تهران-ایرنا- رئیس کمیته ملی پیگیری ترسیم مرزهای لبنان تاکید کرد که کشورش باید از موضع قدرت مذاکره کرده و حق لبنان در بهره برداری از منابع انرژی خود در مرز آبی با فلسطین اشغالی را مطابق "خط ۲۹" دریایی تثبیت کند.

به گزارش ایرنا، «عمران زهوی» رئیس کمیته ملی پیگیری ترسیم مرزهای لبنان به شبکه خبری «المسیره» گفت که «طبق توافقات جدید و قدیم و طبق قانون دریاها، خط ۲۳، خط ۱ و خط هوف همگی خطوط حذف شده هستند و بنابراین ما یک خط معتبر داریم و آن هم خط ۲۹ است».

وی تصریح کرد: «لبنانی‌ها باید حق خود را حفظ کنند و از موضع قدرت مذاکره کنند. ارتش لبنان امروز تجربه خوبی دارد و آنچه لازم است اقدام دولت لبنان در اصلاح دستور شماره ۶۴۳۳ است تا بتوانیم به سمت مذاکره برویم و حقوق لبنان در خط ۲۹ را تثبیت کنیم».

زهوی با بیان اینکه «آموس هوکشتاین» میانجی‎گر آمریکایی در پرونده ترسیم مرزهای دریایی بین لبنان و رژیم صهیونیستی، صادق و بی طرف نیست، افزود: «حضور هوخشتاین چیز جدیدی ارائه نمی‌دهد».

وی با اشاره به تلاش رژیم صهیونیستی برای دست اندازی به منافع نفتی در میدان نفتی «کاریش» گفت که چهار چاه گاز در این میدان وجود دارد که صهیونیستها در تلاش برای استخراج گاز از آنها هستند.

میدان نفتی «کاریش» به وسعت ۱۴۳۰ کیلومتر مربع در خط ۲۹ مرزی بین لبنان و فلسطین اشغالی قرار دارد. لبنان می‌گوید بخش بزرگی از این میدان نفتی درون مرزهای این کشور قرار دارد و از سوی دیگر، رژیم صهیونیسی مدعی است که سراسر این منطقه تحت به اصطلاح «حاکمیت» این رژیم قرار دارد.

لبنان در نامه اخیر خود به سازمان ملل درباره مذاکرات ترسیم مرزهای مشترک با رژیم صهیونیستی، خواستار تعیین خط ۲۹ به جای خط ۲۳ (به وسعت ۳۶۰ کیلومتر مربع) شده و بدین ترتیب منطقه مورد مناقشه میان دو طرف به ۱۴۳۰ کیلومتر مربع افزایش یافته است.

مذاکرات غیرمستقیم لبنان و رژیم صهیونیستی با میانجیگری آمریکا برای ترسیم مرزهای دریایی در اکتبر ۲۰۲۰ میلادی و پس از حدودا دو سال گفت وگو بین آمریکا و لبنان آغاز شد. پرونده مذاکرات غیرمستقیم در لبنان توسط «نبیه بری» رئیس مجلس لبنان مدیریت شد. این مذاکرات در ماه مه ۲۰۲۱ میلادی، پس از آنکه لبنان نقشه‌های تازه‌ای را تثبیت حق خود در مرز آبی مطرح کرد، متوقف شد.

در همین راستا، رئیس هیات مذاکره‌ کننده فنی نظامی لبنان در مذاکرات مرزبندی دریایی با رژیم صهیونیستی سه‌شنبه شب تاکید کرد که استخراج گاز از میدان «کاریش» توسط رژیم صهیونیستی تجاوز به حریم لبنان است.

«بسام یاسین» گفت که وجود یک کشتی در میدان «کاریش» برای استخراج گاز، تجاوز به حریم لبنان محسوب می‌شود.

وی افزود: رژیم صهیونیستی قصد دارد که ما را در عمل انجام شده قرار دهد و حفاری برای استخراج گاز از میدان کاریش را آغاز کند.

رئیس هیأت مذاکره کننده لبنان اضافه کرد: عقب‌نشینی از خط ۲۹ به منزله اعطای مناطق گسترده به دشمن اسرائیلی است.

یاسین افزود: ما نیاز به استخراج گاز داریم و آمریکا تصمیم دارد مانع از بهره مندی لبنان از گاز خود شود و شاهد آن این است که امروز هیچ شرکت اکتشافی وجود ندارد که کار در میادین لبنان را بپذیرد.

وی درخصوص مذاکرات با رژیم صهیونیستی با میانجیگری آمریکا و سازمان ملل متحد گفت: صرف مذاکره سیاسی به ضرر لبنان است؛ اما مذاکره به صورت فنی و حقوقی نقطه قوت ما است.

رئیس هیأت مذاکره کننده لبنان با اشاره به اینکه هدف از مذاکرات این است که پیروز بیرون بیاییم و حق کامل خود را بدست آوریم.

«نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان همسو با نظر حزب الله لبنان در دهم ماه مه سال ۲۰۲۲ میلادی ضرب الاجلی یک ماهه را درباره مذاکرات مربوط به ترسیم مرز دریایی بین لبنان و فلسطین اشغالی اعلام کرد که دو روز دیگر به پایان می رسد.

لبنان سال ۱۳۹۸ مجوز ایجاد کنسرسیومی متشکل از شرکت ایتالیایی «انی»، «توتال» فرانسه و «نواتک» روسیه را صادر کرد تا نخستین حفاری دریایی کشورش را در دو بلوک انجام دهد.

یکی از این بلوک‌ها به نام بلوک ۹، مرز آبی مورد مناقشه بین لبنان و فلسطین اشغالی قرار دارد.

لبنان همچنین تاکید می کند که مناقشه با رژیم صهیونیستی بر سر مرزهای دریایی لبنان و فلسطین اشغالی، بیروت را از بهره‌برداری از ذخایر انرژی زیردریایی بالقوه در بلوک ۹ باز نمی‌دارد.

«آموس هوکشتاین» فرستاده آمریکا در مذاکرات غیر مستقیم ترسیم مرزها بین لبنان و رژیم صهیونیستی چهارشنبه گذشته در بیروت با رئیس جمهور، رئیس پارلمان و نخست وزیر این کشور دیدار و گفت‌ وگو کرد.

نجیب میقاتی در دیدار با هوکشتاین گفت که برای تعیین موضع لبنان در خصوص پیشنهادهای وی با میشل عون رئیس جمهور و نبیه بری رئیس پارلمان مشورت خواهد کرد.

میانجیگر آمریکا همچنین با میشل عون نیز دیدار کرد. هوکشتاین به رئیس جمهور لبنان درخصوص نتایج تماس‌هایی که در فلسطین اشغالی در مورد تعیین مرزهای دریایی داشته، اطلاع داد و پیشنهاداتی را ارائه کرد.

هوکشتاین با نبیه بری نیز دیدار و گفت وگو کرد. در این دیدار نتایج تلاش‌های نماینده آمریکا برای از سرگیری روند مذاکرات غیرمستقیم در چارچوب توافق های صورت گرفته و حفظ حقوق لبنان ارائه شد.

این درحالی است که به تازگی شرکت یونانی «انرژین» مجوز اکتشاف گاز در میدان «کاریش» واقع در منطقه مورد مناقشه را از تل‌آویو گرفته و در این چارچوب رژیم صهیونیستی از ورود یک کشتی حفاری به این منطقه به منظور آماده سازی برای شروع اکتشاف اولین چاه گاز در آن خبر داده است؛ امری که با واکنش شدید و هشدار طرف های لبنانی روبرو شده است.

براساس گزارشها، این کشتی برای استخراج گاز طبیعی مایع وارد میدان گازی کاریش شده و از خط ترسیمی ۲۹ عبور کرده و در ۵ کیلومتری خط ترسمی ۲۳ در منطقه مورد مناقشه با لبنان قرار گرفته است.

«نجیب میقاتی» رئیس دولت پیشبرد امور در لبنان نسبت به پیامدهای ورود این کشتی به منطقه مورد مناقشه با لبنان هشدار داده و «عبدالله بوحبیب» وزیر امور خارجه لبنان نیز گفته که می توانم تأیید کنم که روسای کشور درخصوص یک پاسخ یکپارچه توافق دارند. لبنان به پیشنهاد هوکشتاین پاسخ داد، اما وی برای دریافت پاسخ ما اقدام نکرد.

وزیر امور خارجه لبنان افزود: من محتوای پاسخ لبنان را فاش نمی‌کنم اما پیشنهاد هوکشتاین مثبت است و نیاز به اصلاح دارد.  موضوع توافق بر سر پرونده مرزبندی دریایی نیازمند تحرک سریع‌تر آمریکایی‌ها است.

در همین حال، «هاشم صفی الدین» رئیس شورای اجرایی جنبش حزب‌الله لبنان در سخنانی تاکید کرد: لبنان توانایی استخراج گاز و نفت خود را دارد و آمریکا عامل اصلی ممانعت لبنان از استخراج منابع نفتی خود است.

وی افزود: آنچه از دولت به صورت رسمی و شفاف خواسته می‌شود این است که موضوعات مربوط به مرزهای لبنان و حد و حدود آن را اعلام کند تا لبنانی‌ها با مقاومت، ارتش، مردم و عزم خود، حقوقشان را از اعماق دریا بگیرند؛ حال چه آمریکا بخواهد و چه نخواهد.

لبنان در جریان مذاکرات قبلی بر حق خود برای گسترش دسترسی به آبهای مدیترانه به سمت جنوب و افزایش این دسترسی از ۸۶۰ کیلومتر مربع به ۲ هزار و ۳۰۰ کیلومتر مربع تاکید کرده است.

پیش تر نیز «موریس سلیم» وزیر دفاع دولت پیشبرد امور لبنان تحرکات رژیم صهیونیستی در مناطق مورد مناقشه را تحریک‌آمیز خواند و گفت: تحرکات اسرائیل در منطقه مورد مناقشه در جنوب لبنان چالشی و تحریک آمیز است و نقض آشکار ثباتی است که منطقه جنوب لبنان از آن برخوردار است.

برچسب‌ها