نیویورک – ایرنا- آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل هشدار داد سوءتفاهم یا اشتباه محاسباتی می‌تواند بشریت را در آستانه نابودی هسته‌ای قرار دهد.

به گزارش ایرنا، آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی در دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع اشاعه سلاح‌های هسته‌ای ( ان پی تی) سازمان ملل افزود:  اجلاس ان پی تی در یک مقطع حساس برای صلح و امنیت جمعی ما اتفاق می افتد.

وی اضافه کرد: بحران اقلیمی، نابرابری‌های شدید، جنگ ها و نقض حقوق بش، و آسیب های شخصی و اقتصادی ناشی از همه‌گیری کرونا، دنیای ما را بیش از گذشته، تحت فشار قرار داده است.

گوترش ادامه داد این اجلاس همچنین در زمان خطر جنگ هسته ای رخ می دهد که از  زمان جنگ سرد تاکنون دیده نشده است.

وی افزود: دوره اولیه پس از جنگ سرد، امید جدیدی را برای صلح ایجاد کرد و با اتکا به ترکیبی از تعهد، قضاوت و شانس، جهان از اشتباه خودکشی درگیری هسته ای اجتناب کرد.

دبیر کل سازمان ملل ادامه داد که اکنون بار دیگر، بشریت در خطر فراموشی درس هایی است که از بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی بدست آمد.

گوترش اضافه کرد: تنش های ژئوپلیتیکی درحال اوج گیری است. رقابت بر همکاری و همیاری غلبه کرده است. بی اعتمادی جایگزین گفتگو شده و تفرقه جایگزین خلع سلاح شده است.

دبیر کل سازمان ملل ادامه داد: دولت ها با ذخیره سازی و صرف صدها میلیارد دلار برای توسعه سلاح های نابود کننده که جایی در سیاره ما ندارند، به دنبال امنیت کاذب هستند.

گوترش تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۱۳ هزار سلاح هسته ای در زرادخانه های سراسر جهان نگهداری می شود.

وی هشدار داد: امروزه بشریت تنها یک سوء تفاهم، یک اشتباه محاسباتی تا نابودی هسته ای فاصله دارد. ما مثل همیشه به معاهده عدم اشاعه تسلیحات هسته ای نیاز داریم.

گوترش تاکید کرد که ما نیاز فوری به تقویت و تایید مجدد این تفاهم ۷۷ ساله علیه استفاده از سلاح های هسته ای داریم. کاهش خطر جنگ کافی نیست.

وی ادامه داد: از بین بردن سلاح های هسته ای تنها تضمین  عدم استفاده از آنها است.

دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع اشاعه سلاح‌های هسته‌ای ( ان پی تی) سازمان ملل سرانجام پس از تعویق های مکرر روز دوشنبه به وقت محلی در محل مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک آغاز به کار کرد. این اجلاس طی دو سال اخیر به دلیل همه‌گیری بیماری کووید ۱۹ به تاخیر افتاده بود که اکنون همزمان با جنگ اوکراین آغاز به کار کرده است.

 قرار بود این نشست در سال ۲۰۲۰ برگزار شود اما به دلیل همه گیری کووید-۱۹ بارها به تعویق افتاد.

آخرین باری که در کنفرانس بازنگری ان.پی.تی سندی نهایی تصویب شد، سال ۲۰۱۰ بود که سندی مشتمل بر یک برنامه اقدام ۶۴ ماده‌ای با هدف نزدیک شدن به جهانی بدون سلاح هسته‌ای بود.

نشست قبلی بررسی ان.پی.تی در سال ۲۰۱۵ بدون تصویب سندی از طریق اتفاق نظر پایان یافت و مذاکره کنندگان نتوانستند اختلافاتشان را بر سر پیشنهاد تبدیل خاورمیانه به منطقه عاری از سلاح هسته‌ای رفع کنند.

این کنفرانس چهار هفته‌ای قرار است در پی اتفاق‌ نظر واحدی در قبال گام‌های بعدی باشد اما منابع دیپلماتیک می گویند انتظارات چندان بالایی در مورد حصول به یک توافق اساسی در آن وجود ندارد.

معاهده ان پی تی که از سال ۱۹۷۰ اجرایی شده، در بین توافق های کنترل تسلیحاتی موجود در جهان بیشترین امضاکننده‌  را دارد و بیش از ۱۹۱ کشور به آن پیوسته‌اند.

بر اساس این معاهده، کشورهای بدون تسلیحات هسته ای متعهد شده‌اند که این سلاح را به دست نیاورند و کشورهای مسلح به این تسلیحات نیز موافقت کرده‌اند برای از بین بردن زرادخانه‌های خود در آینده مذاکره کنند اما همگی حق برخورداری از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز را پذیرفته‌اند.

مجموع سلاح های هسته ای جهان در اواسط دهه ۱۹۸۰ به اوج خود رسید اما از آن زمان تا کنون به میزان بیش از ۷۵ درصد کاهش یافته که محرک آن عمدتا پایان جنگ سرد بین آمریکا و اتحاد شوروی سابق بود.

کارشناسان تخمین زده اند که حدود ۱۳ هزار کلاهک هسته ای  دیگر همچنان در سراسر جهان باقی مانده که بخش عمده آن به آمریکا تعلق دارد.