محمد حسین داوطلب روز دوشنبه با گرامیداشت دهم مرداد سالروز تولد ابوالحسن بیهقی در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: ابوالحسن بیهقی یکی از دانشمندان قرن ششم هجری بوده است که حدود یکصد کتاب نگاشته است، کتاب تاریخ بیهق یکی ار آثار برجسته وی میباشد.
این کارشناس میراث فرهنگی و فعال آیینی گفت: در کتاب تاریخ بیهق ابوالحسن بیهقی اطلاعات ارزشمندی درباره اوضاع منطقه بیهق و خراسان بزرگ در رخدادهای تاریخی قرون نخستین اسلامی وجود دارد.
وی با بیان اینکه ابوالحسن زید بیهقی همچنین یکی از شارحان نهج البلاغه در عصر خود شناخته شده است، افزود: نویسندگان و مورخان حوزه تاریخ، نوشتار تاریخی ابوالحسن بیهقی را منحصر به فرد می دانند.
داوطلب ادامه داد: آرامگاه بیهقی یکی از آثار شاخص تاریخی و فرهنگی شهرستان ششتمد است که با سرمایه گذاری و فراهم نمودن زیرساخت های لازم ظرفیت تبدیل شدن به یکی از قطب های گردشگری غرب خراسان رضوی را دارد.
ظهیرالدین ابوالحسن علی بن ابوالقاسم زید بن محمد بیهقی معروف به ابن فندق بیهقی و فرید خراسان، حکیم و ادیب مشهور ایران و از ریاضی دانان بزرگ قرن ششم هجری است.
ابن فندق در ششتمد متولد شد و در جوانی به کسب علوم مختلف پرداخت و بسیاری از استادان بزرگ زمان خود را در بیهق، نیشابور، مرو، سرخس و دیگر مناطق خراسان ملاقات کرد و از آنان بهره جست و از جمله دیداری با حکیم عمر خیام داشت که شرح آن را در کتاب "تتمه صوان الحکمة" آورده است.
مهمترین اثر او کتاب پارسی "تاریخ بیهق" در تاریخ و جغرافیای ناحیه بیهق و ذکر رجال علم و ادب و نیز سادات و خاندان مشهور و دیگر اطلاعات تاریخی آن سرزمین است.
از آثار او کتابی در ستاره شناسی به پارسی به نام "جوامع احکام النجوم" در سه جلد موجود است که آن را به خواهش دوستان خود نوشت. بیهقی در سال ۵۶۵ هجری قمری درگذشت. آرامگاه این ادیب در شهر ششتمد و ۳۰ کیلومتری جنوب سبزوار قرار دارد.