مشهد- ایرنا- اجرای طرح هوشمندسازی اختصاص یارانه نان که با هدف جلوگیری از فروش خارج از شبکه آرد، احقاق حقوق مردم و هدایت مستقیم یارانه آن به سفره مردم از ابتدای تیرماه امسال در خراسان رضوی آغاز شد، تاکنون حدود ۸۰ درصد از نانوایی‌های این استان را زیر پوشش برده است.

به گزارش ایرنا، آن دسته از واحدهای نانوایی استان خراسان رضوی که دارای آمادگی و شرایط لازم بودند با فعال‌سازی دستگاه کارتخوان مخصوص، گام زیرساختی لازم را برای حرکت در مسیر اجرای طرح هوشمندسازی توزیع یارانه آرد و نان برداشته و با مجریان این طرح همدل و همراه شدند.

این در حالی است که همانند بسیاری از طرح هایی که با هدف ساماندهی‌ امور و استیفای حقوق مردم صورت می گیرد، عده معدودی از افراد سودجو، به مقاومت در برابر اجرای این طرح برخاستند که البته راه به دهی نخواهند برد و به عقیده کارشناسان، سرعت اجرای طرح در یک ماه گذشته از آغاز آن مطلوب بوده و پیش‌بینی‌ می شود تا پایان شهریورماه، این عدد به ۱۰۰ برسد.

اجرای طرح مدیریت هوشمند یارانه آرد و نان یا به اختصار (مهیا)، با اهداف و انگیزه‌های حمایتی از مردم و خرج شدن یارانه دولت در محل آن، در دستور کار قرار گرفته است و فعالان اقتصادی بر این باورند که یارانه آرد و نان یک تفاوت ماهوی با یارانه دیگر کالاهای اساسی و حتی حامل‌های انرژی دارد و آن اینکه وقتی یارانه را به این کالا اختصاص می‌دهیم، اقشار محرومتر جامعه از آن نفع بیشتری می‌برند چون مصرف بیشتری دارند، اما در سایر کالاها و حتی حامل‌های انرژی، افراد پرمصرف‌، بیشتر افراد متمکن هستند.

در موضوع نان، پرمصرف‌ها، افراد و خانواده‌هایی هستند که تمکن مالی پایین‌تری دارند و به دلیل اینکه امکان تأمین کالاهای مصرفی دیگر را ندارند، نان بیشتری مصرف می‌کنند؛ البته به شرطی که واقعاً نان به مصرف این خانوارها برسد.

بنا به گفته و تاکید چندباره مسوولان کشوری و استانی، اجرای این طرح افزایش قیمت نان و نیز محدودیت خرید نان توسط مردم را در پی نخواهد داشت و حتی ابزار خاصی با عنوان کارت نان یا چیزی شبیه آن نیز برای مردم پیش بینی نشده است، به این معنا که مردم با هر کارت بانکی خود می توانند مطابق معمول، خرید نان را با همان نرخ سابق انجام دهند.

از آنجا که اجرای یک طرح خوب اگر به شیوه بد انجام شود  پیامدها و آثار منفی دربر دارد ، اجرای طرح "مهیا" نیز در صورت هرگونه ضعف نظارتی و اجرایی با توجه به ارتباط مستقیم آن با نان و سفره مردم، می تواند آثار جبران ناپذیری را بر اعتماد و نگاه مردم بگذارد، لذا برخورد قاطع با سودجویان ضرورتی است که باید مورد توجه مسوولان و متولیان امر قرار گیرد.

تلاش خبرنگار ایرنا برای انجام مصاحبه و دریافت نظرات مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان خراسان رضوی به منظور گنجاندن در این گزارش، طی ۳ روز گذشته بی نتیجه‌ ماند.

چهار هزار و ۵۰۰ نانوایی خراسان رضوی مجری قطعی طرح

مدیر نظارت و بازرسی محصولات سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: از مجموع پنج هزار و ۶۵۰ واحد نانوایی دارای مجوز در استان، که سهمیه آرد یارانه‌ای دارند، تاکنون ۸۰ درصد اقدام به نصب دستگاه کارتخوان هوشمند کرده‌اند.

ناصر شعربافیان افزود: به این ترتیب تا کنون چهار هزار و ۵۲۰ باب نانوایی، دستگاه مجری طرح هوشمندسازی را نصب کرده اند که در عین حال نظارت بر عملکرد این واحدها با قوت و جدیت در حال انجام است.

وی با اشاره به تخلفات برخی از نانوایان در مورد دستگاههای کارتخوان جدید گفت: مغایرت در ثبت تعداد نان در دستگاه کارتخوان نسبت به تعداد نان واقعی تحویلی به دلایل مختلف از جمله گرانفروشی نان ساده، گرانفروشی نان کنجدی و گرانفروشی پلاستیک، فروش سایر انواع نان از جمله نان سبزی، خشک و ثبت آن در دستگاه کارتخوان، که بیشتر از نانهای تعریف شده در دستگاه است، از جمله تخلفات مشاهده شده است.

مدیر نظارت و بازرسی محصولات سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: در حال حاضر دولت بابت فروش نان توسط دستگاههای کارتخوان جدید ۱۵ درصد یارانه مستقیم به نانوایان پرداخت می‌کند.

این مسوول با بیان اینکه کسر وزن در نان تولیدی توسط برخی نانوایان از دیگر تخلفات مشاهده شده است، گفت: با توجه به اینکه در تمامی نانوایی‌ها باید نوع نان مجاز برای پخت، وزن نان در مورد سنگک و وزن چانه در مورد سایر انواع نان و قیمت مصوب نان به علاوه ساعات پخت و روز تعطیل مجاز مشخص باشد، باید این اطلاعات در تابلوی قابل رویت برای همگان در محل واحد نصب شود.

وی ادامه داد: به این ترتیب مردم به عنوان سطح اول نظارت، باید کنترل لازم را بر عملکرد واحدهای عرضه نان داشته باشند.

شعربافیان گفت: مشتریان در قبال خرید نان، باید حتما رسید دستگاه کارتخوان را دریافت کرده و دقت نمایند که اطلاعات آن برابر نان خریداری شده و به همان تعداد و از همان نوع کالا باشد.

وی افزود: سامانه پیامکی ۳۰۰۰۷۶۵۵۵۵ آماده دریافت شکایات مردمی در این زمینه است. 

مدیر نظارت و بازرسی محصولات سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: طی یک ماه گذشته حدود پنج هزار بازرسی از نانوایی های سطح استان انجام شده است.

نصب دستگاه در ۹۵ درصد نانوایی‌های مشهد

شعربافیان با بیان اینکه پیش‌بینی می کنیم تا پایان هفته جاری نصب دستگاه‌های جدید کارتخوان در نانوایی‌های مشهد به ۹۵ درصد برسد، ادامه داد: بعید است برای رسیدن به این درصد بامشکلی مواجه شویم.

وی افزود: در پنج درصد باقیمانده نانوایی ها نیز وجود مشکلاتی چون نبودن مالک، دست ورثه بودن واحد نانوایی، مشکلات بین مالک و مستاجر و غیره مانع انجام کار می شود.

این مسوول در جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: سهمیه آرد نانوایی‌هایی که دستگاه جدید را نصب کرده اند باتوجه به امکانات موجود در دستگاه برای بررسی داده‌ها و گزارش‌گیری افزایش داده می‌شود، زیرا بر اساس میزان پخت و تحویل نان و کار در ساعات اعلامی به صورت کامل نیاز واحد و منطقه فعالیت و ارائه خدمات واحد به آرد مشخص می‌شود.

شعربافیان افزود: برای این منظور می توانیم از اداره کل غله و خدمات بازرگانی آرد مازاد بگیریم که در این مورد مشکلی نیز وجود ندارد.

وی اظهار کرد: از اول مردادماه دسترسی جهاد کشاورزی به سامانه نظارتی تراکنش نانوایی‌ها باز خواهد شد و عملکرد کلیه واحدها زیر نظارت دقیق خواهد بود.

نانوایی‌های جدید، جایگزین واحدهای متخلف

شعربافیان با تاکید بر اینکه با تخلفات نانوایی‌ها با قاطعیت و جدیت برخورد خواهیم کرد، افزود: در این راستا طی یک فرآیند، نانوایی‌های جدید، جایگزین واحدهای متخلف خواهند شد و سهمیه آرد یارانه‌ای واحدهای متخلف قطع و به نانوایی‌های جدید داده می‌شود.

وی با بیان اینکه مردم حتما رسید دستگاه کارتخوان را دریافت کنند، افزود: نظارت و گزارش های مردمی راهگشای ما در نظارت و ارزیابی عملکرد واحدهای نانوایی خواهد بود.

این مسوول در جهاد کشاورزی خراسان رضوی اظهار کرد: تمام نانوایی‌های استان موظف به تولید و پخت نان و تحویل آن به مردم هستند و هر گونه اقدامی برای فروش نان به جز مصرف‌کنندگان، خلاف ضوابط است.

وی افزود: فروش نان در واحدهای نانوایی برای بسته‌بندی، فروش در سوپرمارکت، مصرف در دامداری، مصرف مراکز عمده مصرف مانند بیمارستانها و غیره خلاف مقررات است و با خاطیان در این زمینه برخورد می‌شود.

عدم تعیین تکلیف مالکیت علت تاخیر در نصب کارتخوان های جدید نان

مدیر جهاد کشاورزی مشهد نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: عدم تعیین تکلیف مالکیت و پروانه کسب نانوایی، عامل اصلی تاخیر در نصب دستگاه کارتخوان هوشمند فروش نان در برخی نانوایی‌های این کلانشهر است.

محمد میری دیسفانی افزود: در نیمه نخست تیرماه در اقدامی جهادی بیش از هزار و ۸۸۰ واحد نانوایی، معادل ۸۵ درصد نانوایی‌های مشهد، دستگاه هوشمند فروش نان را دریافت و نصب کرده‌اند.

وی با بیان اینکه هم اینک ۲ هزار و ۲۱۳ نانوایی‌ در شهرستان مشهد فعال است، ادامه داد: در نانوایی‌های دارای کارت‌خوان‌های هوشمند به ازای تعداد نان‌های تولیدی و فروخته شده سهمیه آرد به نانوا تعلق می‌گیرد و در بقیه نانوایی‌ها که این دستگاه نصب نشده است پس از رفع مشکلات این اقدام انجام خواهد شد.

مدیر جهاد کشاورزی مشهد گفت: با اجرای این طرح علاوه بر تامین آرد مورد نیاز نانوایان، تا حد زیادی جلو تخلفات و سوء استفاده های احتمالی در عرضه خارج از شبکه این کالای اساسی گرفته می‌شود. 

میری دیسفانی افزود: با اجرای طرح هوشمندسازی نانوایی‌ها از طریق پایانه فروش نصب شده می توان مشخص کرد که مردم چقدر نان خریده‌اند تا به همان میزان آرد به خبازی اختصاص پیدا کند و دیگر افزون بر آن، آردی به نانواها اختصاص پیدا نمی‌کند و با این شیوه توزیع آرد ساماندهی می‌شود.

وی تاکید کرد: موضوع مهم این است که مردم نان را با قیمت مصوبی که از قبل در دستگاه، ثبت شده خریداری می‌کنند و امکان تغییر نرخ و گرانفروشی توسط نانوا وجود نخواهد داشت و این شیوه هیچ تاثیری در تغییر و افزایش قیمت نان ندارد. 

پروانه نانوایی‌های فاقد کارتخوان هوشمند، باطل می‌شود

فرماندار مشهد با بیان اینکه پروانه واحدهای نانوایی که نتوانند با رفع مسائل قانونی، کارتخوانهای هوشمند نان نصب کنند، لغو شده و به واحدهای جدید و جایگزین واگذار می‌شود، افزود: با اجرای طرح هوشمندسازی فروش نان از ابتدای تیرماه جاری، تنها ۱۵ درصد نانوایی های مشهد موفق به نصب کارتخوان های جدید نشده اند که علت آن مسائل بهداشتی، مالیاتی، ثبت مشخصات صنفی و مشکلات قانونی بوده است و در صورت رفع این مشکلات، زیرساخت و امکانات لازم برای اتصال سریع این نانوایی ها به شبکه فروش هوشمند نان فراهم می‌شود.

محسن داوری افزود: قطعا با اجرایی شدن طرح فروش هوشمند نان با کارتخوان های جدید، دست برخی افراد که پیش از این نان را با قیمتی بیشتر و غیرواقعی به فروش می‌رساندند، کوتاه می شود که ممکن است مشکلاتی را در جریان اجرای طرح ایجاد کنند.

فرماندار مشهد بر تداوم نظارت بر کیفیت و وزن نان در نانوایی‌ها تاکید کرد و گفت: اتباع خارجی مقیم مشهد نیز که در طرح سرشماری اتباع شرکت کرده باشند، می توانند مانند سایر شهروندان از عرضه هوشمند نان یارانه ای استفاده کنند اما اتباع فاقد مجوز حضور قانونی در کشور، که کارت بانکی ندارند، باید نان مورد نیاز خود را با قیمت آزاد تهیه کنند.

داوری خاطرنشان کرد: مردم می‌توانند تخلفات صنفی نانوایی ها را با شماره تلفن های ۱۲۴ و ۳۱۷۳۰ و یا با ارسال پیامک به شماره ۳۰۰۰۱۳۴۱۲۴ اطلاع رسانی کنند.

استان خراسان رضوی ۶ میلیون و ۸۷۰ هزار نفر جمعیت دارد که ۳.۵ میلیون نفر آنان در مشهد سکونت دارند.