تهران - ایرنا - برزیل نه تنها به کارزار تحریم‌های غرب علیه روسیه نپیوسته است که بر اساس داده‌های وزارت اقتصاد برزیل، صادرات روسیه به این کشور آمریکای جنوبی در نیمه نخست سال ۲۰۲۲ میلادی در مقایسه با بازه زمانی مشابه در سال گذشته میلادی (۲۰۲۱)، افزایش ۹۵ درصدی را نشان می دهد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از تارنمای اسپوتنیک موندو، بر اساس ارقام رسمی منتشر شده در تارنمای "جهان آنلاین" ، بین ژانویه تا ژوئیه ۲۰۲۲ (دی ۱۴۰۰ تا تیر ۱۴۰۱)، برزیل در مجموع پنج میلیارد و یکصد میلیون دلار از روسیه وارد کرده است که در مقایسه با رقم واردات دو میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلاری در مدت مشابه سال ۲۰۲۱، افزایش ۹۵ درصدی را نشان می‌دهد.

افزایش جریان تجاری بین دو کشور در شرایطی رخ می‌دهد که تحریم‌های اقتصادی علیه روسیه توسط آمریکا و اروپا به دلیل جنگ اوکراین اعمال می‌شود و برزیل اما به تحریم‌های غرب علیه روسیه نپیوسته است.

بر اساس داده‌های ارائه شده، حجم محصولات وارداتی برزیل از روسیه از ۲.۲ درصد در سال ۲۰۲۱، به. ۳ درصد در سال جاری میلادی رسیده است.

روسیه  سال گذشته در بین کشورهایی که بیشترین مشارکت را در بازار برزیل داشتند در جایگاه یازدهم قرار داشت و اکنون بالاتر از مکزیک، کره جنوبی، ژاپن، کانادا و تمامی کشورهای آند در جایگاه پنجم قرار دارد.

 کودهای شیمیایی روسیه را می‌توان برجسته‌ترین محصول صادراتی این کشور دانست که برای صنعت قدرتمند کشاورزی برزیل حیاتی است. ۷۷ درصد مجموع خرید برزیل از روسیه در شش ماهه نخست سال جاری میلادی، مربوط به همین کودهای شیمیایی بوده است.

انتظار می‌رود جریان تجاری میان دو کشور در نیمه دوم ۲۰۲۲ همچنان با قدرت ادامه یابد چرا که واردات محصولات روسی تنها در ماه ژوئیه ۱۲۷ درصد نسبت به ژوئیه ۲۰۲۱ افزایش داشته است.

یکی از اصلی‌ترین محصولات روسیه که تا چند هفته دیگر وارد بازار برزیل می شود، دیزل است. منابعی از شرکت برزیلی "آپتایم"  به تازگی به خبرگزاری اسپوتنیک اعلام کردند توافقی برای واردات ۲۵ هزار تن گازوئیل ماهانه به مدت ۱۲ ماه انجام شده است.

دولت «ژائیر بولسونارو» رئیس‌جمهوری برزیل که همواره از موضع «بی طرف» در قبال جنگ اوکراین دفاع می‌کند، به تازگی اعلام کرد توافق خرید گازوئیل روسیه را نهایی کرده است.  

برزیل که به طور تقریبی، یک سوم گازوئیل مصرفی خود را وارد می‌کند، طبق محاسبه‌های رسمی برای ۵۰ روز ذخیره دارد و با خطر مواجهه با کمبود در نیمه دوم سال ۲۰۲۲ روبرو است. انتخابات ریاست جمهوری برزیل در اکتبر آینده برگزار خواهد شد و بولسونارو در تلاش است تا حضور خود در سمت ریاست جمهوری برزیل را تمدید کند.

به این ترتیب، همزمان با تداوم جنگ اوکراین و تلاش‌های غرب برای منزوی کردن روسیه از طریق اعمال تحریم‌ها، برزیل نه تنها تجارت قوی خود با روسیه را حفظ کرده بلکه این بزرگ‌ترین اقتصاد آمریکای لاتین، واردات خود از روسیه را افزایش داده است.

حفظ جریان تجاری میان دو کشور با وجود جنگ اوکراین از این جهت مهم است که تحریم‌ها، پرداخت‌های بین‌المللی به بانک‌های روسیه را بسیار شوار کرده است با این حال روند تبادل‌های اقتصادی مسکو- برازیلیا همچنان ادامه دارد.  

به گفته «گیلمار منِزِس» مدیر اجرایی اتاق بازرگانی برزیل و روسیه، یکی از راه‌حل‌ها برای پرداخت، اقدام از طریق شرکت‌های تابعه است که «بسیاری از شرکت‌های روسی» در کشورهایی مانند «قزاقستان، ترکیه، چین و هند» دارند.

علاوه بر این، برخلاف قدرت‌های غربی، هیات اجرایی بولسونارو نه تحریم‌هایی را علیه روسیه، شریک خود در گروه اقتصادهای نوظهور بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) تصویب کرده و نه حتی از آن‌ها حمایت کرده است.

سزار می‌گوید: برزیل سنت اعمال تحریم ندارد و اگر فرصت تجاری وجود داشته باشد، وارد عمل می‌شود.