الهیار اسعدی روز دوشنبه در نشست خبری قرارگاه خبری شهید همدانی در استانداری گلستان در آستانه هفته دولت اظهارداشت: برای لایروبی کانال «آشوراده» ایجاد چهار دایک (محل دپو گل و لای) پیشبینی شده که دو ایجاد دایک در نواحی شمالی کانال رو به اتمام است.
وی ادامه داد: ایجاد دایکهای سه در خلیج گرگان و چهار در سواحل بندرترکمن واقع در جنوب کانال «آشوراده» قرار دارد که مجوز اجرای عملیات آن دریافت شده و بدون وقفه تداوم مییابد.
مدیر بنادر و دریانوردی استان گلستان با اشاره به اینکه یک دستگاه لایروبی «کاتر ساکشن» اکنون در منطقه وجود دارد، از پیگیری و ورود دو دستگاه لایروب تا دو هفته آینده خبر داد.
به گفته وی کانال «آشوراده» دارای ۹ کیلومتر طول با عرض ۲۰۰ متر بوده که قرار است لایروبی آن با ارتفاع ۱.۶۰ سانتیمتر با اولویت اول در دستور کار قرار دارد و کانال «چاپقلی» و «خزینی» بعداز آن و پس از دریافت مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست اجرا میشود.
اسعدی در خصوص زمان اجرای لایروبی پیشبینی شده برای کانال «آشوراده» تا پایان مرداد سال آینده است، گفت: اجرای این طرح با هدف تبادل آب خزر و خلیج گرگان بوده و به عنوان مسکن و جلوگیری از تشدید خشک شدن این خلیج است.
مدیر بنادر و دریانوردی گلستان افزود: اکنون برای اجرای لایروبی خلیج گرگان حدود ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار قرارداد لایروبی به پیمانکاران (قرارگاه خاتمالانبیا ) ابلاغ شده است و این کار هم توسط پیمانکار از اردیبهشت ماه سال جاری آغاز شده است .
پیشبینی کاهش کاهش تراز آب دریا خزر
وی گفت: پیشبینی که برای پسروی آب دریای خزر و کاهش تراز آب این دریا داریم، ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر کاهش تراز دریا حداقل تا پنج سال آینده خواهیم داشت که وقوع آن برای کانال و جزیره «آشوراده»، سم است .
وی خاطرنشان کرد: به واسطه اینکه خلیج گرگان و دریای خزر، ظرف و مظروف است و هرچه تراز آب دریای خزر کاهش یابد، تراز آب در خلیج گرگان هم کاهش خواهیم داشت.
خلیج گرگان از لحاظ موقعیت جغرافیایی در جنوب شرقی دریای خزر و حوزه شهرستان های بندرترکمن، بندرگز، نوکنده و بهشهر از ۶۰ کیلومتر طول و حداکثر ۱۲ کیلومتر عرض برخوردار بوده و دارای امتداد شرقی - غربی است.
خلیج گرگان یکی از بزرگترین مخازن آب شیرین متصل به دریای خزر نیز هست و تداوم زندگی بسیاری از جانداران در بزرگترین دریاچه زمین به اتصال آن با دریا وابسته است.
این پهنه سالهاست که گرفتار چالشهایی از جمله کمبود آب برای تجدید حیات آبزیان، شکار بی رویه، لایروبی نکردن کانال های آبرسان، افزایش تعداد آببندان و مزارع پرورش ماهی در بالا دست شده و این عوامل بر بحرانی شدن شرایط منطقه افزوده و ضرورت تلاش برای حل آن را جدی تر کرده است.
ثبت خلیج گرگان در سال ۱۳۵۴ به همراه تالاب میانکاله و لپو زاغمرز در استان مازندران به عنوان نخستین مجموعه تالاب بینالمللی جهان در فهرست تالابهای کنوانسیون رامسر ثابت کرد این خلیج و نواحی اطراف آن یک مجموعه ارزشمند زیست محیطی است که علاوه بر حفظ چرخه زیست دریای خزر در معیشت جوامع محلی اثرگذاری مستقیم دارد.
پس از حضور آیت الله سید ابراهیم رییسی رییس جمهور در اسفند ماه ۱۴۰۰ در خلیج گرگان، وی دستور فوری آغاز لایروبی و رسوب برداری از کانال های سه گانه منطقه را صادر کرد و پس از مدت کوتاهی با هماهنگی سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان مجری و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا به عنوان پیمانکار ، مرحله نخست این عملیات آغاز شده است.