تهران- ایرنا- به گفته مشاور عالی شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه کاغذ، اگر از تولیدکنندگان کاغذ حمایت شود، تولید کاغذ داخلی دارای توجیه اقتصادی است و اگر اینگونه نباشد ایران مجبور به واردات کاغذ خواهدبود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، نشست خبری پنجمین دوره نمایشگاه تخصصی بین‌المللی کاغذ، مقوا، کارتن و فرآورده‌های سلولزی با حضورعلی‌قلی اعظمی مدیرعامل انجمن مدیران صنایع کارتن و ورق کشور و عضو شورای سیاست‌گذاری این نمایشگاه، غلامرضا شجاع مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان و مشاور عالی شورای سیاست‌گذاری این نمایشگاه و رضا امیدی مدیرعامل شرکت آینده اندیشان رادینا و رئیس پنجمین دوره این نمایشگاه برگزار شد.

امیدی با اعلام اینکه پنجمین دوره نمایشگاه تخصصی بین‌المللی کاغذ در تاریخ ۲تا ۵ مرداد در محل نمایشگاه بین‌المللی تهران برگزار می‌شود، اظهار کرد: این دوره نسبت به چهار دوره قبلی از وضعیت کیفی و کمی بهتری برخوردار است. در این دوره ۱۲۰ شرکت در بخش‌های مختلف آماده شرکت هستند، صددرصد شرکت کنندگان با موضوع نمایشگاه مرتبط هستند.

رئیس پنجمین دوره نمایشگاه تخصصی بین‌المللی کاغذ، مقوا، کارتن و فرآورده‌های سلولزی درباره کشورهایی که در این نمایشگاه شرکت کردند، بیان کرد: شرکت‌هایی از چین، روسیه، هند و امارات در این نمایشگاه شرکت کردند. همچنین در حال رایزنی برای حضور هیات تجاری از هند، عراق و چند کشور دیگر هستیم. به گفته او تشکل‌های صنفی و اتحادیه کاغذ و مقوا از برگزاری این نمایشگاه حمایت کردند.

باید بررسی شود بازدیدکنندگان با چه هدفی به نمایشگاه می‌آیند

امیدی با اشاره به اقداماتی که موجب ارتقای کیفی این دوره از نمایشگاه در مقایسه با دوره‌های پیشین خواهدشد، گفت: تلاش داریم امسال علاوه بر اینکه از نظر کمی تعداد مخاطبان نمایشگاه را افزایش دهیم، روی کیفیت برگزاری آن تلاش کنیم تا به سطح بین‌المللی ارتقا پیدا کند. در نتیجه تیمی برای ایجاد مشارکت بین شرکت‌کنندگان و بازدیدکنندگان فعال هستند تا بررسی‌های لازم انجام و مشخص شود بازدیدکنندگان با چه هدفی به نمایشگاه می‌آیند.

به گفته او برای ارتقای کیفی بازدید از نمایشگاه، مخاطبان می‌توانند قبل از نمایشگاه درباره آن و امکاناتش اطلاعات جمع‌آوری کنند.

امیدی: رویکرد نمایشگاه توسعه صادرات، جلب سرمایه‌گذار و ورود تکنولوژی است

رئیس پنجمین دوره نمایشگاه تخصصی بین‌المللی کاغذ ادامه داد: در این دوره از نمایشگاه چند شرکت محصولات جدید خود را در نمایشگاه رونمایی می‌کنند. رویکرد نمایشگاه توسعه صادرات، جلب سرمایه‌گذار و ورود تکنولوژی است.

امیدی با ابراز امیدواری از حضور وزیران در این دوره از نمایشگاه کاغذ گفت: امیدوارم در نمایشگاه این دوره وزیر صنعت، معدن و تجارت و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور داشته‌باشند تا درباره مشکلات تولید کاغذ دولتی آگاه شوند و برای ایجاد زمینه‌های رفع آن‌ها برنامه‌ریزی کنند.

او اطلاع داد: همایش سلولزی در دهه فجر و در بهمن ماه برگزار خواهدشد. دراین همایش تولیدکننده با مصرف‌کننده می‌تواند ارتباط داشته‌باشد، همچنین در این همایش از پیشکسوتان و کارآفرینان تجلیل خواهدشد. علاوه بر آن چهارمین همایش ملی دانش و نوآوری در صنعت چوب و کاغذ ۴ مرداد در سالن خلیج فارس برگزار خواهد شد.

تولید کاغذ فقط در شمال خوزستان توجیه اقتصادی دارد

در ادامه نشست خبری، شجاع با بیان تاریخچه تولید کاغذ در ایران اظهار کرد: ایران در تولید کاغذ در سال ۱۳۴۹ در خاورمیانه حرف اول را می‌زد. کارخانه پارس در آن سال‌ها بالاترین تکنولوژی تولید با کیفیت داشت. در خوزستان  بیش از ۳ میلیون باگاس (باگاس تفاله‌ای است که پس از استخراج شکر از نیشکر و سورگوم، حاصل می‌شود) خودرو (گیاه وحشی) داریم. در آن روز به درستی تشخیص دادند برای تاسیس کارخانه کاغذ کجا باید بروند. همچنین در سال در ۱۳۷۶ در مازندران با توجه به چوب‌های درختان کارخانه تولید کاغذ تاسیس شد.

به گفته مشاور عالی شورای سیاست‌گذاری این نمایشگاه، ایران در این روزها نمی‌تواند با تکنولوژی دنیا رقابت کند. کارخانه کاغذسازی مازندران می‌تواند در روز حدود ۶۰۰ مترمربع کاغذ تولید کند، این درحالی است که تولید کمتر از ۱۲۰۰ متر مربع در روز توجیه اقتصادی ندارد. باید توجه داشت تنها جایی که تولید کاغذ در ایران توجیه اقتصادی دارد، شمال خوزستان است، این بخش سه رودخانه دارد که هر سال طغیان می‌کند.

شجاع: در نتیجه کاغذهای تولیدی ۸۰ درصد استانداردها را دارد و امیدواریم همین سطح را حفظ کنیم. با ماشین‌هایی که در اختیار داریم نمی‌توان کاغذ بهتری تولید کرد، برای رسیدن به استاندارد صددرصدی، باید ماشین‌های روز وارد کنیم

او ادامه داد: باگاس غیر از خمیر کاغذ ۱۳ محصول دیگر دارد. این در حالی است که سالانه بیش از ۲ میلیون تن باگاس را آتش می‌زنند، تا در سال آینده رشد کند. اگر کارخانه‌ای که در مازندران تاسیس کردیم، خمیرکاغذ را برپایه باگاس جای چوب استفاده کند، بخش بزرگی از مشکلات حل خواهدشد.

مشاور عالی شورای سیاست‌گذاری این نمایشگاه با اشاره به حمایت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تولید کاغذ داخلی، بیان کرد: برای تاسیس کارخانه مازندارن سرمایه‌گذاری بزرگی انجام شده‌است و این کارخانه نمی‌تواند تعطیل شود، بلکه باید حمایت شود. این در حالی است که با تغییر هر وزیر بسته‌های حمایتی از تولیدکنندگان کاغذ تغییر کرد. این روزها بسته‌های حمایتی خاک می‌خورد. حتی برای مواد لازم برای تولید کاغذ ۹ درصد مالیات درنظر گرفتند. اگر حمایت انجام شود، تولید کاغذ داخلی دارای توجیه اقتصادی است و اگر اینگونه نباشد مجبور به واردات هستیم.

در سال نیاز به ۴۰۰ هزار تن کاغذ تحریر داریم

شجاع با اشاره به قدیمی بودن تکنولوژی کارخانه کاغذسازی مازندران توضیح داد: تکنولوژی کارخانه کاغذسازی مازنداران برای ۲۵ سال پیش است و مشکلاتی دارد. در سال‌های اخیر بسیاری از مشکلات را از بین بردند، در این روزها مشکلات به کمتر از ۴ ایراد رسیده‌است. در نتیجه کاغذهای تولیدی ۸۰ درصد استانداردها را دارد و امیدواریم همین سطح را حفظ کنیم. با ماشین‌هایی که در اختیار داریم نمی‌توان کاغذ بهتری تولید کرد، برای رسیدن به استاندارد صددرصدی، باید ماشین‌های روز وارد کنیم. و برای این باید از سرمایه‌گذار داخلی حمایت شود.

مشاور عالی شورای سیاست‌گذاری این نمایشگاه افزود: در سال نیاز به ۴۰۰ هزار تن کاغذ تحریر داریم، کارخانه کاغذسازی مازندران در بهترین حالت می‌تواند ۸۵ تا ۹۰ هزار تن کاغذ تولید کند. شرکت کاغذ پارس می‌تواند ۵ هزار تن کاغذ تحریر و چاپ تامین کند. کارخانه شوشتر کاغذ ۱۰۰ گرمی تولید می‌کند و هنوز نتوانسته است کاغذ سبک‌تر تولید کند. از طرفی کاغذ سنگ به درد  کتاب درسی و استفاده عمومی نمی‌خورد. همچنین پلاستیک دارد که به محیط زیست آسیب می‌زند.

 شجاع با تاکید بر نبود همکاری شهرداری با برگزارکنندگان نمایشگاه کاغذ بیان کرد: در تمان دنیا شهرداری یکی از بزرگترین حامیان برگزاری نمایشگاه‌ها است. در همه کشورها تبلیغات شهری توسط شهرداری به مردم آگاهی‌رسانی می‌کند. اما هنوز شهرداری ما به این درک نرسیدند و برای تبلیغات هزینه هنگفت می‌خواهند که هیچ برگزار کننده‌ای نمی‌تواند بپردازد.

کشور ما نیاز به واردات کاغذ بسته‌بندی ندارد

اعظمی با اشاره به اینکه افرادی در صنعت تولید کاغذ بسته‌بندی سرمایه‌گذاری کردند، بیان کرد: در سال ۵۵ شرکت صنایع چوپ‌ ایران فعال بود که کاغذ بسته‌بندی خوبی از چوب درختان جنگل‌ تولید می‌کرد. در سال ۷۶ کارخانه کاغذ مازندران شروع به کار کرد، کاغذ پارس در هفت‌تپه توانست کاغذ بسته‌بندی با کیفیت تولید کند. کشور ما نیاز به واردات کاغذ بسته‌بندی ندارد، زیرا حدود ۹۰ درصد کاغذ بسته‌بندی را تولید می‌کنیم. پیش از این همواره باید برای خرید کاغذ ارز کشوری خرج می‌شد، با ۱۳۲ واحد تولیدی در کشور نیاز کاغذ بسته‌بندی را تامین کردند و دوست ندارم یک دلار از کشورم برای خرید مواد اولیه خارج شود.

عضو شورای سیاست گذاری نمایشگاه با اشاره به ممنوعیت برداشت از جنگل برای مدت ۱۰ سال، بیان کرد: در نتیجه این تصمیم مسئولان مجبور شدند خمیر کاغذ وارد کنند. همچنین برای بازیافت، کارتنی که تولید می‌شود بعد از مصرف جمع‌آوری شد.