به گزارش روز شنبه ایرنا محمدمهدی ناصحی در یک برنامه تلویزیونی با بیان این مطلب افزود: اقدام اخیری که برای بیمه شدن ۳ دهک پایین جامعه به صورت رایگان صورت گرفت، باعث شد که نزدیک به ۶ میلیون نفر جدید به افراد تحت پوشش بیمه سلامت اضافه شوند و در نتیجه جمع بیمه شدگان ما به ۴۵ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر رسید.
وی ضمن توضیح اقدام اخیر دولت گفت: از سال قبل این کار را در طرح تحولی خود در مناطق حاشیهنشین و آسیبپذیر شهرها به ویژه تهران دنبال میکردیم و با همکاری نهادهای مردمی به ویژه مساجد و بسیج، هلال احمر، شهرداریها، ۴۰۰ هزار نفر را به صورت فعال تحت پوشش بیمهای خود قرار دادیم. پس از آن، مجلس شورای اسلامی و به ویژه کمیسیون تلفیق اعتباری بالغ بر ۶ هزار میلیارد تومان برای این این طرح در نظر گرفت تا ۳ دهک پایین جامعه تحت پوشش بیمهای قرار گیرند.
برهمین اساس، با آغاز سال ۱۴۰۱ و با معرفی ۳ دهک پایین از سوی وزارت رفاه، کار خودمان را آغاز کردیم و نزدیک به ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر یکجا بیمه شدند. بخش مهمی از بودجه ۶ هزار میلیاردی از محل یارانهها و صرفهجوییهایی است که در نظام بودجهای کشور رخ میدهد
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه تعداد از ایرانیان تحت پوشش هیچ بیمهای نیستند، گفت: آمار دقیق نداریم، اما قبل از طرح همهگیری بیمه گفته میشد که حدود ۱۰.۳ درصد از جمعیت کشور یعنی حدود ۸.۵ میلون نفر تحت پوشش هیچ بیمهای قرار ندارند که نزدیک به ۶ میلیون نفر آنان در همین طرح کنونی بیمه شدند؛ ۲.۵ میلیون نفر باقی ماندند که از آنان اطلاعاتی در دست نداریم.
ناصحی درباره همپوشانی بیمه سلامت و تامین اجتماعی گفت: بین بیمه سلامت و تامین اجتماعی رفع همپوشانی شده است؛ یعنی هر کسی که مراجعه میکند سامانه بلافاصله کنترل میکند که اگر تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی است، نمیتواند از بیمه سلامت استفاده کند. البته باید این سوال را پرسید که آیا کسانی که از تمکن مالی برخوردار هستند، در قالب بیمه همگانی سلامت میتوانند، قرار گیرند و رایگان بیمه شوند؟ در پاسخ باید گفت که ۳ دهک پایین جامعه به صورت رایگان بیمه شدند. افراد دهک چهارم، ۱۰ درصد هزینه سالانه، دهکهای ۵ و ۶، ۲۵ درصد و دهکهای ۷ و ۸، ۵۰ درصد از این هزینه را پرداخت میکنند. دهکهای ۹ و ۱۰ نیز ۱۰۰ درصد هزینه سالانه بیمه که یک میلیون و ۱۰۴ هزار تومان است را باید پرداخت کنند.
وی با تاکید بر اینکه بیمه ۳ دهک پایینی رایگان است، گفت: ویژگی مهم دیگری که وجود دارد این است که ۹۵ درصد هزینههای بستری بیمه شدگان و ۸۰ درصد هزینه سرپایی را در بخش دولتی پوشش میدهیم. این اقدام، هزینههای بستری و سرپایی آنان را به طرز قابل توجهی کاهش میدهد. البته عملهای زیبایی شامل چنین تخفیفی نمیشوند اما سایر موارد، حتی جراحیهای سنگین را پوشش میدهد. خبر خوب دیگر این است که هزینه بستری را برای افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی صفر کردهایم و همچنین ۷۰ درصد هزینه دارو پرداخت میشود.
طرح تحول با محوریت درمان مردم بود و در آن مقوله پیشگیری کمتر مورد توجه قرار داشت. برای مثال، نظام ارجاع به پزشک خانواده در آن طرح دیده نشده بود و به همین دلیل با افزایش هزینههای درمان این طرح جوابگو نبود. دقت داشته باشید که در هیچ کشور دنیا، همه هزینههای درمان پرداخت نمیشود، مگر آنکه نظام ارجاع در بطن آن تعریف شود. وقتی نظام ارجاع تعریف شود از نیازهای القایی و مراجعات غیرضرور کاسته میشود. با این حال، نگرش طرح تحول درمانی بود و عملهای جراحی غیرضرور زیادی در قالب این طرح داشتیم. این طرح در درازمدت موفق نبود و حتما لازم است اصلاح شده و نگرشهای پیشگیرانه در بطن آن دیده شود. بنابراین با توجه به اینکه بیمهها و بیمارستانها نمیتوانند هزینهها را پرداخت کنند، بخش عمدهای از طرح تحول نظام سلامت متوقف شده است
او در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه جایگزین طرح تحول نظام سلامت چیست، گفت: جایگزین مناسب، نظام ارجاع و پزشکی خانواده است. این نظام قبل از طرح تحول، یعنی در سال ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ در دو استان فارس و مازندران به صورت آزمایشی اجرا شد اما توسعه پیدا نکرد. اکنون معاونت بهداشتی وزارت بهداشت به صورت جدی نظام ارجاع و پزشکی خانواده را در دست بررسی دارد و فکر میکنم از چند ماه آینده جزئیات آن اعلام خواهد شد.
ناصحی درباره بدهی وزارت بهداشت به بیمهها در طرح بیمه سلامت گفت: باید اطلاع بدهم که برای اولین بار طی ۳ دهه تاسیس بیمه سلامت، تمام مطالبات موسسات، چه خصوصی و دولتی، کلینیکها، بیمارستانها و مراکز درمانی را پرداخت کردیم و هماکنون بدهی بیمه سلامت در همه موسسات صفر است. حتی تعرفه مربوط به سال ۱۴۰۱ در بخش الکترونیک را به بخشی از داروخانهها و مطبها پرداخت کردیم. در سال ۱۴۰۰، کل هزینه مربوط به بخش درمان نزدیک به ۲۵ هزار میلیارد تومان بود که به مراکز دولتی و خصوصی پرداخت کردیم.
وی ضمن تایید بالا رفتن هزینههای درمان سرپایی گفت: بله این هزینه بالا را تایید میکنم؛ به ویژه بیمههایی که در بخش سرپایی کارایی ندارند. برای مثال، در بیمه سلامت، ۸۰ درصد صندوقهای بیمه در بخش دولتی کارایی دارند و در بخش خصوصی پرداختی زیادی ندارند.
او درباره طرح بیمه درمانی فراگیر نیز توضیح داد و گفت: برخی از بیماریها صعبالعلاج و مزمن هستند. برای مثال بیماری دیابت، هزینههای سنگینی را دارد و به صورت مزمن، عارضههای کلیوی، چشمی، عروقی را به همراه دارد. همچنین بیماریهای اُتیسم که نیاز به توانبخشی دارند دور از چشم نظام سلامت کشور نیست و در هفتههای آینده جزئیاتی از این طرح اعلام خواهد شد. باید اشاره کنم که پرداخت حق بیمه در این طرح، طبق دهکبندی است.