به گزارش خبرنگار ایرنا، زوج هایی را که شوق مادر و پدر شدن دارند، اما عاملی فیزیولوژیک مانع آنها است در اصطلاح نابارور میگویند، آنها در مسیر درمان قرار میگیرند تا به مدد شیوههای مختلف درمان این حس شیرین را تجربه کنند.
این مشکل – در بیشتر موارد- سالها است که قابل درمان شده و پس از تشخیص، از دارو درمانی گرفته تا عملهای پیچیده جراحی به کمک رفع نقص باروری زنان و مردان جوانی میآیند که آرزوی فرزندآوری دارند.
خدمات ناباروری طیفی گسترده را شامل میشود؛ از یک سو این مساله ممکن است مربوط به مشکلات فیزیولوژیک در زنان یا مردان باشد و از سویی ممکن است برای افرادی رخ دهد که تا کنون هرگز باردار نشدهاند (ناباروری اولیه) و یا به زوجهایی معطوف باشد که پیشتر یکبار فرزنداوری داشتهاند اما در تجربههای بعدی با مشکل مواجه هستند (ناباروری ثانویه).
اگر چه در گذشته بسیاری از زوجهای نابارور با اطلاع از مشکل خود، دست روی دست میگذاشتند و با گره زدن این نارسایی فیزیولوژیگ به تقدیر دست از خواست خود میکشیدند و یا به جدایی فکر میکردند، اما امروز با فراگیر شدن درمان و البته توصیه و آشنایی با این درمانها، دیگر کمتر زوجی که تصمیم به فرزندآوری گرفتهاند، راه سابق را در پیش میگیرند بلکه درمان را به عنوان گزینهای بدیهی پیش روی خود میبینند.
درمان ناباروری بسته به سن زوجها، نوع و شدت مساله، هزینههایی بسیار متفاوت دارند طوریکه از دریافت یک دارو با کمتر از یک میلیون تومان تا نیاز به عملهای جراحی و درمانهای ویژهتر و تکرار درمان تا حدود ۴۰ میلیون تومان متغیر است.
سهم پایین ناباروان بوشهری از امتیازهای بیمهای به دلیل نبود مراکز درمان دولتی
رویکرد جوانی جمعیت و حمایت از فرزندآوری در سالهای اخیر سبب شده است تا با وضع قانون، بخش گستردهای از درمانهای ناباروری زیر چتر حمایتی بیمهها قرار گیرد، در استان بوشهر هم بیمه سلامت به اطلاع رسانی گستردهای در این زمینه پرداخته تا بیمهشدههای این سازمان در استان مدارک پزشکی خود را برای بهرهبردن از امکانی که بهمن گذشته فراهم و معطوف به ابتدای ۱۴۰۰ شد، ارائه کنند؛ بر این اساس علاوه بر پوشش هزینههای دارویی و پاراکیلینیک، سه دوره کامل یکی از روشهای کمک باروری (آی.سی.اِس.آی) و (آی.وی.اِف) برای هر زوج نابارور زیر پوشش بیمه قرار گرفت.
مدیرکل بیمه سلامت در استان بوشهر توضیح داد: این بیمه همه هزینههای تشخیصی و درمانی ناباروری را تا سن ۴۹ سالگی در ۳ نوبت پوشش میدهد و ۹۰ درصد از هزینه درمان دولتی و عمومی غیر دولتی را میپردازد.
به گفته داراب بارگاهی تا کنون ۲۶ پرونده ناباروری مربوط به ۱۵ بیمه شونده، ارائه شده و تا کنون ۴۵۳ میلیون ریال به آنها پرداخت شده است.
او اعلام کرد: بیمه سلامت استان بوشهر آمادگی دارد پروندههای پزشکی ارائه شده را در کمتر از ۱۰ روز بررسی و پرداخت کند.
بیمه تامین اجتماعی هم به گفته مدیر درمان تامین اجتماعی استان بوشهر هم ۹۰ درصد از هزینه بخش بستری و ۷۰ درصد در بخش سرپایی دولتی و عمومی غیر دولتی درمان ناباروری را پرداخت میکند و آنطور که دکتر حسن اسماعیلی اعلام کرد از زمان ابلاغ این دستورالعمل در ۱۴۰۰ تا کنون ۱۴۷ پرونده از سوی زوجهای تحت درمان بوشهری ارائه شده است.
مساله مضاعف زوجهای نابارور بوشهری اما درست از همین جا آغاز میشود که ملاک پوشش بیمهای۹۰ درصد ازتعرفههای دولتی است، در حالی که بوشهر از معدود استانهایی است که کماکان حتی یک مرکز دولتی تخصصی نیز در این زمینه ندارد تا همسرانی که مشتاقانه مسیر درمان را در پیش گرفتهاند، بناچار، به تنها مرکز خصوصی فعال بروند یا راهی استانهای دیگر شوند که از چندین مرکز ناباروری برخوردار هستند.
انتخاب گزینه اول پوشش بیمهای هزینههای درمان آنها را را کاهش میدهد و تامین هزینه درمان بسیاری از آنها را به دردسر میاندازد و گزینش سفر به استانهای همجوار هم هزینه و دشواری سفر در شرایط درمان را به دوش آنها میاندازد.
بنابراین اگر چه پوشش سازمانهای بیمه گذار در رویهای سراسری برای همه استانها مشترک است، اما نبود مرکز دولتی درمانی در بوشهر، بیمه شدههای بوشهری را در استفاده از بیشترین از امکان فراهم شده محروم کرده است.
۱۶ درصد زوج های بوشهری نابارور هستند/ استان ششم کشور در ناباروری
این در حالی است که به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر براساس بررسیهای انجام شده ۱۶ درصد زوجهای این استان نابارور هستند که بالاتر از میانگین کشوری، بوشهر را در میان ۶ استان نابارور ایران قرار داده است.
بر اساس آمارهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ۱۲.۴ درصد از زوجهای ایرانی دارای ناباروری اولیه هستند و ۱۶ درصد هم ناباروری ثانویه دارند؛ این در حالی است که به گفته آزیتا انارکی، مدیر گروه سلامت جمعیت و خانواده دانشگاه علوم پزشکی بوشهرمیزان شیوع عمری ناباروری اولیه در زنان این استان ۱۴.۵ و در نوع ثانویه ۱۸.۶ است.
ضرورت دوچندان رفع محرومیت زوج های نابارور بوشهر
اگر فراوانی ناباروری در استان بوشهر را در کنار تاکید بر فرزندآوری و اجرای قانون جوانی جمعیت قرار دهیم، رفع محرومیت بیان شده ضرورتی دوچندان مییابد.
یکی از بانوان درمان شده که بنابر رسالت رازداری بدون ذکر نام سخنان او را نقل میکنیم، گفت: اگرچه حمایت بیمه خوب است و من در یکی از مراحل درمان خود که اردیبهشت ماه بود استفاده کردم اما تفاوت رقمی که در مراکز دولتی مصوب شده و بیمه نیز بر این اساس سهم خود را پرداخت میکند و هزینهای که در همان ابتدا بیمار باید پرداخت کند، قابل چشم پوشی نیست.
او گفت: من از درمان نتیجه گرفتم اما بسیاری از افراد باید چندین نوبت درمان خود را تکرار کنند که سر جمع این تفاوت هزینه، مبلغ بالایی میشود که پرداخت آن برای خیلی از خانوادهها قابل توجه است.
این بانوی بوشهری که ماههای نخست بارداری خود را میگذراند گفت: در بیشتر موارد درمان، سفر کردن بویژه مسیرهای طولانی و سفر جادهای دشوار است و در برخی موارد پزشک توصیه میکند تا ۱۵ روز هم استراحت داشته باشد، بنابراین استفاده از مراکز درمان باروری در دیگر استانها برای زوج های بوشهری بسیار سخت است.
گام نخست برای ایجاد مرکز ناباروری دولتی در بوشهر/ اکنون سطح ۲
مسئول واحد مامایی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر به خبرنگار ایرنا گفت: برای حمایت از زوجهایی که برای پرداخت هزینه درمان در مضیقه هستند، تسهیلاتی پرداخت میشود که سال گذشته به حدود ۵۰ نفر تعلق گرفت.
اما به اذعان او لازم است مرکز دولتی باروری در استان بوشهر راهاندازی تا هزینههای درمان زوجها کمتر شود، ضرورتی که به گفته نوشین عضدی نخستین گامها برای ایجاد آن برداشته شده و برای ایجاد ۲ مرکز سطح ۲ ناباروری در برازجان با استفاده از ظرفیت بیمارستان ۱۷ شهریور و در بوشهر احداث مرکزی مجزا تصمیمگیری شده است.
آنطور که امیر عضدی پیش بینی کرد: بیش از ۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای ساخت مرکز سطح ۲ ناباروری در مرکز بوشهر نیاز است که اکنون درصد کمی از این میزان اعتبار اختصاص یافته است.
هر چند اقدامات و اعمال جراحی تخصصیتر درمان ناباروری در مراکز سطح ۳ انجام میشود که اکنون یک مرکز خصوصی در بوشهر فعال است، اما برداشتن قدم نخست حرکتی مهم برای رفع تدریجی این محرومیت درمانی استان بوشهر است.
آنطور که رئیس جهاد دانشگاهی استان بوشهر گفت: توافق شده است تا اعتبار مورد نیاز پروژه از محل مسئولیت اجتماعی تعهد شده صنایع مستقر در این استان اختصاص یابد، تعهدی که امسال با پیگیریهای صورت گرفته جهشی بزرگ یافته است.
علی احمدیزاده که در نشست خبری با خبرنگاران از برنامههای پیش روی جهاد دانشگاهی و دانشگاه علوم پزشکی سخن میگفت: نبود مراکز درمانی ناباروری و سرطان را از مواردی دانست که بوشهر در آنها عقب مانده است.
به اعتقاد او اگر مسئولیت اجتماعی تعیین شده تحقق یابد تحول بزرگی است که میتواند بسیاری از محرومیتهای زیرساختی استان را پاسخ دهد.
احمدی زاده اگر چه اذعان کرد که ایجاد این مرکز ناباروری منوط به تخصیص از محل مسئولیتهای اجتماعی صنایع است، اما تاکید کرد: این مورد در برنامه هفتم توسعه دیده شده است.
استاندار بوشهر روز ۲۳ تیرماه اعلام کرد که پس از ۹ ماه رایزنی با صنایع مستقر در این استان و برای تحقق حمایت مردم و مسئولان و دستور رئیس جمهور میزان تعهدات این بخش در حوزه مسئولیتهای اجتماعی یکهزار و ۳۷۷ میلیارد تومان تعیین شد، در حالی که میزان مشارکت اجتماعی این صنایع مستقر در استان بوشهر در سال ۹۹، ۲۹ میلیارد تومان و ۱۴۰۰ به میزان ۱۰۰ میلیارد تومان بود.
امروز که دیگر استانها در بیشتر موارد بیش از یک مرکز دولتی درمان ناباروری دارند و در شرایطی که سازمانهای بیمهگر در راستای سیاست کلی جوانی جمعیت چتر حمایتی خود را برای حمایت از زوجهای نابارور گستردهاند، تخصیص کمتر از ۵۰ میلیارد تومان اعتبار از یکهزار و ۳۷۷ میلیارد تومان تعیین شده برای تعهد مسئولیت اجتماعی صنایع در استانه بوشهر، توجیه کافی برای پیگیری و تحقق دارد.