به گزارش روز شنبه ایرنا پایگاه خبری تحلیلی «مدرن دیپلماسی» در مقاله ای تحلیلی درباره افغانستان نوشته است از آنجایی که جهان به سرعت توجه خود را از پیامدهای خروج ائتلاف بینالمللی از افغانستان به مداخله نظامی روسیه در اوکراین و فاجعه انسانی متعاقب آن معطوف کرده است، این کشور همچنان با آشفتگیهای گسترده مواجه است.
برپایه این گزارش معضل امنیتی دولت افغانستان در سال گذشته، به دلیل ناتوانی رژیم جدید در خنثی کردن حملات توسط داعش شاخه خوراسان گسترش یافته است. پیش بینی می شد که بلافاصله پس از سقوط کابل در ماه اوت ۲۰۲۱، داعش شاخه خوراسان خلاء امنیتی را پر کند و اقتدار طالبان را به چالش بکشد.
از سال گذشته، حملات به رهبری داعش شاخه خوراسان، بارها و بارها و پیاپی مردم افغانستان را به لرزه انداخته است. این امر تحلیلگران را بر آن داشته است که درباره صحت ادعاهای مطرح شده توسط دولت موقت طالبان مبنی بر کنترل کل بر کشور مردد باشند.
بدین ترتیب این جنگ با گذشت روزها بینظمتر و خونینتر خواهد شد و اکنون ثابت شده است این باور ائتلاف بینالمللی مبنی بر اینکه طالبان میتوانند تهدیدات امنیتی داخلی و بینالمللی را دور نگه دارند، به فرضی نادرست و حتی شاید یک توهم تبدیل شده است.
حوادث مرگباری از این دست بهطور قابلتوجهی باعث نگرانی و تشدید نارضایتی مردمی می شود که در بحبوحه تورم فزاینده نمیتوانند به خدمات ضروری دسترسی پیدا کنند.
از سوی دیگر، واکنش متقابل طالبان به داعش شاخه خوراسان اجازه میدهد تا افرادی را برای افزایش صفوف خود استخدام کند. این یک روند تدریجی خواهد بود، اما برای وضعیت امنیتی افغانستان خطرناک تر است.
علاوه بر این، در کشوری که با وجود تریلیونها دلار کمک مالی طی بیست سال، دستگاه اطلاعاتی آن در تعیین و خنثی کردن پیشروی طالبان بی نتیجه بوده دستکم چند دهه دیگر طول خواهد کشید تا رژیم فعلی بتواند جریان را تغییر دهد.
چیزی که مشکل را پیچیده و بغرنج تر می کند این است که مردم در مواجهه با ناامنی غذایی و مالی علیه دولت اسلحه به دست بگیرند و این موضوع می تواند تا زمانی که خشونت و بی ثباتی جامعه را آزار دهد، ادامه پیدا کند.
در پایان این گزارش آمده است باید اطمینانی وجود داشته باشد که ماموریتی بین المللی و حافظ صلح در صورت درگیری گسترده تر افغانستان مستقر شود و در حالت آماده باش قرار گیرد. از آنجایی که جمع آوری منابع مالی و افراد مجهز برای چنین وظایفی فرآیندی طولانی خواهد بود، ضروری است که تحولات به دقت بررسی شوند.