گنبدکاووس- ایرنا- سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان گفت: تاکنون چهار روستا و ۲ شهر استان در رشته‌های مختلف صنایع دستی ثبت ملی شد که از جمله آن روستای تنگلی گنبدکاووس در رشته سوزن‌دوزی ترکمن است.

به گزارش ایرنا، رحمان فرمانی عصر چهارشنبه در مراسم رونمایی و نصب تابلوی ورودی روستای ثبت ملی تنگلی در رشته سوزن دوزی در بخش مرزی داشلی برون گنبدکاووس که با حضور مسوولان استانی و شهرستانی برگزار شد، اظهارداشت: علاوه بر روستای تنگلی، روستای سیاه رودبار علی‌آبادکتول در رشته‌های مختلف صنایع دستی، روستاهای شاهکوه و زیارت گرگان در رشته‌های سوزن دوزی و جاجیم بافی و ۲ شهر گنبدکاووس و علی‌آبادکتول در رشته‌های فرش ترکمن و نواربافی کتولی ثبت ملی شدند.

وی افزود: با توجه به فعالیت ۲۵ هزار هنرمند در حوزه صنایع دستی، مناطق شهری و روستایی گلستان ظرفیت بالایی در این حوزه دارند لذا پیگیری برای ثبت ملی تعدادی دیگر از روستاها و شهرهای استان در دست اقدام است. 

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان با اشاره به تاکید وزارت میراث فرهنگی بر ساماندهی تابلو ورودی روستاهای ثبت ملی در کشور، گفت: امروز تابلو با مضمون "به تنگلی روستای ملی صنایع دستی (سوزن دوزی) خوش آمدید" با همکاری بخشداری داشلی برون و دهیاری در ورودی این روستا نصب شد.

فرمانی ادامه داد: آثار ۲۰۰ نفر از بانوان فعال در رشته سوزن دوزی که از سال گذشته با همکاری انجمن مردم نهاد سبزگامان بسکی، میراث فرهنگی و محیط زیست در دوره آموزشی طراحی محصول با موضوع کاربردی کردن استفاده از تولیدات سوزن دوزی علاوه بر لباس‌های محلی در بحث زیورآلات، کیف و کفش و سایر وسایل شرکت کردند در محل کتابخانه شهر اینچه برون به نمایش گذاشته شد.

وی افزود: هنرمندان سوزن دوز روستا تلاش دارند شرکت تعاونی سوزن دوزان را به ثبت برسانند تا بتوانند آثار تولیدی خود را که با طراحی خلاقانه عجین شده بهتر برای فروش عرضه کنند و میراث فرهنگی استان هم همکاری لازم را برای پرداخت تسهیلات به منظور توسعه فعالیت با این هنرمندان خواهد داشت.

به گزارش ایرنا، روستای تنگلی شهرستان مرزی اینچه‌برون سال ۱۳۹۹ به عنوان روستای سوزن‌دوزی ترکمن به ثبت ملی رسید، در این روستا اغلب مردم به سوزن‌دوزی مشغول هستند و در کنار این هنر به قالی‌بافی، نمد مالی ،خیاطی و حصیر بافی می‌پردازند.

سوزن دوزی یکی از صنایع دستی با سابقه و پرافتخار اقوام ایران زمین بویژه ترکمن‌ها در گلستان است که با هنرمندی زنان و دختران این قوم، پارچه‌های ساده به منسوجاتی با رنگ های متنوع و نقش‌های چشم نواز تبدیل می‌شوند، ابزار کار این هنر بسیار ساده بوده و آنها با سرانگشتان ماهر و تفکر خلاق خود نخ‌های رنگین را از لایه‌های الیاف پارچه‌های بدون نقش و ساده عبور می‌دهند و نقش‌هایی نشات گرفته از تصاویر سنتی و بومی و طبیعت منطقه تولید و به آن ارزش می‌دهند.

از دیگر مسایل مربوط به سوزن دوزی ترکمن، نقوشی به کار رفته در آن است که به طور عمده اشکال ساده شده عناصری است که در محیط اطراف هنرمند وجود دارد.

اشکالی مانند ساری ایچیان (عقرب زرد)، قوش قانات (بال پرنده)، دؤرت گؤز (چهار چشم)، قویموق، بورمه چیگین (بورمه)، قوچاق (کچه نقش)، تیرانا بورون، چاقماق، باغ نقش، بستانی و شلپه نقش که این نوع دوخت در گنبدکاووس، بندرترکمن، گمیشان، آق قلا و کلاله عمومیت بیشتری دارد.

مهمترین فراورده‌های سوزن دوزی ترکمن یقه، سرآستین لباس، شلوار زنان (بالاق)، کلاه (آلین دانگی یا حلقه ای برای سر زنان)، بوءروک (عرقچین)، چابیت (بالاپوش زنانه)، بقچه، کوینه‌ک (پیراهن زنانه) و کورته است.

استان گلستان حدود ۲ میلیون نفر جمعیت دارد که کمتر از نیمی از آن را ترکمن‌ها تشکیل می‌دهند که بیشتر در شهرهای گنبدکاووس، مراوه‌تپه، کلاله، بندرترکمن، گمیشان و آق قلا سکونت دارند.