگر تلاش کنیم احساس و ادراک مردم را اصلاح کنیم که کار بسیار سختی است ابتدا باید رفتار خود را اصلاح کنیم و اگر مردم دوستدار این سرزمین نشوند هم مردم و هم مسوولان لذتی نخواهند برد، مانند خانوادهای که اگر روابط بین فردی شان اصلاح و خوب باشد با نان خشک و نان و سبزی هم میتوانند حال خوبی داشته باشند اما اگر این روابط بد باشد در بهترین فضا هم نمیتوانند آرامش داشته باشند.