تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۶:۲۰

تهران – ایرنا – کارشناسان برجسته در زمینه تغییرات اقلیمی روز چهارشنبه هشدار دادند که امروزه همه امواج گرما از تاثیرات غیرقابل انکار گرمایش جهانی است.

به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، کارشناسان اعلام کردند سوزاندن سوخت های فسیلی و تخریب جنگل ها، مقادیر کافی گازهای گلخانه ای در جو منتشر کرده که باعث افزایش فراوانی و شدت بسیاری از سیل ها، خشکسالی ها، آتش سوزی ها و طوفان های گرمسیری شده است.

«فریدرک اوتو» دانشمند موسسه کرانتهام در امپریال کالج لندن به خبرگزاری فرانسه گفت: تردیدی نیست که تغییرات اقلیمی، زمانی که مساله گرمای شدید مطرح است، یک تغییر دهنده بزرگ بازی محسوب می شود.

وی افزود شرایط بسیار گرمی چون موج گرما که در ماه های مارس و آوریل (اسفند ۱۴۰۰ و فروردین ۱۴۰۱) جنوب آسیا را فرا گرفت، در حال حاضر مرگبارترین رویدادها به شمار می روند.

اوتو و «بن کلارک» از دانشگاه آکسفورد در این گزارش اعلام کردند که هر موج گرمایی در جهان اکنون به دلیل تغییرات آب و هوایی ساخت دست بشر، قوی تر و احتمال وقوع آن بیشتر شده است.

شواهدی از تاثیرات گرمایش جهانی بر آب و هوای شدید برای دهه ها افزایش یافته است، اما تنها در حال حاضر می تواند به واضح ترین پرسش ها پاسخ داد، اینکه یک رویداد خاص تا چه حد ناشی از تغییرات آب و هوایی است؟

اکثر دانشمندان قبلا می توانستند بگویند که یک طوفان شدید غیرمعمول، سیلاب یا موج گرما با پیش بینی های کلی در مورد چگونگی تاثیر گرمایش جهانی بر آب وهوا سازگار است.

در عین حال، رسانه های خبری گاهی اوقات تغییرات آب و هوایی را به کلی از صورت مساله حذف می کردند یا از سویی دیگر، به اشتباه یک فاجعه آب و هوایی را تماما به افزایش دمای هوا نسبت می دادند.

اما دانشمندان به لطف داده های بیشتر و تجهیزات بهتر می توانند محاسبه کنند که یک طوفان ویژه یا شرایط آب و هوایی گرم حاصل گرمایش جهانی بوده است.

کارشناسان به عنوان نمونه به این نتیجه رسیدند که موج گرمایی که ژوئن گذشته غرب آمریکای شمالی را فرا گرفت و درجه حرارت کانادا را به رکورد بی سابقه ۴۹.۶ درجه سانتیگراد رساند، بدون تغییرات اقلیمی ناشی از دست بشر تقریبا غیرممکن بود.

موج گرمایی که ماه گذشته هند و پاکستان را فرا گرفت، همچنان در دست بررسی است.

براساس این گزارش، جهان تاکنون نزدیک به ۱.۲ درجه سانتیگراد گرمتر شده است. این افزایش دما باعث بیشتر شدن میزان بارندگی و سیلاب اخیر در آلمان و بلژیک شد که بیش از ۲۰۰ کشته برجا گذاشت.

اما همواره نمی توان گرمایش جهانی را مسبب این مساله دانست. به گفته کارشناسان، خشکسالی دو ساله در جنوب ماداگاسکار که منجر به شرایط شبیه به قحطی شد و سازمان ملل آن را به تغییرات آب و هوایی نسبت داد، در واقع محصول تغییرات طبیعی آب و هوایی بود.

سنجیدن تاثیر گرمایش جهانی بر رویدادهای شدید آب و هوایی با استفاده از روش های بررسی شده، از پیامدهای سیاسی در دنیای واقعی برخوردار است.

یک ارزیابی علمی به این نتیجه رسید که گرمایش جهانی ناشی از دخالت بشر به طور مستقیم مسوول ایجاد تهدیدی بحرانی یک انفجار ویرانگر است که یک شهر ۱۲۰ هزار نفری را در مسیر سیلاب های بالقوه قرار می دهد.