به گزارش ایرنا، یکی از مخاطرات و تهدیدها برای یوزپلنگهای جاجرم در کریدور میاندشت تا خارتوران استان سمنان، تصادف با خودروهای عبوری از جاده ها است که در این زمینه باید با تقویت تابلوهای هشدار امنیت این گونه ارتقا یابد.
مسوولان سازمان محیط زیست می گویند تصادف جاده ای، بیشترین سهم را در مرگ و میر یوزپلنگهای ایران دارد، یوزپلنگ حیوانی قلمرو طلب است از این رو در مسیرهای طولانی جابجا می شود این ویژگی سبب شده تا تردد در جاده ها بیشتر شود و در معرض تصادف جاده ای باشند.
یارقلی، یوز نری که سال های سال قلمرو خود را در میاندشت حفظ کرده بود، سال ۹۷ در تصادف در محور سنخواست-جاجرم تلف شد؛ از آن سال دیگر یوزپلنگی در این دشت مشاهده نشد، دوربین های نصب شده هم هیچ تصویری از این گونه زیبا و ارزشمند ثبت نکردند، اما از تابستان پارسال تاکنون مشاهده یوزپلنگ ها در این منطقه افزایش یافته است.
برخی کارشناسان احتمال می دهند یک یوز نر دیگر قلمرو خود را به میاندشت جاجرم کشانده است و از این رو پیش بینی می شود این منطقه یوزهای بیشتری را به خود ببیند.
اخیرا هم یک توله یوزپلنگ در حاشیه شمالی میاندشت در محور سنخواست-جاجرم مشاهده شده است، این امر امیدها برای بقای زیست این گونه زیبا را افزایش داده است، اما یک تهدید بزرگ برای بقای این گونه زیبا، وقوع تصادف ها است.
به کار بستن تدابیر برای جلوگیری از تصادف نه تنها برای یوزپلنگ دارای اهمیت است بلکه برای رانندگان عبوری هم دارای اهمیت است، از این رو نیاز است تا تابلوها و علائم هشدار دهنده در جاده ها تقویت شود.
محور سنخواست-جاجرم و محور امیرآباد-جاجرم محل تردد یوزپلنگ ها و گذر آنان از میاندشت به استان سمنان است، البته تابلوهای مسیر سنخواست-جاجرم تقویت شده اما محور امیرآباد-جاجرم هنوز تابلو هشدار برای تامین امنیت یوزها کم دارد و از مسوولان انتظار میرود تا در این باره اقدامات لازم انجام شود.
مشاهده یک توله یوزپلنگ در میاندشت جاجرم
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان خراسان شمالی با اشاره به مشاهده یک قلاده توله یوزپلنگ در حاشیه شمالی میاندشت شهرستان جاجرم در سوم تیرماه جاری گفت: یکی از طبیعت دوستان هنگام گذر از محور سنخواست -جاجرم متوجه یک توله یوزپلنگ شد که در وسط جاده ایستاده بود، او با توقف خودور و کم کردن نور چراغ خودرو شرایط عبور توله یوز را فراهم کرد و با توجه به اینکه احتمال حضور مادر در اطراف زیاده بود سریع محل را ترک کرد.
رضا شکاریان اظهار داشت: مشاهده توله خبر خوبی از زادآوری این گونه زیبا در این منطقه دارد و امید می رود با شروع پروژه دوربین گذاری در یک ماه آینده بتوانیم تصاویری از حضور این گونه ثبت کنیم.
وی افزود: پناهگاه حیات وحش میاندشت و پارک ملی ضامن آهو یکی از بهترین زیستگاه های یوزپلنگ آسیایی در ایران که با وجود منطقه دشتی و تپه ماهورها و وجود طعمه فراوان محلی امن و مناسب برای زیست این گونه ارزشمند میباشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی خاطرنشان کرد: با توجه به تردد و مشاهده چند باره یوز دراین مسیر در یکسال اخیر از شهروندان خواست در مسیر جاده جاجرم به سنخواست با احتیاط بیشتری رانندگی کنند.
تردد یوزها در محور سنخواست - جاجرم خراسان شمالی امن شد
مدیر حفاظت محیط زیست جاجرم هم در این باره گفت: ایمنی تردد یوزها با نصب تابلوهای هشدار در محور سنخواست - جاجرم این شهرستان خراسان شمالی که از مصوبات شورای ترافیک استان بوده، افزایش یافته است.
احمدصفرزاده اظهار داشت: وقوع تصادف یکی از چالش ها و دغدغه های محیط زیست برای حفظ یوزها است از این رو تابلوهای هشدار دهنده برای آگاه سازی رانندگان عبوری باید افزایش یابد.
مدیر حفاظت محیط زیست جاجرم اظهار داشت: آبان ماه سال ۹۷، برخورد یک دستگاه خودرو با یک قلاده یوزپلنگ نر موسوم به یارقلی، منجر به مرگ این جانور کمیاب و با ارزش شد.
وی با بیان اینکه این حادثه در کیلومتر ۲۰ جاده سنخواست - جاجرم روی داد افزود: میاندشت جاجرم، قلمرو یارقی بود و اکنون با تلف شدن این یوزپلنگ، احتمال می رود یوز نر دیگر در این منطقه حاضر شود.
وی در باره مشاهده یوزپلنگ در میاندشت جاجرم گفت: این گونه وحشی ارزشمند در این منطقه توسط اهالی دیده شده است، اواخر سال قبل مشاهدات مردمی یوزپلنگ در این منطقه گزارش شده است اما دوربین ها پارسال تصویری از این حیوان ثبت نکردند.
صفرزاده افزود: میاندشت جاجرم زیستگاه مولد یوز در کشور است و به نوعی زایشگاه این گونه محسوب می شود بطوریکه هم اکنون شمار آهوان به عنوان طعمه این حیوان وحشی، مناسب است.
وی با بیان اینکه میاندشت جاجرم، منطقه امن برای زیست و زادآوری یوزپلنگ ها است تصریح کرد: یوزهای این منطقه، پس از زادآوری، برای افزایش قلمرو، همراه با توله ها به خارتوران استان سمنان می روند که در این مسیر با تهدید تصادف روبه رو هستند.
مدیر حفاظت محیط زیست جاجرم افزود: با وجود اینکه برای حفاظت از این منطقه با کمبود محیط بان روبه رو هستیم، توانسته ایم محیط را برای شکارچیان ناامن کنیم به طوری که قریب به اتفاق شکارهای غیرمجاز این شهرستان خارج از منطقه میاندشت بوده است.
صفرزاده گفت: محور امیرآباد-جاجرم هم تابلو هشدار برای تامین امنیت یوزها کم دارد و از مسوولان انتظار میرود تا در این باره اقدامات لازم انجام شود.
وی تاکید کرد: یکی از مخاطرات و تهدیدها برای یوزپلنگ های جاجرم در کریدور میاندشت تا خارتوران استان سمنان، تصادف با خودروهای عبوری از جاده ها است که در این زمینه باید با تقویت تابلوهای هشدار امنیت این گونه ارتقا یابد.
وی با اشاره به اجرای طرح مطالعه حفاظت از کریدور میاندشت به خارتوران استان سمنان اظهار داشت: این طرح توسط سازمان حفاظت محیط زیست در حال اجراست و عوامل خطر برای زیست این گونه وحشی ارزشمند در حال شناسایی است.
به گفته مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان جاجرم، نتایج این طرح مطالعاتی در برنامه ریزی ها برای صیانت و کمک به احیای یوزپلنگ به کار گرفته می شود.
به گزارش ایرنا، منطقه حفاظت شده میاندشت با گستره ۸۵ هزار هکتار، از امن ترین زیستگاه های یوز ایرانی است که در سال ۱۳۵۲ زیر حفاظت قرار گرفته است.
این منطقه پوشیده از دشت های وسیع با اقلیمی خشک، نیمه خشک و تراکم گیاهی نسبتا مطلوب است و عبور کالشور از آن سبب شده تا این منطقه حتی در خشکسالی ها چندان مشکل کم آبی را احساس نکند.
پناهگاه حیات وحش میاندشت در شهرستان جاجرم یکی از قدیمی ترین مناطق چهار گانه کشور به شمار می رود. میاندشت دارای یکی از غنی ترین و متراکم ترین گونه های جانوری در بین زیستگاه های استپی کشور است.
پناهگاه میاندشت با پارک ملی گلستان ۱۰۰ کیلومتر، با منطقه حفاظت شده قرخود در شهرستان مانه و سملقان ۸۰ کیلومتر، با منطقه حفاظت شده خار توران شاهرود ۷۵ کیلومتر و با منطقه حفاظت شده سالوک اسفراین ۳۰ کیلومتر فاصله دارد.