به گزارش ایرنا به نقل از نشریه ال فینانسیرو مکزیک، براساس تحقیقات پژوهشگران رصدخانه خورشیدی بیگ بیر (Big Bear) در کالیفرنیا، ضریب انعکاس نور زمین در دو دهه اخیر (از ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۷) به اندازه ۰.۵ درصد کاهش یافته است. در حال حاضر زمین نسبت به دو دهه قبل نیم وات نور کمتر در مترمربع را منعکس میکند که بیشترین کاهش در سه سال گذشته بوده است.
براساس این یافته ها که در نشریه Geophysical Research Letters منتشر شده است، از آنجا که بیشترین کاهش نور طی سه سال گذشته رخ داده است، این ۰.۵ درصد کاهش بازتاب زمین کاملا غیرمنتظره بود. زیرا زمین حدود ۳۰ درصد از نور خورشید را که بر روی آن تابیده است منعکس میکند.
نور خورشید که به سیاره زمین میرسد تحت تاثیر روشنایی خورشید و بازتاب زمین قرار دارد؛ پدیده ای که به آن آلبدو (Albedo) به معنای درصد نور بازتاب شده از سطح یک جسم می گویند. به گفته دانشمندان، از آنجا که تغییرات اخیر در آلبدو زمین با تغییرات روشنایی خورشید ارتباطی ندارد، احتمالا عامل پیدایش آن بر روی زمین بوده است.
این محقققان با مشاهده و اندازهگیری ماهواره ای نور زمین کاهش قابلتوجهی در بازتاب زمین یا آلبدو در بیش از دو دهه گذشته را کشف کردند.
ضریب انعکاس نور زمین نیز به نوبه خود به عوامل گوناگونی مانند اقیانوس ها، برف و یخ و ابرها بستگی دارد. نتایج این تحقیقات نشان می دهد که با تغییر آبوهوای زمین، نور کمتری منعکس میشود و گرمشدن آب اقیانوسها در ارتباط با تغییرات آبوهوایی باعث کاهش قابلتوجه روشنایی زمین شده است.
به گفته دانشمندان، کاهش روشنایی زمین بر اثر از بین رفتن ابرهای روشن (که مسئول بازتاب حدود نیمی از نور خورشید هستند) در شرق اقیانوس آرام بوده است؛ به علاوه افزایش دمای سطح اقیانوس نیز گزارش شده بود. محققان خاطرنشان کردند: افت آلبدو در پی گرم شدن اقیانوس آرام شرقی رخ داده که بر کاهش پوشش ابرها و به دنبال آن بازتاب نور زمین تاثیر می گذارد.
در سالهای اخیر، دانشمندان امیدوار بودند که زمین گرمتر منجر به افزایش ابرها و در نتیجه افزایش آلبدو شود که بعد از آن، به تعدیل گرمایش و متعادلسازی آبوهوا کمک خواهد کرد. با این حال، یافتههای جدید نشان میدهد که ممکن است عکس آن حقیقت داشته باشد.
در واقع کمنورشدن زمین میتواند باعث جذب انرژی خورشیدی اضافی در جو و اقیانوسهای سیاره و در نتیجه افزایش گرمای زمین و تغییرات آبوهوایی شود.
نظر شما