تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۷

تهران- ایرنا- فرانسه از آغاز جنگ در اوکراین حمایت قاطع و تمام عیاری از این کشور داشته اما همواره بر یافتن راه حلی دیپلماتیک برای این درگیری و رایزنی با رئیس جمهوری روسیه اصرار داشته است؛ اصراری که گاه در جبهه درگیر جنگ خوش نمی‌آید.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، «امانول مکرون» رئیس جمهوری فرانسه از آغاز تنش‌ در روابط کی‌یف- مسکو تلاش کرد به نام کشورش و فراتر از آن به نام اروپا نقشی مهم در میانجی‌گری روابط بحرانی ایفا کند و در آنچه که شرق و غرب را رو در روی هم قرار می‌داد جایی برای ایفای نقش اروپا باز کند. تماس‌های مکرر مکرون با همتایان روس و اوکراینی او را به یکی از فعال‌ترین چهره‌های میانجی در تنشی که به سمت رویارویی نظامی می‌رفت، تبدیل کرد.

با وجود همه تلاش‌های صورت گرفته به منظور کاهش تنش، ولادمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بی‌توجهی غرب به نگرانی‌های امنیتی مسکو، استقلال جمهوری‌های خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت و سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب جنگ در اوکراین از بیش از ۱۰۰ روز پیش آغاز شد.

بسیاری از کشورهای غربی در نخستین ساعات آغاز جنگ، اقدام مسکو را محکوم و در روزها و هفته های پس از آن نیز تحریم های گسترده ای را علیه ر وسیه به تصویب رساندند. اتحادیه اروپا نیز به رغم وابستگی به روسیه در زمینه انرژی به تازگی ششمین بسته تحریمی را برای قطع تدریجی واردات انرژی از مسکو به تصویب رساند.

در این میان فرانسه نیز یکی از نخستین کشورهایی بود که اقدام روسیه را در آغاز جنگ در اوکراین محکوم کرد. هر چند که تا مدت‌ها پاریس همچنان بر یافتن راه‌حلی دیپلماتیک برای پایان دادن سریع به این درگیری تاکید می‌کرد بارها همانند بسیاری دیگر از کشورهای غربی کمک‌های انسان دوستانه و تسلیحاتی را برای اوکراین تصویب و ارسال کرده است.

امانوئل مکرون در اول اردیبهشت از تحویل موشک میان برد و قابل حمل ضد تانک «میلان» به اوکراین خبر داد و در فهرست این کمک تسلیحاتی هویتزر خودکششی ۱۵۵ میلیمتری سزار نیز به چشم می‌خورد.

«کاترین کولونا» رئیس جدید دستگاه دیپلماسی فرانسه نیز هفته گذشته به کی‌یف سفر کرد و مقامات اوکراین را تحویل کمک تسلیحاتی کشورش مطمئن ساخت.

اما جنگ اوکراین که تازگی هشدارهایی در مورد «طولانی و فرساینده» شدن آن به گوش می‌رسد، در کنار تبعات مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بر روابط میان کشورها هم سایه انداخته است. واکنش تند وزیر خارجه اوکراین به اظهارات رئیس جمهوری فرانسه یکی از نمونه‌های آن است؛ تنشی لفظی که رسانه‌های فرانسوی آن را برداشت نادرست «دیمیترو کولبا» از اظهارات مکرون می‌خوانند.

امانوئل مکرون روز جمعه در اظهاراتی گفت: نباید روسیه تحقیر کرد تا بتوانیم تا روز توقف جنگ از طریق کانال های دیپلماتیک راهی برای خروج از وضعیت فعلی ایجاد کنیم.

کولبا در واکنش به بخش نخست همین جمله مکرون گفت: چنین موضعی اثری جز تحقیر فرانسه ندارد.

وی در پیامی توئیتری نوشت: فراخوان برای تحقیر نکردن روسیه تنها می تواند فرانسه یا هر کشور دیگری را تحقیر کند. زیرا این روسیه است که خود را تحقیر کرده است. همه ما بهتر است روی بازگرداندن روسیه به جای خود تمرکز کنیم که صلح را به ارمغان می آورد و جان انسان ها را نجات می دهد.

به نوشته روزنامه فرانسوی «لو فیگارو»، مکرون از معدود رهبرانی است که همچنان برای گفت‌وگو با پوتین تلاش می کند. فرانسه همچنین از کی‌یف حمایت مالی و تسلیحاتی کرده است اما مکرون هنوز به اوکراین سفر نکرده است و این در حالی است که بسیاری از همتایان اروپایی او پیشتر این کار را کرده اند. برخی رسانه‌ها از احتمال سفر مکرون به اوکراین تا ۳۰ ژوئن (۹ تیر) خبر می‌دهند احتمالی که رئیس دوره‌ای شورای اتحادیه اروپا آن را رد نکرده است.

مکرون در مصاحبه روز جمعه خود گفت: معتقدم و به پوتین گفته ام که در قبال مردم، خودش و تاریخ مرتکب اشتباهی تاریخی و اساسی شده است.

وی همچنین با بیان اینکه «پوتین خود را منزوی کرده است»، خروج از این انزوا را دشوار خواند.