بندرعباس - ایرنا - بارش‌های سامانه مونسونی هند و احتمال وقوع سیلاب در هرمزگان سطح هشدار جوی در این استان را از نارنجی به قرمز تغییر داد و کارشناسان هواشناسی بر آمادگی کامل نهادهای امدادرسان و خدماتی برای مقابله با خسارات احتمالی سیلاب، پاکسازی کانال‌ها و آبراهه‌ها و بازگشایی دهانه پل‌ها تاکید کردند.

به گزارش ایرنا، این هشدار سامانه ناپایدار که برای بعداز ظهر دوشنبه سوم مردادماه تا اواخر امروز جمعه هفتم مردادماه از سوی هواشناسی هرمزگان صادر شده بود اینک تا روز سه‌شنبه این هفته تداوم خواهد داشت، طی این روزها شاهد بارش شدید باران همراه با رعد و برق و تگرگ، سیلاب، تندباد شدید همراه با گرد و خاک در ارتفاعات و سراسر هرمزگان بودیم.

باتوجه به اعلام اداره کل هواشناسی هرمزگان و هشدار مدیریت بحران استانداری به فرمانداران، بخشداران و دهیاران و مردم و دیگر دستگاه‌های متولی در خصوص خودداری از رفت و آمد و اِسکان در حاشیه رودخانه ها، رفتن به ارتفاعات، چرای دام درمناطق مرتفع، سفر و رفت و آمد در جاده ها و پارک خودروها در کنار درختان فرسوده، موجب شد خسارت های بارندگی و سیلاب در این استان به حداقل برسد.

سازمان هواشناسی همچنین نسبت به وقوع سیل، طغیان رودخانه های فصلی، اختلال در ترددهای دریایی، احتمال تخریب پل و مسدود شدن جاده ها، وارد آمدن خسارت به بخش کشاورزی، ممنوعیت شنا، تعطیل کردن فعالیت‌های دریایی، انجام عملیات مربوطه برای دوری از خسارت به شناورها، جمع آوری تورهای صیادی و قفس‌ها و سایر تمهیدات پیشگیرانه توصیه کرده بود اما با وجود این هشدارها یک شناور باری در بندرپهل بندرخمیر هرمزگان دچار واژگونی شد.

باز شدن دریچه سدهای هرمزگان

به محض هشدار سطح قرمز هواشناسی و افزایش بارندگی‌ها، دریچه تحتانی سد جگین جاسک و دریچه سد استقلال میناب برای تخلیه رسوب، گل و لای و ریزدانه‌های ته‌نشین شده باز شد.

باز شدن دریچه تحتانی سدها قبل از جاری شدن سیلاب‌ها صورت گرفت که این امر کمک می‌کند سدها عمر مفید و طولانی داشته باشند.

البته استان هرمزگان سدهای دیگری همچون سد سرنی میناب با ظرفیت ۶۱ میلیون مترمکعب و سد شمیل و نیان بندرعباس با ظرفیت ۹۸ میلیون مترمکعب نیز دارد که در مواجهه و کنترل بارش‌های پیش رو مشکلی نداشتند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان در خصوص سد استقلال میناب  گفت: بنا شد بعد از ظهر روز سه شنبه هفته جاری دریچه‌های این سد باز شود تا حجم ذخیره برای کنترل سیلاب ورودی داشته باشد، همچنین لایروبی مسیر رودخانه میناب هم درحال انجام بوده و دیوارهای حفاظتی ایجاد شده و همچنان اینگونه فعالیت‌ها درحال انجام است.

مهرداد حسن‌زاده افزود: اهالی روستاهای پایین دست سد استقلال میناب هم آمادگی ۱۰۰ درصدی برای بارش‌های پیش بینی شده داشته باشند و از فرماندار خواسته شد اطلاع رسانی و اقدام های مورد نیاز را انجام دهد.

وی هشدار داد: همچنین ساکنان روستاهای پایین دست سد جگین در شهرستان جاسک از رفتن به حاشیه رودخانه و رفت و آمد غیرضروری تا پایان بارندگی ها و اتمام روان آب‌های این سد خودداری کنند، سد جگین در ۱۰۷ کیلومتری شـمـال شـرقـی بندر جاسک واقع شده که رودخانه جگین از دامنه جنوبی کوه‌های بشاگرد سرچشمه گرفته و پـس از عبور از تنـگـه دهنـه مرنـگ و پیوسـتن به سرشاخه عمده دیگری به نام شریفی به دریای عمان منتهی می‌شود.

همچنین رفت و آمدهای غیر ضروری در مسیر لیردف که پایین دست سد جگین واقع شده انجام نشد و افراد از قرار گیری در مسیر مسیل ها خودداری کردند.

 فرماندار ویژه میناب نیز در خصوص شرایط  بازگشایی سد استقلال میناب گفت: باتوجه به هشدار هواشناسی کشور به منظور کاهش حجم مخزن سد استقلال دریچه‌های تخلیه سد میناب بازگشایی شد.

مجید سلحشور افزود:  قبل از بازگشایی سد به مردم پایین دست سد استقلال میناب هشدار داده شد که آمادگی کامل داشته باشند و مطابق اعلام سازمان هواشناسی که وضعیت هشدار به سطح قرمز رسیده بود، در کنار ستاد بحران، به مردم نیز آماده باش داده شد که از حضور در حاشیه رودخانه‌های فصلی و ارتفاعات پرهیز کنند.

وی بیان داشت: این سد (استقلال میناب) بیش از ۲۶۰ میلیون مترمکعب گنجایش دارد که اکنون حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعب ذخیره آب دارد.

بسته شدن ۴۰ راه ارتباطی هرمزگان /۲۳ راه بازگشایی شد

با افزایش بارش ها و طغیان رودخانه‌های فصلی  در روزهای سه شنبه تا پنجشنبه، بخش هایی از مسیرهای فرعی و راه ارتباطی بیش از ۴۰ روستای هرمزگان مسدود شد که با تلاش عوامل راهداری و دیگر نیروهای امدادی و خدمات رسان استان مسیر ۲۳ راه بازگشایی شد.

 رییس اداره مدیریت راه‌های اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای هرمزگان گفت: بر اثر بارندگی برخی مسیرهای روستایی در محدوده محور «ماشنگی»، «مازگرد»، «نورآباد از سمت ماشنگی»، «باغگالن»، «چیرم آباد»، «مرادآباد»، «ذهگلکن» و «کهنشوییه» در رودان، محدوده منطقه «جگین بالا» و «جانوری» در جاسک و محدوده «سیاهو»، «تخت» و «پشتکوه» در بندرعباس مسدود شده بود.

محمد خزایی افزود:  بارندگی همچنین موجب انسداد مسیر روستاهای «درکاه»، «دستگرد ناگرد»، «جغیش»، «دسک»، درمار، تریش، پیلکی، ده پشت بیر، زمین عباسو، کولغ، وسطا، «ده جنگل»، «گاوکش»، «زمین تومان»، «تومان احمد»، «علی آباد دریوار»، «گازومبز» و «درکلاهو» شد و کار بازگشایی ادامه دارد..

حسن‌زاده مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان در تشریح آخرین وضعیت تاثیر استان از بارش‌های سامانه مونسونی افزود: عوامل فنی راهداری برای بازگشایی مسیر ۱۷ روستای دیگر هرمزگان نیز در حال تلاش هستند و همچنین برای محور بندرخمیر-بندرلنگه  نیز مسیر جایگزین درنظرگرفته شده است.

وی تاکید کرد: با آماده باش عوامل فنی شرکت توزیع برق استان خوشبختانه در بحث برق‌رسانی به روستاها مشکل خاصی نداشته‌ایم و قطعی‌ها و خساراتی که به شبکه برق وارد شده است با حضور به موقع پرسنل اداره برق رفع شده‌ است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان گفت: با توجه به بارندگی‌های شرق استان عملیات آب‌رسانی سیار از دقایق اولیه قطع آب آشامیدنی روستاهای بخش سندرک شهرستان میناب در حال انجام است.

وی افزود: با توجه به اینکه تاسیسات آبرسانی این روستاها در بستر رودخانه قرار دارد تا زمانی که سیلاب فروکش نکند امکان وصل‌کردن آب وجود ندارد اما نیروهای فنی شرکت آب‌ وفاضلاب در منطقه به صورت آماده باش حضور دارند تا به محض فروکش‌کردن رودخانه کار اصلاح و بهسازی تاسیسات را انجام دهند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان گفت: طغیان رودخانه در بخش سندرک موجب قطع آب ۱۷ روستای این بخش شد که عوامل فنی برای رفع مشکل در محل حضور دارند.

وی ادامه داد: آبرسانی سیار به این روستاها درحال انجام بوده تا هیچ خانواری بدون آب نماند و برق همه روستاها و شهرهای این استان وصل بوده و مشکلی در این خصوص وجود ندارد.

حسن زاده ادامه داد: همچنین شبکه های ارتباطی تلفن همراه بدون مشکل بوده و ارتباط پایدار در هرمزگان وجود دارد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان گفت: بارش‌های سامانه مونسون اقیانوس هند به زیرساخت‌های هرمزگان خسارت زده اما هنوز برآورد جامعی از مبلغ ریالی اعلام نشده و باید تا زمان پایان بارش‌ها و تکمیل بررسی‌ها صبر کرد، آماری هم که اکنون اعلام می‌شود قابل استناد نیست.

وی یادآورشد: مدیریت بحران استانداری هرمزگان و فرمانداران شهرستان‌های استان به صورت شبانه روزی درحال رصد شرایط و مدیریت وضعیت هستند.

هشدارهای دریایی؛ از آمادگی سازمان بنادر تا واژگونی لنج باری 

 اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان نیز با اشاره به پیش‌بینی وضعیت جوی و دریایی و بروز خطر و حوادث احتمالی در فعالیت‌های دریایی از مسوولان بنادر استان خواست که آمادگی مقابله با حوادث احتمالی و خطر طوفانی شدن دریا را داشته باشند.

همچنین با توجه به هشدارهای سطح قرمز سازمان هواشناسی و لزوم تعطیل کردن هر نوع فعالیت‌ دریایی، عملیات تخلیه و بارگیری بنادر غرب هرمزگان در روز چهارشنبه هفته جاری تعلیق شد.

 علی‌رضا محمدی‌کرجی‌ران مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان در خصوص اقدامات و تمهیدات انجام شده در مواجهه با این بحران و لزوم مدیریت بحران در فعالیت‌های بندری طی روزهای بارندگی و طوفانی عنوان کرده بود که با توجه به شدت وزش این بادها که تلاطم دریا را در مسیرهای دریایی شناورهای تجاری و مسافری استان به دنبال دارد، دستورهای لازم به مسوولان تمامی بنادر نسبت به آمادگی در مقابل این وضعیت، همراه با اتخاذ تمهیدات لازم در زمان اوج بحران داده شده است.

همچنین از مسافران و گردشگران خواسته شد قبل از سفر به استان هرمزگان و استفاده از شناورهای مسافری در بنادر مسافرپذیر و اسکله‌های گردشگری و تفریحی دریایی و احتمال تعطیلی این بنادر نسبت به هشدارهای جوی و دریایی توجه جدی داشته باشند.

واژگونی لنج باری در بندرپهل خمیر

 با وجود هشدارهای داده شده از سوی سازمان هواشناسی هرمزگان، مدیریت کل مدیریت بحران استانداری و سازمان بنادر و دریانوردی استان، یک فروند لنج باری در بندرپهل شهرستان بندرخمیر باتوجه به امواج بوجود آمده بوسیله طوفان و رها شدن طناب واژگون شد.

مدیر بندر پهل بندرخمیر در این راستا گفت: این حادثه روز گذشته ساعت ۷ و ۳۰ دقیقه که خارج از محدوده اسکله پهل پهلوگیری کرده بود، رخ داد.

وی با بیان اینکه لنج حامل باری تجاری بوه است، گفت: امواج بوجود آمده بوسیله طوفان باعث رها شدن طناب این لنج شد که همین موضوع سبب واژگون شدن لنج شد.

نوروزی افزود: یک فروند لندیکرافت به همراه صیادان محلی برای تخلیه بار برای این لنج فرستاده شد.

آبگرفتگی منازل، خسارت راه‌ها و نجات افراد از محاصره رودخانه میناب

 بارندگی‌های اخیر موجب آبگرفتگی تعدادی از منازل در بخش‌های مرکزی و توکهور و هشت‌بندی شهرستان میناب شد که بخش زیاد آن رفع شده و بیش از یکهزار میلیارد ریال به راه‌های این شهرستان خسارت وارد شده است.

ارزیابی نهایی میزان خسارات همچنان ادامه دارد.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر هرمزگان نیز گفت: تعداد منازل دچار آبگرفتگی میناب، انگشت شمار بود.

مختار سلحشور افزود: سه نفر در محدوده روستای تلنگ میناب در محاصره رودخانه گیر افتاده بودند که با راهنمایی نیروهای این جمعیت و مردم محلی نجات یافتند.

نجات جان بانوی باردار از سیلاب در جاسک

در روزهای گذشته تصویری در شبکه های اجتماعی منتشر شد که رییس هلال احمر جاسک با چند نفر از امدادگران هلال احمر و رییس فوریت‌های پزشکی این شهرستان و اهالی روستای خالد آباد ‌نشان می‌دهد که برای نجات جان یک مادر باردار از رودخانه جگین، با برانکارد بیمار را حمل می کنند.

طغیان رودخانه جگین و گِلی بودن مسیر امکان رفت و آمد خودروها به این روستا را غیرممکن کرده بود و به همین دلیل بیمار با برانکارد توسط امدادگران هلال احمر و فوریت های پزشکی از رودخانه عبور و تحویل عوامل اورژانس شد.

 چهار نفر هم در منطقه فین بندرعباس توسط بالگرد این جمعیت نجات پیدا کردند.

بارندگی در قشم/ از آماده باش امدادگران هلال احمر تا بسته شدن اسکله

پس از اعلام هشدار هواشناسی سطح قرمز و تشدید ناپایداری های جوی، بارش سنگین سامانه مونسونی و احتمال وقوع سیل و آبگرفتگی در قشم از روز دوشنبه سوم تا امروز شنبه هشتم مرداد ۱۴۰۱، جمعیت هلال احمر شهرستان قشم از آماده باش امدادگران و نجاتگران این جمعیت خبرداد.

رییس جمعیت هلال احمر شهرستان قشم اظهارداشت: باتوجه به محتمل بودن بارش های موقتی شدید همراه با رعد و برق و تندبادهای لحظه ای و احتمال وقوع سیل و آب گرفتگی در سطح این شهرستان، امدادگران هلال احمر قشم با آماده سازی و بروزرسانی تجهیزات انفرادی نجات در سیلاب، دستگاه های موتور پمپ و لجن کش و پمپ های تخلیه آب در حالت آماده باش امدادی قرار دارند.

احمدنور سرودی ادامه داد: به همین منظور ۲ تیم امدادی جست و جو و نجات در سیلاب برای امدادرسانی به حادثه دیدگان احتمالی و افراد درخواست کننده کمک اضطراری در سیل و آبگرفتگی در سطح این جزیره سازماندهی شده است.

 تیم جستجو و نجات در محیط‌های آبی و سیلاب تیمی است که دانش، مهارت و توانایی لازم برای پاسخگویی به حوادث و سوانح در محیط های آبی مانند آب های خروشان و آب های راکد را دارد و نجاتگران این تیم آموزش های تخصصی را برای امدادرسانی در مواقع بروز سیلاب و آبگرفتگی های بزرگ فرا گرفته اند.

اداره بنادر و دریانوردی شهرستان قشم نیز با توجه به شرایط نامساعد جوی و دریایی اعلام کرد: بنادر لافت قشم و پل خمیر از سه شنبه شب (چهارم مرداد ۱۴۰۱) تا اطلاع بعدی تعطیل است.

براساس این اعلام و با توجه به پیش بینی هواشناسی دریایی و همچنین افزایش سرعت باد و به دنبال آن، تلاطم دریا در آب های محدوده جزیره قشم، فعالیت بندرهای یادشده از ساعت (۲۳:۰۰ سه شنبه شب)  متوقف شده است.

مدیر بنادر و دریانوردی شهرستان قشم نیز اعلام کرد: به دلیل تلاطم دریا و افزایش سرعت باد تمامی برنامه های حرکت شناورها به جزایر لارک و هرمز از بندر شهید ذاکری قشم لغو شد.

علی اشتری افزود: حرکت شناورها به جزایر یادشده منوط به بهبود شرایط جوی و دریایی و کاهش سرعت باد و تلاطم دریا خواهد بود.

وی ادامه داد: هر گونه تغییرات احتمالی در برنامه حرکت شناورها به جزایر لارک و هرمز از بندر شهید ذاکری قشم، اطلاع رسانی خواهد شد.

ناپایداری جوی در کیش/ ممنوعیت چهار روزه ترددهای دریایی

طبق اعلام اداره بنادر و دریانوردی کیش؛ تردد شناورهای دریایی در این جزیره با توجه به ناپایداری های جوی از روز سه شنبه تا امروز جمعه ممنوع شد و تردد برخی شناورهای دریایی در این جزیره با توجه کاهش ناپایداری های جوی از امروز شنبه هشتم مرداد بلامانع است.

ممنوعیت شامل تمام شناورهای مسافری،خودرو بر، تفریحی، گردشگری، اکواریومی، صیادی، قایق های سبک و خودروبر است.

ستاد مدیریت بحران کیش نیز پس از اعلام وضعیت قرمز هواشناسی خواستار آمادگی مردم برای مواجهه با حوادث احتمالی بارندگی های موسمی و طوفان شد.

آبگیری ۹۰۰ بند آبخیزداری در هرمزگان

در سامانه بارشی مونسون خوشبختانه بیش از ۹۰۰ سازه آبخیزداری استان هرمزگان به میزان ۷۰ میلیون مترمکعب آبگیری شد که می توان از آن به عنوان نقطه امید بخش سیلاب مونسون در این استان نام برد.

استان هرمزگان دارای ۱۷ حوزه آبخیز با وسعت ۱۰ میلیون هکتار بوده که حدود ۳۰ درصد آن در استان های همجوار فارس، کرمان و بوشهر قرار دارد و میزبان سیلاب‌های ورودی از استان‌های یادشده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان در حاشیه بازدید از سازه‌های آبخیزداری هرمزگان با اشاره به بارندگی‌های اخیر گفت: در بارش های اخیر ناشی از سامانه مونسون هند، سیلاب‌های بسیاری از استان های همجوار و حوزه آبخیز وارد هرمزگان شد و همچنین در برخی شهرستان های استان نیز شاهد بارش های گسترده‌ای بودیم که خوشبختانه سازه های آبخیزداری به خوبی نقش خود را در کنترل سیلاب نشان دادند.

محمدنور موسوی اظهارداشت: بیشترین تعداد سازه‌های هرمزگان با عنایت ویژه رهبر معظم انقلاب از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی احداث و سازه‌های سال ۱۴۰۰ نیز از محل اعتبارات محرومیت‌زدایی و تعدادی از سازه‌ها نیز با مشارکت مردم و یا توسط خیران احداث شده است.

موسوی با اشاره به اینکه استان هرمزگان با شرایط اقلیمی سخت و شکننده‌ همواره میزبان همیشگی سیل و خشکسالی است، گفت: بایستی به نحوی در راستای کاهش خسارت بارندگی‌های سیل آسا برنامه‌ریزی کرد تا در جهت افزایش پوشش گیاهی و تقویت سفره های آب زیرزمینی و در نهایت افزایش تولید کشاورزی و امنیت غذایی اقدام شود.

وی ادامه داد: درواقع تلاش برای کنترل فرسایش و رسوب به خصوص در حوزه آبخیز سدهای میناب، جگین، سرنی، شمیل و نیان در شرایط اقلیمی و جغرافیایی استان هرمزگان که کم آبی مهم ترین مانع توسعه این خطه به شمار می‌رود، از جمله مهم ترین اقدامات زیربنایی در راستای عمران، آبادانی و پیشرفت استان محسوب می شود.

میزان بارندگی ها درهرمزگان/ رودان رکورددار بارندگی

 بیشترین بارندگی سامانه اخیر استان هرمزگان از سوم تا هفتم مردادماه در شهرستان رودان با ۴۴.۷ میلی‌متر ثبت و گزارش شده است.

معاون فنی و شبکه ایستگاه‌های هواشناسی هرمزگان گفت:پس از رودان، میناب با ۳۷.۶ میلی متر , جاسک با ۳۱.۷ میلی متر، قشم فرودگاهی با ۳۵.۲ میلی متر و بستک با ۳۰ میلی متر به ترتیب دارای بیشترین بارندگی بودند.

 عارفی افزود: میزان بارندگی اخیر در کیش ۲۳.۳ میلی متر، بشاگرد ۱۵.۲ میلی متر،  بندرعباس ۹.۱ میلی متر، حاجی آباد ۸.۱ میلی متر، بندرخمیر ۶.۶ میلی متر، سیریک ۵.۷ میلی متر، قشم دریایی ۳.۴ میلی متر و بوموسی ۱.۹ میلی متر بوده است.

معاون فنی و شبکه ایستگاه های هواشناسی هرمزگان اظهارداشت: همچنین در سامانه اخیر، پارسیان یک درصد بارندگی، لاوان کمتر یک دهم درصد، بندرلنگه ۶دهم درصد، و جزیره سیری هیچ بارندگی نداشته است.

آماده باش کامل هرمزگان / لغو مرخصی مدیران

 باتوجه به تقویت ناپایداری‌های جوی و دریایی در سطح استان هرمزگان و احتمال خسارت ناشی از سیل، از روز سه‌شنبه طبق دستور اداره کل مدیریت بحران استانداری هرمزگان نیروهای امدادی و خدمت رسان استان در حالت آماده باش کامل هستند.

مدل‌های هواشناسی همچنان تداوم فعالیت سامانه کم فشار فصلی را با شدت کمتر تا روز سه‌شنبه جاری در سطح استان هرمزگان و جنوب کشور نشان می‌دهد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان با توجه به هشدار سطح قرمز هواشناسی گفت: این ابلاغیه به فرمانداران سراسر استان ارسال و مرخصی های مدیران هم لغو شده است.