بیرجند - ایرنا - دبیر کمیسیون هماهنگی بانک‌های خراسان جنوبی گفت: تا پایان تیرماه امسال سه هزار و ۲۹ فقره تسهیلات فرزندآوری به میزان ۱۳۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان در استان پرداخت شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، محمدعلی زرنگ روز شنبه در نشست کمیسیون هماهنگی بانک‌های استان خراسان جنوبی افزود: اکنون هزار و ۹۴۶ نفر در استان در انتظار دریافت تسهیلات فرزندآوری هستند.

وی ادامه داد: همچنین در این مدت ۲ هزار و ۸۰۷ فقره وام ازدواج توسط بانک‌های استان پرداخت شد و ۲ هزار و ۵۲۷ پرونده نیز در نوبت انتظار برای پرداخت تسهیلات هستند.

وی تصریح کرد: استان‌هایی که به لحاظ تولید ناخالص ملی وضعیت معیشت و اقتصاد بهتری نسبت به استان ما دارند میل آنها به دریافت تسهیلات از بانک‌ها کمتر است.

دبیر کمیسیون هماهنگی بانک‌های خراسان جنوبی با بیان اینکه خراسان جنوبی در مصارف رتبه پنج کشور را به خود اختصاص داده است اظهار داشت: از طرفی ۹۹ درصد منابع بانک‌های استان تاکنون خرج شده که نسبت به میانگین کشوری (۸۲ درصد) بالاتر است.

وی عنوان کرد: بانک‌ها مجاز هستند حداکثر ۸۰ درصد منابع قابل تخصیص خود را در قالب تسهیلات پرداخت کنند و در صورت تخطی وضعیت آنها نزد بانک مرکزی قرمز می‌شود و باید روزانه ۲۲ درصد جریمه پرداخت کنند لذا کسری وجوه و منابع خود را از بین بازار بانکی با نرخ ۲۰ درصد تامین می‌کنند.

مدیر شعب بانک ملی خراسان جنوبی یادآور شد: منابع استان حدود ۲۶۱ هزار میلیارد ریال، بعد از کسر منابع قانونی حدود ۲۳۱ هزار میلیارد ریال، مصارف اعتباری بدون در نظر گرفتن مطالبات معوق ۲۳۰ هزار میلیارد ریال و مطالبات معوق نیز ۵.۲ میلیارد تومان است.

وی گفت: نرخ NPL «نسبت مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات پرداختی» در استان از میانگین کشوری بسیار پایین‌تر و ۲.۱۳ است، افزایش نگران‌کننده نرخ NPL در کشور به دلیل غیرفعال بودن تعدادی از بنگاه‌ها، عدم بازپرداخت بدهی و بازگشت منابع به چرخه اعطای تسهیلات و از این قبیل است.

زرنگ با اشاره به ترکیب منابع در بانک‌های استان افزود: از مجموع منابع بانکی، ۳۴ درصد بلندمدت، ۱۲ درصد پس‌انداز، ۱۸ درصد جاری، ۳۲ درصد کوتاه مدت و چهار درصد سایر است.

وی با اشاره به ترکیب مصارف بانکی استان در مقاطع مختلف اظهار داشت: بخش کشاورزی ۲۸ درصد، بازرگانی و صادرات ۶ درصد، خدمات و سایر ۲۴ درصد، صنعت و معدن ۲۰ درصد و معدن و ساختمان ۲۲ درصد مصارف را به خود اختصاص داده است.

دبیر کمیسیون هماهنگی بانک‌های خراسان جنوبی با اشاره به رشد ۶۰ درصدی مصارف قرض‌الحسنه در بانک‌های استان تصریح کرد: وام ازدواج ۴۰ درصد، مشاغل خانگی سه درصد، خوداشتغالی ۱۲ درصد، فرزندآوری سه درصد و ۴۴ درصد مربوط به وام‌های رفع احتیاجات ضروری، ودیعه مسکن، درمان، تسهیلات خشکسالی، ستاد دیه و کمک به آزادسازی زندانیان و سایر بوده است.

وی در ادامه با اشاره به چالش‌های بانکی در استان گفت: نبود حمایت کافی از سیستم بانکی در مبحث وصل مطالبات توسط دستگاه‌های اجرایی و نظارتی، قوانین تعارض در خصوص اعطای تسهیلات وصول مطالبات و عدم الزمام بانک‌های خصوصی به پرداخت تسهیلات تکلیفی و مشارکتی از جمله مشکلات است.

زرنگ با اشاره به نبود تطابق نرخ تسهیلات با نرخ تورم افزود: استقبال مردم از سپرده‌های گران، تعدد شعب بانک‌ها و موسسه‌های مالی، عدم استقرار ناظر پولی بانک مرکزی در استان، نداشتن ایفای تعهدات دولت در پرداخت سود تسهیلات دارای تعهد و تضمین دولت و منابع محدود استان و لزوم متمرکز شدن حساب شرکت‌ها و آماده نبودن زیرساخت‌های الکترونیکی برای توسعه بانکداری الکترونیک از جمله مهمترین چالش‌های بانکی استان است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی هم گفت: بانک‌هایی که نسبت به پرداخت تسهیلات فرزندآوری در استان کم‌توجهی می‌کنند معرفی شود.

سید محمدرضا طالبی افزود: مدیران شعب بانک‌های استان باید از بانک‌های مرکز تسهیلات طرح فرزندآوری را پیگیری و در این زمینه جدیت بیشتری داشته باشند.

وی بیان کرد: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به همه ابلاغ شده است پس چرا باید بانک‌های استان در این خصوص کم‌لطفی کرده و آمار افراد در انتظار تسهیلات در استان زیاد باشد.