تهران-ایرنا- نویسنده کتاب کودک و نوجوان با اشاره به مشکلاتی که در نتیجه برگزاری هم‌زمان نمایشگاه مجازی و حضوری به وجود آمده است، گفت: استقبال از نمایشگاه حضوری خوب است اما استقبال از نمایشگاه مجازی خوب نیست. این نشان می‌دهد که این دو نمایشگاه باید با فاصله نسبت به هم برگزار شوند.

به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، اسدالله شعبانی نویسنده کتاب کودک و نوجوان درباره برگزاری هم‌زمان نمایشگاه مجازی و حضوری به خبرنگار ایرنا گفت: برگزاری همزمان نمایشگاه حضوری و مجازی، موجب شکل‌گیری مشکلاتی شده‌است، مردم سردرگم هستند که در کدام نمایشگاه شرکت کنند، در نتیجه ممکن است نتوانند از یکی از نمایشگاه‌ها استفاده کنند. استقبال از نمایشگاه حضوری خوب است اما استقبال از نمایشگاه مجازی خوب نیست. این نشان می‌دهد که این دو نمایشگاه باید با فاصله نسبت به هم برگزار شوند.

شعبانی با بیان اینکه سی‌وسومین دوره نمایشگاه کتاب در زمان نامناسبی برگزار شد و این مساله روی خرید مردم تاثیر گذاشت، توضیح داد: نمایشگاه کتاب در شرایط نامناسبی برگزار شد. از طرفی جنگ اوکراین موجب گرانی شد و از طرفی دولت قیمت کالاهای بنیادی را بالا برده‌است. وقتی مردم دنبال نان و ماکرونی هستند، آیا می‌توانند در کنار این نگرانی به کتاب فکر کنند؟

او ادامه داد: این موارد نیاز به مدیریت دارد، اما میدریت لازم را نداریم، این بی‌تدبیری در مساله نشر هم وجود دارد. اینکه در این گرفتاری و مشکلات، برگزاری نمایشگاه، خبر خوبی است، اما نتیجه این نمایشگاه باید شکل‌گیری اتفاقی باشد، این در حالی است که فعالیت‌های نمایشگاه به نتیجه نمی‌رسد.

نویسنده در گذشته آرمان‌گرا بود

این نویسنده کودک و نوجوان با تاکید بر اینکه همیشه به آینده امیدوار است، ادامه داد: نابسامانی‌هایی در حوزه نشر وجود دارد. قیمت کاغذ، مقوا، زینک و .. بالا می‌رود. اوضاع کتاب خوب نیست و ناشران به سختی به کار خود ادامه می‌دهند؛ همچنین تعدادی از کتاب‌فروشی‌ها به کار خود پایان دادند.

او افزود: عضو انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان هستم، نتوانستیم در این دوره نمایشگاه غرفه داشته‌باشیم. ناشران در غرفه تجمیعی حضور دارند همیشه باید امیدوار باشیم.

شعبانی در بررسی کیفی کتاب‌های کودک و نوجوانی که در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود، بیان کرد: این دوره از نظر کیفیت نمایشگاه خوبی نیست، چند ناشر حرفه‌ای مانند افق، پیدایش، هوپا، طوطی، نردبان و پرتقال کتاب‌های خوبی منتشر کردند. اما باقی ناشران نمی‌توانند به خوبی کار کنند. از گذشته هم کتاب‌های کودک عموما کتابسازی و با هدف فروش کتاب تولید می‌شود. بیشتر ناشران به خلاقیت اهمیت نمی‌دهند زیرا وقت ندارند، در حالی که نویسنده در گذشته آرمان‌گرا بود و می‌خواست جریان‌سازی کند.

دولت می‌تواند در چرخه توزیع فعال باشد

این نویسنده حوزه کودک و نوجوان در ارزیابی ناشران گفت: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این دوره از نمایشگاه شرکت نکرده‌است و کمتر کتاب‌های خوب منتشر می‌کند. کانون بیشتر به اداره تبدیل شده‌است. انتشارات مدرسه 30 کتاب از من دارد اما یک عدد از آن‌ها را تجدید چاپ نکرده‌است، زیرا اولویت این انتشارات تغییر کرده‌است. ناشرانی که بودجه دولتی دارند، دغدغه سرمایه ندارند و کتاب‌هایی را منتشر می‌کنند که دولت می‌خواهد. دولت هم سیاست‌های کلان دارد که می‌خواهد آن‌ها را اجرایی کند.

او با اعلام اینکه در کشور چرخه توزیع کلان وجود ندارد، ادامه داد: ناشران اگرچه خلاق باشند، نمی‌توانند در چرخه توزیع فعال باشند. دولت می‌تواند در چرخه توزیع نقش بازی کند، اما هنوز این کار را نکرده‌است. قبلا به خواننده کتاب بُن می‌دادند و مخاطب با آن بن از نمایشگاه خرید می‌کرد، اما در این دوره بن را فقط به گروه‌های خاصی دادند، که کتاب‌های خاص می‌خرند.

به گفته شعبانی باید نشر آزادی عمل داشته‌باشد و کتاب خلاقه منتشر کند. وقتی ناشران چهارچوب داشته‌باشند، اهداف فرهنگی را فراموش و سعی می‌کنند کتاب‌هایی را تولید کنند که بازار داشته‌باشد، به نهادها بفروشند، فضا تا اندازه‌ای بسته‌است و باید بازار آزاد در تولید کتاب تعریف شود. اما با اینکه مسئولان می‌دانند و آسیب‌شناسی کردند، اما اراده برای تولید و توزیع وجود ندارد.