مهدی شکاری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در سفر دوم تیرماه جاری رییس جمهور به خراسان شمالی و بازدید از شهرک دامپروری قارلق از توابع شهرستان بجنورد، دستور خرید حمایتی دام از روستاییان و عشایر توسط ایشان صادر شد که پس از یک هفته اجرایی شد.
وی تصریح کرد: در این راستا خرید دام روستایی شامل بره نر و گوساله نر از دامداران در دستور کار قرار گرفت و یک هفته بعد اجرایی شد.
مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: در این طرح قیمت دام نر سبک زنده به ازای هر کیلوگرم ۸۵ هزار تومان، گوساله ۸۸ هزار تومان توسط شرکت پشتیبانی امور دام استان خریداری و به صورت گوشت قرمز منجمد و بسته بندی شده به سایر استان ها ارسال شد.
وی افزود: این اقدام در قالب دستورالعمل طرح "خرید گوشت قرمز منجمد از محل مازاد تولید کشور" انجام می شود که از دامداران دام نر پروراری خرید می شود.
شکاری در ادامه کمبود زیر ساخت در حوزه کشتارگاه را یکی از مشکلات این استان دانست و بیان کرد: با وجود اینکه خراسان شمالی قطب دامپروری محسوب می شود ولی تنها یک کشتارگاه صنعتی فعال دارد و باید زیرساخت های این حوزه فراهم شود.
وی عنوان کرد: ظرفیت این کشتارگاه روزانه کشتار ۳۰۰ راس دام سبک و ۲۰ راس دام سنگین را دارد و این میزان ظرفیت برای استان کافی نیست و دامداران به دلیل کمبود ظرفیت باید در نوبت بمانند که این امر نیز باعث گلایه آنان شده است.
مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: خشکسالی و گرانی نهادههای دامی موجب شده تا دخل و خرج دامداران این خطه همخوانی نداشته باشد که در سفر رییس جمهور به استان جزو مهم ترین مشکلات این قشر عنوان شد.
وی با بیان اینکه ۴۲ هزار و ۳۸۱ بهره بردار خراسان شمالی در بخش دام فعالیت دارند اظهار داشت: بیشتر دامداران استان سنتی هستند و همراه نگهداری دام، کشاورزی خرده مالکی نیز دارند.
قیمت خرید حمایتی در هر استان براساس دستور العمل توسط کمیته های استانی به ریاست استاندار هر استان به عنوان رییس تنظیم بازار، اتحادیه ها، تعاونی ها و سایر دستگاه های مرتبط با توجه به نوع دام، وضعیت و قیمت موجود در استان تعیین می شود.
خراسان شمالی با دارا بودن بیش از ۲ میلیون راس دام سبک و حدود ۸۰ هزار راس دام سنگین قطب دامپروری کشور است و معیشت بسیاری از مردم به این بخش گره خورده است اما این صنعت این روزها گرفتار خشکسالی و کاهش بارندگی شده است.
دامداران استان بیشتر به صورت سنتی فعال هستند و بخش بیشتر دام سبک استان در اختیار خانوارهای عشایری است که خشکسالی به مرانع آسیب زده است و اینک باید برای تغذیه دامی به این بهره برداران کمک شود تا دام خود را در چرخه تولید نگهداری کنند.
در سال های عادی تنها در فصل کوچ عشایر در فروردین ماه و در زمستان نیز در سه تا چهار ماه علوفه دستی به دامداران اختصاص می یافت اما در چند سال اخیر حتی در فصل بهار نیز بهره برداران، بخش بیشتری از نیاز خوراک دام را با تعذیه دستی جبران کردند.
خراسان شمالی دارای ۸۳۶ هزار نفر جمعیت است که ۴۴ درصد آن در نواحی روستایی سکونت دارند.