مشهد- ایرنا- معاون نظارت و حسابرسی دفتر مقام معظم رهبری گفت: دولت سیزدهم توجه ویژه‌ای به همسایگان با محور تقویت دیپلماسی دارد که این موضوع زمینه‌ساز گسترش فعالیت‌‍‌های اقتصادی و تحکیم کننده روابط سیاسی، حسن همجواری و امنیت در منطقه است.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی، محمدجواد ایروانی در حاشیه بازدید از منطقه ویژه اقتصادی سرخس در گفتگو با خبرنگاران افزود: منطقه اقتصادی سرخس به مثابه یکی از نقاط کریدور شمال به جنوب، کشورهای شمالی به خلیج فارس و کریدور شرق به غرب و اروپاست که می‌تواند ارزش افزوده زیادی برای ایران داشته باشد.

وی ادامه داد: منطقه اقتصادی سرخس از زیرساخت‌های بسیار خوبی برخوردار است، به دلیل اهمیت این منطقه باید تمامی دستگاهها و نهادهای کشور در راستای سرمایه‌گذاری مطلوب در حوزه زیرساخت‌ها، حمایت‌های لازم را داشته باشند و مشارکت‌های مردمی را جذب کنند.

معاون نظارت و حسابرسی دفتر مقام معظم رهبری گفت: ماهیت نهادها تنها اقتصادی نیست بلکه حوزه اجتماعی را نیز در بر می‌گیرد، در همین راستا باید برای توانمندسازی آحاد مردم در بخش کشاورزی و سایر بخش‌ها در این منطقه تلاش کنیم.

وی همچنین با بیان اینکه مهم‌ترین خاستگاه همکاری‌ها ایجاد امنیت در جهان است، گفت: ما باید کریدورها را به سرعت آماده‌سازی کرده و سرمایه‌گذاریهای لازم را انجام دهیم؛ آستان قدس رضوی نیز می‌تواند با ظرفیت و اعتبار معنوی بالایی که دارد به اقتصاد ملی منطقه و خود شهرستان کمک کند.

آمادگی بنیاد مستضعفان برای همکاری در بخش ریلی و کشاورزی

رییس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی نیز با اشاره به ظرفیت‌های منطقه ویژه اقتصادی سرخس اظهار داشت: ما می‌توانیم در حوزه‌هایی مانند کشاورزی، ایجاد و تقویت مسیر ترانزیت ریلی شمال به جنوب، توسعه کشت‌های گلخانه‌ای و همچنین صنعت دامپروری منطقه اقتصادی سرخس، همکاری‌های مشترکی با آستان قدس رضوی داشته باشیم.

سید پرویز فتاح افزود: یکی از موضوعات مهمی که در این خصوص مطرح است، حل مشکل صف ترانزیت در گمرک و تقویت روابط گمرکی با کشورهای همسایه است که باید در این خصوص نیز اقدام کرد.

وی تصریح کرد: تاسیس شرکت تخصصی در حوزه حمل و نقل برای فعال کردن ظرفیت‌های منطقه سرخس یکی دیگر از زمینه‌های مد نظر برای همکاری است که می‌توانیم در تعامل دو جانبه، یک شرکت معتبر در این منطقه راه‌اندازی کنیم.

فتاح افزود: علاوه بر آن بنیاد مستضعفان آمادگی دارد برای احیای برخی از کارخانه‌های منطقه سرخس، از جمله کارخانه کاشی، سرمایه‌گذاری لازم را داشته باشد تا با فعال شدن مجدد آنها ظرفیت اشتغالزایی و تولید در این منطقه افزایش یابد.

آمادگی افزایش سرمایه گذاری در حوزه مسکن 

رییس کمیته امداد امام خمینی (ره) هم گفت: فعالیت‌های اقتصادی آستان قدس رضوی در حوزه‌های مختلف به‌ویژه در مناطق محروم، نشان دهنده توجه به سیره زندگی امام رضا(ع) و عمل به دستورات آن حضرت است.

سید مرتضی بختیاری افزود: منطقه ویژه اقتصادی سرخس نسبت به گذشته تحولات خوبی داشته و آینده روشنی را می‌توان برای آن متصور نمود، کمیته امداد امام خمینی(ره) نیز در این منطقه به دنبال فعال‌سازی بیشتر ظرفیت‌های اقتصادی و حمایت از طرح‌های محرومیت‌زدایی است.

وی به اعلام آمادگی برای مشارکت در طرح‌ها و برنامه‌های این منطقه اشاره و بیان کرد: کمیته امداد امام خمینی(ره) می‌تواند در بحث خانه‌سازی و اشتغال به نیازمندان و محرومان این منطقه خدمات ارزشمندی ارائه دهد که در همین راستا امسال بیش از ۶۰ میلیارد تومان برای سرخس سرمایه‌گذاری کرده‌ایم و در نظر داریم این میزان را تا ۱۰۰ میلیارد تومان هم برسانیم.

مشارکت در محرومیت‌زدایی از سرخس

سرپرست ستاد اجرایی فرمان امام(ره) برای مشارکت با آستان قدس رضوی در محرومیت‌زدایی از منطقه سرخس و فعال کردن ظرفیت‌های اقتصادی این منطقه اعلام آمادگی کرد.

عارف نوروزی در این باره گفت: ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در زمینه توسعه منطقه سرخس، مجموعه اقداماتی انجام داده و تاکنون بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان برای ساخت مدرسه، مسجد و اجرای طرح های خرد و کلان سرمایه‌گذاری کرده است.

وی افزود: در حال حاضر نیز سند تحول شهرستان سرخس در سازمان برنامه‌ و بودجه به جمع‌بندی رسیده است که پس از تصویب و ابلاغ آن، ستاد اجرایی فرمان امام(ره) آمادگی دارد ظرفیت‌های خوبی را در فعالیت‌های اقتصادی این منطقه فعال و در کنار آستان قدس رضوی، به محرومیت‌زدایی از این منطقه کمک کند. 

وی ادامه داد: مجموعه ۲۰ هزار هکتاری کشت و صنعت سرخس یکی از این ظرفیت‌هاست که اگر آب مورد نیاز آن تامین شود، نتایج بسیار مفیدی در حوزه اقتصادی به همراه خواهد داشت.

سرخس قطب اقتصادی کشور شود

رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نیز گفت: تولیت آستان قدس رضوی با برنامه‌ریزی‌های خوبی که به عمل آورده است، مسوولان نهادها را دعوت کرده تا ضمن بازدید از منطقه سرخس و آشنایی با اقدامات انجام شده، برای توسعه کارهای زیر ساختی در این منطقه با آستان قدس رضوی مشارکت داشته باشند.

اکبر نیکزاد افزود: موضوع مهمی که در این منطقه مطرح است نیروی انسانی مشغول به کار در کارخانجات است که ما اعلام آمادگی می کنیم شرایط اسکان خانواده‌های آنان را فراهم کنیم. در این خصوص با همکاری آستان قدس رضوی آماده ساخت مسکن و سایر امکانات آموزشی، فرهنگی ورزشی هستیم.

تلاش برای افزایش بهره‌وری از موقوفات با رویکرد استفاده از ظرفیت‌های مردمی

قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی هم گفت: تولیت آستان قدس تاکید ویژه‌ای بر ارتقای بهره‌وری موقوفات و ایجاد منابع پایدار برای آستان دارند و بنیاد بهره‌وری موقوفات نیز با همین رویکرد و نگاه فعالیت خود را آغاز کرده است و همه امکانات و حمایت‌ها را از حضور بخش خصوص و مردمی برای سرمایه‌گذاری در این منطقه با محور وقف اعلام می‌کنیم.

مالک رحمتی با اشاره به تصویب تبدیل منطقه ویژه اقصادی سرخس به منطقه آزاد افزود: از دولت سیزدهم جهت تصویب این موضوع مهم و ارسال آن به مجلس سپاسگزاریم و امیدواریم مجلس نیز در اقدامی اثربخش و در حداقل زمان ممکن با تصویب لایحه دولت، هدیه بزرگی را به مردم این منطقه اعطا کند.

وی ادامه داد: این موضوع حداقل باید دو دهه قبل اتفاق می‌افتاد تا به‌وسیله تولیدات این منطقه، ارتباطات لازم با کشورهای همسایه برای برقراری تبادلات اقتصادی برای رونق شهر و منطقه به نفع مردم صورت می‌گرفت که این غفلت موجب خسارت قابل توجهی بوده ولی با پیگیری آستان قدس و همت دولت محترم و اقدام نهایی مجلس به‌زودی شاهد رونق تولید و کارآفرینی در این خطه خواهیم بود.

قائم مقام تولیت آستان قدس گفت: توسعه منطقه ویژه اقتصادی سرخس هم نقش مهمی در اقتصاد کشور خواهد داشت و فعال شدن کریدور ترانزیتی شمال به جنوب و ایجاد ظرفیت افزایش همکاری‌ها با کشورهای منطقه، اهمیت منطقه ویژه سرخس را دو چندان کرده است.

منطقه ویژه اقتصادی سرخس در نزدیکی نقطه صفر مرزی ایران و ترکمنستان و ۱۸۵ کیلومتری شمال شرق مشهد قرار دارد.  

۱۴ درصد از مجموع مرزهای خاکی جمهوری اسلامی ایران به طول ۸۳۴ کیلومتر در شرق کشور و حوزه جغرافیایی استان خراسان رضوی همجوار با کشورهای ترکمنستان و افغانستان است.