به گزارش روز شنبه ایرنا، «آسیا تایمز» می نویسد: زمانی که طالبان با قدرت آتش و سوار بر وعده «صلح، ثبات و وحدت» کابل را تصرف کردند، تعداد کمی آن زمان باور داشتند که در اختیار گرفتن قدرت از سوی این گروه شبهنظامی نشاندهنده گذار از جنگ به ثبات و صلح باشد.
اکنون با گذشت هشت ماه حکومت متفرق طالبان از ثبات سیاسی، اقتصادی و ژئواستراتژیک فاصله زیادی دارد. وضعیت بد اقتصادی و قحطی گسترده تنها یکی از مشکلات بی شمار طالبان است. ظهور مراکز قدرت در افغانستان به چالشی مستقیم برای طالبان که ادعا می کردند تنها حزب نماینده یا صاحب قدرت در این کشور می باشند تبدیل شده است.
بدین ترتیب حملات اخیر تروریستی در افغانستان، ادعاهای رهبری طالبان مبنی بر از بین بردن گروه های تروریستی مخالف مانند داعش شاخه خوراسان و ارائه حفاظت کامل از اقلیت ها را به چالش می کشد. در حالی که نادرست بودن ادعاهای آنها تاکنون به وضوح ثابت شده، اما نمی توان انکار کرد که ادامه موفقیت داعش شاخه خوراسان به دلایل مختلف مستقیما با حکومت طالبان مرتبط است.
برخی گروههای تندرو در داخل طالبان از جمله حقانیها که وزارت کشور را که مسئول مقابله با چنین تهدیداتی است کنترل میکنند و روابطشان با داعش به حملات مشترک آنها با نیروهای آمریکا، ناتو و افغانستان برمیگردد؛ از اقدامات سخت و موثر علیه این گروه تروریستی امتناع کرده اند.
به علاوه جدای از ناتوانی و عدم تمایل خود طالبان برای مقابله با داعش شاخه خوراسان، قدرت فزاینده این گروه به مخالفت سیاسی موجود با طالبان نیز گره خورده است.
همانطور که برخی گزارش های اخیر نشان می دهد، بسیاری از اعضای گروه ها و شبه نظامیانی که قبلا توسط آمریکا، سی.آی.ای (سیا) و ناتو آموزش دیده اند، از آن زمان به داعش شاخه خوراسان پیوسته اند.
از سویی دیگر، در حالیکه جبهه مقاومت ملی تنها گروه شناخته شدهای است که در گذشته چندین حمله در برابر طالبان انجام داده است، برخی گروههای جدید چون جبهه آزادی افغانستان و جنبش ملی و آزادیبخش اسلامی افغانستان نیز در چند ماه گذشته ظهور کردند و وعده دادند که به تنهایی یا متحد با جبهه مقاومت ملی در برابر حکومت طالبان مقاومت می کنند.
مطالعه اخیر موسسه مطالعات جنگ نشان می دهد که این گروه ها از طالبان به عنوان "گروه تروریستی" و "اشغالگر" یاد می کنند و هدف آنها "آزادسازی" افغانستان است. با توجه به این تحولات، طالبان شروع به استقرار گروه های مسلح اضافی در شمال افغانستان برای تعقیب گروه های مقاومت کرده است.
به نوشته آسیا تایمز، در نهایت بیشتر تحلیل گران در افغانستان بر این باورند که فصل جدید جنگ در حال ورق خوردن برای این کشور از پیش جنگزده است، کشوری که در حال حاضر با یک بحران عظیم اقتصادی مواجه است.
نظر شما