به گزارش خبرنگار ایرنا، سد سفیدرود بزرگترین سد مخزنی گیلان آب کشاورزی مورد نیاز ۱۷۲ هزار هکتار از مجموع ۲۳۸ هزار هکتار شالیزارهای استان را تامین میکند اما امسال کاهش ۵۰۰ میلیون مترمکعبی ذخیره آب سد سفیدرود نسبت به مدت مشابه سال قبل که یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب بود، کاهش محسوس بارش در سالجاری به میانگین ۴۲ درصد که در بیست سال اخیر بی سابقه بود و ذخیره ناکافی برف در مناطق کوهستانی در جهت افزایش ذخایر آبی شرایط ویژه ای را بوجود آورد که به گفته استاندار گیلان تشکیل قرارگاه جهادی مدیریت آب کشاورزی در گیلان را به ضرورتی غیر قابل انکار تبدیل کرد.
اسد الله عباسی استاندار گیلان اواخر تیرماه در نشست با فرمانداران و اعضای قرارگاه مدیریت آب کشاورزی گیلان با اشاره به وضعیت آب کشاورزی استان اذعان کرد که اسفند ماه سال گذشته با توجه به پیش بینی های اعلام شده توسط کارشناسان حوزه کشاورزی و آب در تهران و گیلان توصیه بر آن شد که حدود ۶۰ هزار هکتار از ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیکاری استان به دلیل کمبود آب، کشت نشود و با بیمه کشاورزی خسارت وارده جبران شود که برای بنده بهعنوان استانداری بومی؛ غیر قابل پذیرش بود.
استاندار گیلان به اعلام مخالفت خود برای عدم کشت در بخشی از مزارع کشاورزی استان اشاره و اظهار کرد: آبرو و حیثیت هر یک از برنجکاران که با هزاران امید و آرزو با توکل به خدا سال زراعی را شروع میکنند، زمین کشاورزی اوست که باید در هر شرایطی مورد حمایت قرار گیرد.
نماینده عالی دولت در اقدامی فرمانداران را برای مدیریت قرارگاه های جهادی آب در شهرستانها به خط کرد که نتیجه این همکاری و تلاش شبانه روزی به بار نشستن طلای سفید در بیش از ۹۵ درصد شالیزارهای استان بود. این مهم با توجه به شرایط خشکسالی استان و کشور یک دستاورد در مسیر مدیریت مناسب محسوب می شود.
طی سه رو گذشته نیز لطف آسمان شامل حال کشاورزان گیلان شد و بارش های باران را در بیشتر نقاط گیلان رقم زد. اکنون ثمره رنج برنجکاران و تلاش و اقدام جهادی مدیران استان به ثمر نشسته و ۲ روز قبل نخستین برداشت خوشه های طلایی برنج در سال زراعی جاری از شالیزارهای گیلان با حضور اسدالله عباسی استاندار؛ در روستای فرشکی از توابع بخش چوکام شهرستان خمام آغاز شد.
ابراهیم اکبرزاده مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز اعلام کرد با اشاره به اینکه ۹۵ درصد شالیزار های گیلان به مرحله خوشه دهی رسیدند، به کشاورزان توصیه کرد با مساعد شدن شرایط جوی برای برداشت محصول خود اقدام کنند.
عبور گیلان از تشنگی سال زراعی
وحید خرمی مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گیلان نیز از پایان آبگذاری کانال های کشاورزی از سد سفیدرود خبر داد و افزود: بر اساس تقویم آبیاری تدوین شده، برنامه آبگذاری کانال های کشاورزی از سد سفیدرود به پایان رسید و پس از این چنانچه مناطقی نیاز به آب داشته باشند، بصورت موردی تأمین آب خواهند شد.
خرمی در خبر روابط عمومی شرکت آب منطقه ای گیلان که ظهر امروز چهارشنبه منتشر شد از کشاورزانی که تقویم آبیاری و به توصیه های سازمان جهاد کشاورزی و آب منطقه ای عمل کردند، قدردانی کرد.
وی افزود: باتوجه به شرایط کمبود آورد آب سد سفیدرود و کمبود بارش ها در سالجاری، با تشکیل قرارگاه جهادی آب استان توسط استاندار، تجربه بسیار موفق و ارزشمندی را داشتیم و از استاندار گیلان و همچنن همکاری فرمانداران و سایر ادارات در همراهی با مجموعه آب منطقه ای در فصل آبیاری بسیار تشکر و قدردانی می نمایم.
خرمی اظهار امیدواری کرد که در سالهای آتی نیز با همین همبستگی بین مردم و مسئولان، بتوانیم فصل کشاورزی و تأمین آب را به خوبی پشت سر بگذاریم.
سد سفید رود بر روی رودخانه سفیدرود و در پایین دست محل تلاقی ۲ رودخانه قزل اوزن و شاهرود در ۷۵ کیلومتری جنوب شهر رشت و در مجاورت شهر منجیل احداث شده است.
سالانه زراعت برنج در ۲۳۸ هزار هکتار از اراضی شالیزاری گیلان انجام می شود که ارزش اقتصادی تولید این محصول در استان طی سال گذشته بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد ریال بوده است. امسال ۱۷۰ هزار هکتار از اراضی شالیزاری گیلان به روش مکانیزه و بقیه به شیوه سنتی کشت شد.
گیلان دارای ۳۱۴هزار هکتار اراضی کشاورزی است و ۳۱۷ هزار نفر از مردم استان در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند. برنج، چای، زیتون ،پیله ابریشم، بادام زمینی، زیتون ، فندق و مرکبات عمده ترین محصولات کشاورزی گیلان هستند . گیلان همچنین یکی از تولید کنندگان مهم طیور در کشور است.
گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار می آید که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده است.
ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقمهای پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت میشود، بیشترین رقم های کشت شده برنج در این استان، رقمهای کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر ۸۵ درصد محصول برنج گیلان را شامل میشود.
شهرستان های رشت و صومعهسرا بیشترین سهم را از مساحت اراضی شالیکاری گیلان در اختیار دارند.