بجنورد- ایرنا- خراسان شمالی با ۳۰۱ کیلومتر مرز با ترکمنستان بازارچه مرزی یا گمرک برای تبادلات اقتصادی ندارد اما مردم این خطه با توجه به سیاست دولت سیزدهم مبنی بر گسترش روابط با همسایگان خواستار تحقق مطالبه دیرینه خود مبنی بر راه اندازی این بازارچه در سفر رییس جمهور هستند.

مردم و مدیران ارشد و تجار خراسان شمالی بر این باورند که برای ارتقای اقتصادی استان لازم است تا تلاش ها بیشتری انجام شود و از مسوولان خواهان پیگیری های لازم را برای تشکیل گذرگاه مرزی برای تبادلات اقتصادی و اجتماعی با این کشور هستند و در آستانه ورود رییس جمهور به استان خواهان مطرح شدن این مطالبه هستند.

البته طرح ایجاد بازارچه مرزی "پرسه سو" در بخش مرزی راز و جرگلان بجنورد مصوبه هیات وزیران در سال ۸۳ بود اما  به دلیل موقعیت راهبردی این معبر تجاری برای شکوفایی اقتصاد منطقه، لازم است تا پیگیری ها دو چندان شود.

با این حال با گذشت چندین سال  از تصویب طرح راه اندازی بازارچه مرزی در منطقه "پرسه سو" در مرز خراسان شمالی با ترکمنستان و پیگیری های انجام شده و وعده های مسوولان استان، همچنان راه اندازی این بازارچه در بلاتکلیفی است و در واقع  بازارچه مرزی خراسان شمالی و ترکمنستان به دلیل آنچه که عدم موافقت کشور همسایه عنوان شده هنوز عملیاتی نشده است.

کارشناسان حوزه اقتصادی می گویند: طرح راه اندازی بازارچه مرزی "پرسه سو" در مرز استان ما با ترکمنستان نقطه عطفی برای گسترش مبادلات تجاری و اقتصادی بین این استان با کشور همسایه است اما متاسفانه با گذشت بیش از چند سال پیگیری ها برای راه اندازی این معبر اقتصادی به نتیجه نرسیده است.

به گفته کارشناسان حوزه اقتصادی استان دلیل اصلی این تاخیر بی میلی طرف مقابل است که تاکنون به رغم پروتکل امضا شده بین مسوولان دو کشور برای راه اندازی این بازارچه، همچنان ترکمنستان حاضر به این اقدام نمی شود در حالی که این اقدام برای دو کشور به دلیل نزدیکی به مرز و اشتراکات فرهنگی موجود مفید موجب این بازارچه مفید و علاوه بر افزایش تبادل اقتصادی بین استان ما و کشور ترکمسنتان، موجب ایجاد معبری برای رفت و آمد مسافری و رونق اقتصادی خراسان شمالی نیز خواهد شد.

یکی ازمزیت های باز شدن بازار چه و گمرک در این محل، نزدیکی جغرافیایی محل استقرار بازارچه پرسه سو به عشق آباد مرکز جمهوری ترکمنستان است و علاوه بر این سکونت قومیت های مشترک به قطع این مرکز تجاری را از دیگر بازارهای مرزی متمایز می کند.

راه اندازی بازارچه مرزی در سطح ملی پیگیری می شود

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی گفت: راه اندازی بازارچه مرزی باید در سطح ملی پیگیری شود و برای عملیاتی شدن این مهم باید رییس جمهور کشورمان با رییس جمهور ترکمستان به موافقت برسند.

سعید پورآبادی افزود: ۳۱۰ کیلومتر مرز خشکی با کشور ترکمنستان داریم و برای ایجاد گذر مرزی که قبلا تصویب شده بود اقدامات زیادی انجام شده اما تاکنون عملی نشده است و بر این اساس در سفر رییس جمهور به استان از ایشان می خواهیم که این موضوع را در سطح ملی پیگیری کنند چرا که هم اینک به یکی از خواسته ها و مطالبات جدی مردم تبدیل شده است.

وی اشاره ای به تفاهم نامه با استان آخال ترکمستان نیز کرد و اظهار داشت: حتی در این تفاهم نامه نیز به راه اندازی گذر مرزی تاکید شده است که تلاش می کنیم این امر تحقق یابد چرا که حوزه اقتصادی استان را به نوعی متحول خواهد کرد.

پورآبادی گفت: در گذشته  در حد پایین تبادلات تجاری در این منطقه داشته ایم چرا که در این نقطه اشتراکات فرهنگی و زبانی مشترک داریم که باید از این ظرفیت برای گسترش اقتصادی بهره برداری کنیم.

وی همچنین به مسافت کوتاه مرکز استان تا این منطقه نیز اشاره کرد و اظهار داشت: تجار به راحتی می توانند در این گذر مرزی تبادلات تجاری داشته باشند و راه دسترسی آن هموار است.

پورآبادی با بیان اینکه در استان خراسان شمالی در دهه های گذشته این ارتباط وجود داشت افزود: در منطقه گیفان بجنورد که هنوز هم بنای آن موجود است معبر مرزی بود که نشان از رونق تجارت جمهوری اسلامی ایران با مردمان آن سوی مرز اتحاد جماهیرشوروی سابق دارد و حتی برخی از اسناد آن نیز موجود است.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی گفت: با ایجاد بازارچه مرزی گمرک استان نیز در این منطقه ایجاد می شود.

پور آبادی افزایش تولید در بخش های مختلف از جمله حوزه کشاورزی، دامپروری، صنایع و معادن، صنایع تبدیلی و تکمیلی را از دستاوردهای این اقدام نیست و افزود: اگر زمینه برای صادرات در این منطقه فراهم شود تولید کننده ها نیز با توجه به استاندارد ها تولید خواهند کرد که این امر موجب ارتقای کیفیت نیز خواهد شد.

به گزارش ایرنا این استان ظرفیت های خوبی در بخش های کشاورزی، صنعت و گردشگری دارد که می توان با تکیه بر آن ها گام به گام به سمت ایجاد کانالی برای ارتقا و افزایش مبادلات بین این استان و ترکمنستان حرکت کرد.
تولید ثروت و خدمات در این استان به نسبت سایر استانها کمتر است و نیاز است تا این بازارچه راه اندازی شود تا اقتصاد منطقه تا حدی رونق گیرد.

خراسان شمالی با ترکمنستان ۳۱۰ کیلومتر مرز مشترک بدون معبر باز دارد و از سال ۸۳ تلاش برای گشایش معبر مرزی پرسه شو در حال انجام است اما تاکنون به نتیجه نرسیده است. جمعیت مرزنشینان استان خراسان شمالی بیش از ۱۰۰ هزار نفر تخمین زده شده است.
گسترش همکاری‌های تجاری، اقتصادی و فرهنگی با کشورهای همسایه اولویت‌ دولت سیزدهم است، کشور ترکمنستان دروازه ورود به آسیای مرکزی است.

هم اینک تبادل تجاری خراسان شمالی با ۲۰ کشور انجام می شود.
مردم این خطه از کشورمان معتقدند که ایجاد بازارچه مرزی در خراسان شمالی می تواند رونق اقتصادی را در سرزمینی که فاقد بسترهای لازم زیرساختی نظیر شرکت های حمل و نقل بین المللی، زیرساخت حمل و نقل ریلی و هوایی است، به همراه داشته باشد.
استان خراسان شمالی تنها استان مرزی کشور است که فاقد بازارچه مرزی بوده و برای رونق اقتصادی این خطه نیاز ضروری به ایجاد گذرگاه های اقتصادی است.
هم اکنون توسعه نیافتگی استان خراسان شمالی بوِیژه شهرستان راز و جرگلان که ترکمن نشین هستند به علت در بن بست واقع شدن و نبود زیرساخت های این خطه است که یکی از راه های توسعه آن، ایجاد گمرگ و بازارچه مرزی به منظور جلوگیری از مهاجرت های بی رویه است.
البته، ایجاد بازارچه مرزی معضل قاچاق کالا را نیز به نوعی ساماندهی می کند که علاوه بر آن در ایجاد اشتغال و درآمد برای مردمان مستقر در نواحی مرزی و همچنین به ایجاد امنیت اجتماعی در مناطق مرزی کمک خواهد کرد.
به هر حال اهالی مرزنشین در خراسان شمالی با افراد آن سوی مرز رابطه های فرهنگی، خویشاوندی، قومی و اجتماعی دارند که این موضوع یکی از ظرفیت های لازم برای رونق اقتصادی استان است.
هم اکنون بازارچه های مرزی در گمرگات باجگیران استان خراسان رضوی یا اینچه برون در استان گلستان فاصله زیادی با استان خراسان شمالی دارد و نمی توان به صرف وجود این بازارچه ها دست از تلاش برای ایجاد بازارچه مرزی یا گمرگ در این استان کشید.


 

برچسب‌ها