علی مستوفیان روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این خانه های قدیمی مربوط به دوره پهلوی اول و قاجار است و در یک پژوهش دانشگاهی در شهرستان های استان شناسایی شده اند.
وی افزود: مالکان این خانه ها می دانند که این منازل واجد ثبت ملی هستند اما در این مورد اقدامی انجام نمی دهند و به دلیل افزایش قیمت ملک و زمین در چند سال گذشته ترجیح می دهند آن ها را تخریب کنند یا بفروشند.
وی با بیان اینکه این منازل بیانگر هویت مستقل و در واقع شناسنامه استان هستند خاطرنشان کرد: روح زندگی با احیای این منازل و استفاده از آن ها جریان خواهد یافت و برای در اختیار گرفتن و احیای این منازل در قالب های مختلف مانند موزه اقدام کرده ایم اما مالکان بخش خصوصی ترجیح می دهند منازل ثبت ملی نشود.
وی افزود: برخی از این خانه ها مانند خانه بانک ملی که ثبت ملی شده است در اختیار اداره ها و دستگاه های مختلف است که انتظار داریم این دستگاه ها برای ایجاد موزه در این منازل قدیمی با ما همکاری کنند.
وی در مورد آثار ثبت ملی شده در استان نیز گفت: در سال گذشته ۲۱ پرونده آثار غیرمنقول، منقول، ناملموس و طبیعی استان تهیه و تدوین شد و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
مستوفیان از ثبت ملی پنج اثر تاریخی خراسان شمالی در سال گذشته خبر داد و افزود: این آثار تاریخی شامل پناهگاه نقوش صخرهای تکه نرگسلو بجنورد، نقوش صخرهای زینکانلو فاروج، حمام روستای سرچشمه اسفراین، شغال تپه روستای دشت گرمه و تپه شتر گلو روستای قلعه پیر مانه و سملقان است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان شمالی اظهار داشت: پارسال ۴۴ اثر تاریخی تعیین حریم و علاوه بر این رباط قلی در جاجرم، بقایای معماری حاصل از کاوش محوطه ریوی در مانه و سملقان و عمارت مفخم، حمام عسگری و مقبره شهدا در بجنورد نیز مرمت شدند.
وی در خصوص ثبت جهانی آثار تاریخی استان نیز گفت: کاروانسرای قلی یکی از ۵۶ کاروانسرای سراسر کشور بود که سال گذشته توسط ارزیابان یونسکو مورد ارزیابی قرار گرفت که امیدواریم با ثبت جهانی کاروانسرای قلی، شهرستان جاجرم به یکی از مقاصد گردشگری استان تبدیل شود.
خراسان شمالی که براساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵، ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد در شمال شرق کشور واقع است.