حمید باباوند، نویسنده، منتقد و روزنامهنگار با حضور در غرفه ایرنا در سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با بیان این که کرونا برای صنعت نشر هم تهدید و هم فرصت بود تاکید کرد: در چند سال گذشته وقتی نوسانات ارزی شروع شد، تصور همه این بود که چه بلایی سر صنعت نشر بیاید. اما صنعت نشر توانست بازار خودش را حفظ کند و از اتفاقات آسیب نبیند.
وی افزود: با بالارفتن قیمت هاف سرگرمی های مردم به سمت سرگرمی های ارزان قیمت تر مثل کتاب تغییر کرد. کرونا نیاز مردم به سرگرمی را بیشتر کرده و کتاب یک کالای سرگرمکننده است که در مقایسه با تقریحات دیگر قیمت ارزانی دارد. کتاب به نسبت تفریحات دیگر قیمت ارزانی دارد. ارزش بازار سینما با همه سر و صداهایی که دارد، حدود ۲۰۰ میلیارد تومان است. اما ارزش صنعت نشر حداقل چهار برابر این رقم است.
از این تعداد ناشری که به نمایشگاه آمده اند یک تعدادشان صنعتگر هستند. کسی که در حوزه نشر کار صنعتی می کند، بلد است که چطور خودش را حفظ کند. یکی از ناشران در دوران کرونا تعداد فروشگاه هایش را از یک به سه رساند
باباوند با اشاره به انتشار کتاب کتابخانه نیمه شب در سال ۲۰۲۰ توضیح داد: در ایران ۲۰ ناشر این کتاب را منتشر کردند. یکی از این ناشران چاپش را به چاپ شصت و نهم رسانده است. این کتاب در فضای رسانه ای ما معرفی نشده و خود کتاب توانسته بازارش را پیدا کند. در طول یک سال بیش از ۱۰۰ هزار نسخه از این کتاب چاپ و فروخته شده است.
این نویسنده، منتقد و روزنامهنگار با بیان این که بازار کتاب بازار جذابی است افزود: از این تعداد ناشرانی که به نمایشگاه آمده اند یک تعدادشان صنعتگر هستند. کسی که در حوزه نشر کار صنعتی می کند، بلد است که چطور خودش را حفظ کند. یکی از ناشران در دوران کرونا تعداد فروشگاه هایش را از یک به سه رساند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا گرانی کتاب را مانع کتابخوانی میدانید اظهار داشت: در سال های اخیر کتابی درباره یک شاعر منتشر شده که کتاب سازی است و کلی ایراد دارد. در بازار نشر وقتی یک کتابی گران می شود بهتر فروخته می شود.
باباوند افزود: وقتی نان گران می شود، مردم اعتراض می کنند ولی مجبورند نان بخورند. من قبلا با چمدان به نمایشگاه می آمدم؛ ولی الان فقط دو جلد کتاب می خرم. من هم از این گرانی شکایت دارم. اما اگر قیمت کتاب را با بلیت سینما و تئاتر مقایسه کنید، متوجه میشوید که ارزان است.