به گزارش ایرنا، آبان ماه سال ۱۴۰۰ بود که برای نخستین بار یک عضو شورای اسلامی شهر کرج، خبرنگاران را به کوچه حضرت ابوطالب (ع) منطقه حصارک کرج دعوت کرد تا پس از حدود یک دهه پرده از آثار مخاطره آمیز یک گودبرداری رها شده و اضطراب و نگرانی خانوارهای اطراف آن بردارد.
ساکنان این محله محروم که تا پیش از آن فقط برای دادخواهی به مدیریت شهری و دیگر دستگاه های متولی رجوع کرده بودند این بار خود را در مقابل دوربین های عکاسان رسانه دیدند و مجالی برای اطلاع رسانی گسترده یافتند تا شاید راه نجاتی از دست این گودال وحشت بیابند.
صحبت های هر یک از ساکنان اطراف گودال وحشت را که گوش می کردی ، همه حکایت از درماندگی و یاس از تلاش برای رهایی از این وضعیت داشت چرا که بارها بدون اینکه موضوع رسانه ای شود، در دستگاه های اجرایی پیگیری شده بود.
آنچه ساکنان حاشیه گودال به ایرنا گفتند
رقیه محمدی از ساکنان خانه های آسیب دیده حصارک کرج به بیان لحظه های ترس و اضطراب در این واحدهای مسکونی پرداخت و گفت : بارش برف و باران برای بسیاری از هموطنان که از خشکسالی به ستوه آمده اند اگر چه خوشحال کننده است اما با وزش باد و بارانی شدن آسمان، وجود ما را سراسر ترس و هراس فرا می گیرد و برای رهایی از این وضعیت لحظه شماری می کنیم.
این شهروند کرجی به سابقه ۱۰ ساله سکونت خود در کوچه حضرت ابوطالب (ع) حصارک کرج اشاره کرد و افزود: از زمانی که بیل های مکانیکی به جان قطعه زمین خالی در همسایگی ساختمان مسکونی ما افتادند، تاکنون خواب راحتی نداریم؛ هر از چندگاهی با صدای ترک خردن خانه سراسیمه به بیرون از ساختمان فرار می کنیم اما به ناچار دوباره ریسک خطر را به جان می خریم.
محمدی در ادامه با بیان اینکه بارها به مسوولان استانی، قضایی و اجرایی شکایت برده ایم، گفت: نمی دانم چرا مسوولان برای جان بیش از ۳۰۰ انسان اهمیتی قائل نیستند و مالک گودبرداری را به پای میز محاکمه نمی کشانند؛ شکاف های ساختمان های اطراف گودبرداری بیشتر و بیشتر می شود و صدای جیر جیر دیوار های ساختمان به گوش می رسد؛ مسوولان نباید منتظر آن باشند تا فاجعه ای رخ دهد.
عروج فتحی یکی دیگر از ساکنان ساختمان های آسیب دیده در توصیف وضعیت موجود، بیان داشت: این جا گودبرداری به عمق ۱۰ متر انجام شده و منزل ما ۵۰ درصد آسیب دیده است، خانه قابل سکونت نیست و شکاف های بزرگی برداشته است؛ ما در این ساختمانها به آرامی زنده به گور می شویم و در مرحله نخست شهرداری منطقه پنج کرج را مقصر به وجود آمدن وضعیت موجود می دانیم چرا که دادن مجوز بدون نظارت بر مالک خود اقدامی غیر مسوولانه است.
وی با بیان اینکه خانوارهای آسیب دیده از این گودبرداری خسته شده و هر آن در انتظار خانه خرابی هستند، گفت : هیچ کس حاضر نیست در این وضعیت از این خانه ها خریداری کند و برای خلاصی از این خطر لحظه شماری می کنیم.
مهدی موسوی از دیگر ساکنان این محدوده با بیان اینکه من تنها کسی بودم با کمک سازمان نظام مهندسی و سازمان آتش نشانی کرج مالک این گودبرداری را در دادگاه محکوم کردم، گفت : ساکنان خانه های آسیب دیده اطراف این گودبرداری بارها به شهرداری منطقه و محاکم قضایی شکایت بردند اما پاسخی دریافت نکردند.
وی ادامه داد: حداقل باید در کمترین زمان ممکن این گودبرداری پر می شد و اقدام لازم برای پرداخت خسارت و مقاوم سازی خانه های آسیب دیده به عمل می آمد ؛ اکنون نیز منتظر اقدام عاجل هستیم.
موسوی با بیان اینکه مالک، سازه های فلزی در داخل این گودبرداری بدون حضور ناظران نصب کرده است ، اظهار داشت: این سازه ها نمی تواند از خطر ریز ساختمان های اطراف جلوگیری کند؛ زمان احداث ساختمان های اطراف گودبرداری مربوط به دهه ۶۰ تا ۹۰ برمی گردد و ساکنان آنها به علت فقر و تهیدستی چاره ای جز ماندن در این مخروبه ها را ندارند.
۹۰ هزار مترمکعب گودبرداری
محمد اسدیان عضو شورای اسلامی شهر کرج در جمع خبرنگاران عنوان کرد که طبق بررسی ها ۹۰ هزار متر مکعب در این محدوده گودبرداری شده که برای پرکردن آن حدود ۷۰ هزار کامیون خاک نیاز است؛ براساس قانون در ابتدای گودبرداری ساکنان اطراف آن می بایست در دادگاه حقوقی علیه مالک شکایت می کردند، البته اکنون دیر نشده و با دادستان مرکز استان البرز هماهنگی به عمل آمده تا مالک بازخواست قانونی شود.
رییس مرکز پژوهش های شورای اسلامی شهر کرج ادامه داد: طبق ماده یکم قانون مدنی مالک می بایست خسارت مالی به همسایه ها را جبران کنداما اکنون نه تنها این اقدام صورت نگرفته بلکه خسارت مالی مردم هم پرداخت نشده است ؛ مگر خون این مردم با سایر ساکنان کرج فرق می کند.
وی تاکید کرد: از رسانه ها درخواست می شود که منافع مردم با حفظ تمام شئونات امنیتی پیگیری کنند و صدای ساکنان مظلوم این محله را به گوش مسوولان برسانند.
عضو شورای اسلامی شهر کرج گفت: دستگاه های ذیربط از جمله شهرداری منطقه پنج کرج در این قضیه دخیل هستند؛ اگر حادثه طبیعی رخ دهد منازلی که در این منطقه واقع شده بیشترین آسییب را خواهند دید.
ابعاد این حادثه از نگاه کارشناسان سازمان نظام مهندسی ساختمان
ناصر واحدی عضو پایه ارشد سازمان نظام مهندسی ساختمان استان البرز در بازدید میدانی از این گودبرداری و خانه های اطراف آن اظهار داشت: حضور ما در محل گودبرداری کوچه حضرت ابوطالب (ع ) حصارک برای این است که دنبال کشف علت باشیم؛ خسارت وارده به خانه های اطراف گودبرداری معلول تمکین نکردن مالک زمین به قانون است؛ امروز رعایت قوانین نظام مهندسی می تواند از چنین وضعیت خطرناکی جلوگیری کند.
این کارشناس سازمان نظام مهندسی بیان داشت: باید مسوولان استان البرز قوانین مربوط به ساخت وسازها را اجرا کنند؛ چرا که در سایر استانها اجرا می شود اما در البرز این قانون نادیده گرفته شده است؛ قانون می گوید یک ساختمان نوساز باید مهندس ناظر و مجری داشته باشد ؛ در کرج نظارت بر احداث ساختمان ها را به کسانی می دهند که هیچ گونه تخصصی در خصوص ساخت و ساز ندارند و نتیجه آن گرفتاری مردم است.
ایمان دربندی فراهانی عضو دیگر سازمان نظام مهندسی ساختمان البرز و از کارشناسان کنترل ترویج نظام مهندسی و استاد دانشگاه در حوزه معماری به خبرنگار ایرنا گفت: گودبرداری این مکان دچار مرور زمان شده و خاک با هوازدگی و رطوبت مواجه شده که منجربه جابه جایی زمین شده است؛ احتمال رانش زمین در این محدوده ساختمان های اطراف گودبرداری را در آینده نزدیک تهدید می کند.
وی بیان داشت: از طریق سازمان نظام مهندسی مخاطرات این گود برداری پیگیری می شود که البته پیش از این به شورای شهر، شهرداری و دادستانی کرج نامه نگاری کرده ایم و نسبت به مخاطرات آن هشدار داده ایم.
ریزش متروپل و به جریان افتادن دوباره پرونده ۷۲ واحد حصارک
حادثه ریزش ساختمان متروپل آبادان و هشدارهای دستگاه قضایی و مراجع بالادستی کشور این بار سبب شد تا مسوولان اجرایی و مدیران شهری کرج دوباره پرونده گودبرداری حصارک و نا ایمن بودن زندگی ۷۲ خانوار را مرور و برای آن تصمیم گیری کنند؛ موضوعی که با هشدارهای برخی مسوولان و اعضای شورای شهر کرج و ابراز نگرانی عمیق از تکرار یک حادثه مشابه متروپل همراه شد.
تکرار حوادث نظیر متروپل در کرج
در این زمینه « مریم قهرمانی » نایب رییس کمیسیون تلفیق شورای اسلامی شهر کرج نسبت به وقوع حوادثی نظیر حادثه ساختمان متروپل شهر آبادان در آینده نزدیک در کرج هشدارداد.
وی ضمن تسلیت به خانواده های عزادار آبادانی اظهار داشت: ساختمانهای ناایمن در کرج بسیارند که حتی به تایید مهندسان ناظر رسیده و از شهرداری پایان کار دارند،تاییدیههایی که حاصل اعمال فشار از سوی مالک و سازنده و بعضا تسامح و تساهل مهندسان مجری و ناظر است و البته در سایه غفلت سازمان آتشنشانی و معاونت شهرسازیشهرداری که می بایست کمیتهای داشته باشند برای شناسایی ساختمانهای ناایمن و ابلاغ دستورالعملهای مربوط به ایمنی به مالکان و پیگیری اجرای آن توسط شهرداری اقدام شود.
عضو شورای اسلامی شهر کرج عنوان کرد: ساختمان های بالای چهارطبقه می بایست مورد بررسی و پایش واقع شوند و فاجعهبار تر آنکه محلاتی داریم که ساختمانهایی با عمر بالای ۱۵ سال دارند و تعداد طبقات زیاد،که بدون مجوز و نظارت و با نازلترین سطح کیفی سالهاست محل زندگی همشهریانمان است.
برگزاری نشست اضطراری و تصمیم گیری برای رفع بحران حصارک
مصطفی سعیدی سیرایی شهردار کرج در نشستی اضطراری که با حضور معاون استاندار البرز و اعضای شورای هماهنگی مدیریت بحران فرمانداری کرج برگزار شد با اشاره به تصمیم گیری در خصوص «گود برداری حصارک» اظهار داشت: همسایگان این گودبرداری ناایمن برای مصون ماندن از هرگونه تهدید احتمالی با دریافت کمک بلاعوض برای رهن مسکن، در اسرع وقت نقل مکان خواهند نمود.
وی اظهار داشت: جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران شهرستان به ریاست فرماندار کرج و با حضور دادستان عمومی و انقلاب کرج ، مسوولان انتظامی و مدیران مجموعه فروشگاه رفاه (مالک جدید گودبرداری ) با هدف بررسی مشکلات گودبرداری حصارک برگزار شد و طی آن پیرامون دغدغه ها و مسائلِ جاری این پروژه بحث و تبادل نظر شد.
شهردار کرج افزود: در این جلسه مقرر شد تا زمانِ اعلام مبلغ کارشناسی، مجموعه فروشگاه رفاه ۱۰۰ میلیون تومان و شهرداری کرج مبلغ ۵۰ میلیون تومان به هر یک از همسایگانِ «گودبرداری حصارک» برای اجاره مسکن پرداخت نمایند تا از این وضعیت خارج شوند.
این مسوول ادامه داد: بر اساس تصمیم مأخوذه در جلسهِ روز چهارشنبه مورخ یازدهم خردادماه شورای هماهنگی مدیریت بحران شهرستان کرج و با صلاحدید مسوولان قضایی و انتظامی، چنانچه مالکین همسایگانِ مجاور گودبرداری که با نظریه کارشناسان در معرض تهدید و خطری قرار داشته باشند، پس از دریافت مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان برای اجاره مسکن نقلِ مکان ننمایند، انشعابات منازل قطع و اقدامات آتی در دستور کار قرار خواهد گرفت.
سعیدی عنوان کرد: حادثه و تراژدی تلخ متروپل تلنگری جدی برای توجه به وضعیت پروژه هایی همچون گودبرداری حصارک بود تا اجازه ندهیم که با وقوع حوادثی دشوار، جان و مال شهروندان در معرض خطر قرار گیرد.
مهلت ۲ هفته ای فرماندار کرج
معاون استاندار البرز و فرماندار ویژه کرج از شهرداری کرج و فروشگاه زنجیره ای رفاه خواست در مدت زمان ۲ هفته نسبت به ساماندهی ساکنان ۷۲ واحد مسکونی آسیب دیده از گودبرداری حصارک کرج اقدام کنند.
غفور قاسم پور در نشست ستاد مدیریت بحران کرج با اعلام اخطار نهایی برای تخلیه واحدهای مجتمع مجاور گودبرداری حصارک کرج و با روشن کردن چراغ روز شمار تعیین تکلیف این ملک افزود: شهرداری کرج و فروشگاه زنجیره ای رفاه ظرف ۲ هفته فرصت دارند تا مسکن جدید برای ساکنان واحدهای آسیب دیده را پیش بینی کنند، شهرداری مبلغ ۵۰ میلیون تومان و شرکت رفاه مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان برای اجاره مسکن هر یک از خانوارهای آسیب دیده از گود برداری پرداخت کنند.
وی اظهار داشت: حفظ جان شهروندان کرج برای ما در اولویت است و اجازه نمی دهیم تعلل در اجرای قانون سبب تکرار حوادثی مشابه پلاسکو و متروپل شود؛ بر این اساس، این آخرین جلسه پیگیری و تعیین تکلیف وضعیت ساختمان های مجاور گود برداری حصارک کرج خواهد بود.
قاسم پور با اشاره به دستور ویژه استاندار البرز در خصوص تعیین تکلیف وضعیت ۷۲ واحد مسکونی آسیب دیده حصارک بیان داشت: در چارچوب قانون وظایف مالک و شهرداری مشخص شده و با دادستان و رییس کل دادگستری نیز هماهنگی قانونی صورت گرفته است.
اکنون باید دید مسوولان اجرایی ، مالک گودبرداری و ساکنان ۷۲ واحد مسکونی چه اقدامی برای خروج از این بحران خواهند داشت و آیا این موضوع با جدیت متولیان امور، مدیریت و خاتمه پیدا خواهد کرد یا خیر؟