با اعلام نتایج انتخابات، گمانه ها و برآوردها از وزن کشی احزاب و جریان های سیاسی شروع شده است، اما ترکیب نهایی با توجه به نفوذ و قدرت لابی احزاب و جریان های سیاسی تعیین خواهد شد و با توجه به وجود زمینه های جذب نمایندگان راه یافته به پارلمان از طیف خاکستری ها، از جمله گروه هایی موسوم به مستقلین، جریان اعتراضی (۱۷ اکتبر) و برخی احزاب کوچکتر، نقشه پارلمان آینده لبنان واضح تر دیده خواهد شد.
در این میان، بیشترین گمانه های توام با سمت دهی به افکار عمومی، در حوزه رسانه ای شکل گرفته است، بطوری که ترکیب های متفاوتی از فراکسیون ها را ترسیم می کند؛ به عنوان مثال برخی رسانه های لبنانی برای فراکسیون مقاومت شامل حزب الله، امل و متحدانش تنها ۲۸ کرسی در نظر گرفته اند، حال آنکه برخی دیگر بر عدد ۳۱ تنها برای حزب الله و امل تمرکز کرده اند.
این موضوع در آمارهای مربوط به سایر جریان های سیاسی مانند اهل سنت و مسیحیان هم دیده می شود و این چندگانگی ها که عمدتا با اهداف و نیات درونی جریان های سیاسی و به تبع رسانه های وابسته گره خورده است، نشان می دهد که نزاع لابی ها از هم اکنون شروع شده است.
براساس آخرین برآوردها که نمی توان آن را صد درصدی دانست، جریان آزاد ملی به ریاست جبران باسیل وزیر خارجه سابق لبنان از طیف مسیحیان، ۱۸ کرسی در اختیار دارد و حزب نیروهای لبنانی به رهبری سمیر جعجع که این یکی هم از طیف مسیحیان است،۲۰ کرسی در اختیار دارد. این درحالی است که براساس برخی برآوردهای دیگر جریان باسیل دستکم ۲۲ کرسی در پارلمان این دوره کسب کرده است.
شاید براساس همین برآورد دومی بود که جبران باسیل روز یکشنبه و بعد از اعلام نتایج شمارش آرا در اظهاراتی خطاب به سایر احزاب و گروه ها از موضع برتر سخن گفت و چنین بیان کرد که "از موضع پیروز همه را به تعامل و گفت وگو دعوت می کنیم".
براساس این برآوردها، دو حزب قدرتمند شیعه لبنان یعنی حزب امل به رهبری نبیه بری ۱۵ کرسی و حزب الله به رهبری سید حسن نصرالله ۱۳ کرسی را در اختیار گرفته اند.
اختلافات و چندگانگی در برآورد آمارها اما بیشتر حول جریان های موسوم به مستقل ها و جنبش اعتراضی ۱۷ اکتبر است که قطعا در ترکیب جبهه بندی در پارلمان جدید نقش مهمی خواهند داشت؛ برخی رسانه ها، مستقل ها را حائز ۱۱ کرسی
و جنبش اعتراضی را ۱۵ کرسی دانسته اند.
این چندگانگی آماری بیشتر در حوزه مستقل ها بروز کرده است که در میان آنان شخصیت هایی متمایل به جریان ها و احزاب شناسنامه دار هم وجود دارد. مانند عبدالکریم محمد کباره که نامش در فهرست میقاتی و ۱۴ مارس بوده است.
حزب سوسیالیست ترقی خواه دروزی های لبنان به رهبری ولید جنبلاط هم همان ۹ کرسی پارلمانی را که به اتکای پایگاه اجتماعی اش در این دوره به دست آورد و احزابی مانند کتائب (مسیحی) ۵ کرسی، طاشناق (ارامنه) ۲ کرسی و المرده (سلیمان فرنجیه) ۲ کرسی به دست آوردند.
حزب استقلال مسیحی نیز در برآوردهای آماری اعلام شده ۲ کرسی و الاتحاد از جریان های سنی ۱ و ملی گرایان آزاد (مسیحی) ۱ و حزب موسوم به طرح خیریه اسلامی (الاحباش) ۲ کرسی و جماعت اسلامی اهل سنت ۱ کرسی به دست آوردند.
البته طرفداران سابق جریان المستقبل وابسته به سعد حریری هم که این بار اما جداگانه در این انتخابات شرکت داشتند، توانسته اند ۶ کرسی بدست آورند؛ آن هم در سایه تحریم شخص سعد حریری که گفته می شود از فشارهای سران سعودی به تنگ آمده بود.
با همه این اوصاف، هنوز تصویری واضح از نقشه پارلمانی آینده لبنان در دست نیست، از همین رو، به محض اعلام نتایج شمارش آرا در روز یکشنبه نزاع لابی ها برای قدرت شروع شده است؛ تا جایی که حتی پیش بینی اینکه جریان معترضان موسوم به ۱۷ اکتبر به کدام سمت بچرخند و یا مستقل هایی که احتمال دارد تا یکی دو روز آینده از لاک مستقلی خارج شوند، کمی دشوار شده است.
این پیچیدگی در عرصه سیاسی لبنان در این دوره را بسیاری از صاحب نظران لبنانی و منطقه خوب درک کرده اند، بطوری که روزنامه اللواء می نویسد، برخی منابع سیاسی آگاه گفته اند که نتایج انتخابات پارلمانی همچنان در حال خوانش و ارزیابی است و انتظار میرود که بلوک بندیها در داخل پارلمان به مرور بیشتر و بیشتر تبلور یابد تا بعد از آن در نخستین گام، رئیس جدید پارلمان انتخاب شود.
به گفته این منابع، معلوم نیست که آیا از دل فراکسیون تحول خواه (التغییریه یا همان ۱۷ اکتبر) نمایندگان مستقلی بیرون خواهند آمد یا خیر.
به گفته برخی منابع پیگیر، به محض اعلام نتایج رسمی انتخابات پارلمانی، تماس مستمر دو گروه نمایندگان تحول خواه (التغییریه) و نمایندگان مستقلین با برخی احزاب و نیروهای حاکمیتی و اصلی برای رایزنی و تبادل نظر در خصوص ایجاد یک سازوکار ارتباطی و هماهنگی مستمر بین این نیروها برای ایجاد هسته تجمع سیاسی پارلمانی و همکاری مشترک در مرحله بعدی و اتخاذ موضع واحدی در زمینه مراحل قانونی آینده بویژه انتخاب هیات رئیسه پارلمان و تشکیل دولت جدید و انتخاب رئیس جمهور جدید در پاییز آینده آغاز شده است.
بی شک، لبنانی ها از هرکسی شرایط خود را بهتر می دانند؛ کشوری که بخاطر تحریم های امریکا و غرب و برخی کشورهای حوزه خلیج فارس، در آستانه فروپاشی و اعلام ورشکستگی قرار دارد و از نظر امنیتی نیز بسیار شکننده است. امشب (شامگاه چهارشنبه) هم قرار است سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان بطور مستقیم با مردم این کشور صحبت کند.
با رصد اوضاع و شرایط این روزهای لبنان که بیش از هر زمان به تعامل و همدلی و همکاری نیاز دارد، به نظر می رسد لبنانی ها میان دو گزینه قرار گرفته اند؛ لجاجت یا عقلانیت؟، نکته ای که عدم توجه به آن می تواند کشور را به پرتگاه جنگ خانگی بکشاند.