محمدباقر حاج کاظمی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بیماری آنگارا نوعی بیماری جدید است و به لحاظ جلوگیری از میزان شیوع، تلفات در گلههای پرورشی مرغ و خروس و وارد کردن ضررهای اقتصادی بر صنعت مرغداری در استان زنجان اهمیت قابل توجهی دارد.
وی یادآور شد: آنگارا یک بیماری ویروسی خطرناک به شدت مسری با تلفات ناگهانی و شدید است و به طور معمول طیور گوشتی سه تا پنج هفته و گاهی پولت تخمگذار و مادر را ۱۰ تا ۲۰ هفته درگیر می کند.
مدیرکل دامپزشکی استان زنجان گفت: گله های مبتلا گاهی علائم کلینیکی اختصاصی ندارد و مشخصه آن درصد بالای ابتلا و تلفات ناگهانی و شدید است.
حاج کاظمی ادامه داد: جوجه ها ممکن است علائم بالینی غیراختصاصی مانند بی حالی، ازدحام، پرهای ژولیده، مدفوع زرد و مخاطی به دلیل افزایش ترشح اسیدهای صفراوی از خود نشان دهند که اغلب کبد متورم و بزرگ شده و دارای تغییر رنگ مایل به زرد و کانون های متعدد رنگ پریده و یا قرمز رنگ است.
به گفته وی، یکی از مهمترین علائم بیماری آنگارا جمع شدن مایعات کهربایی در کیسه اطراف قلب طیور است.
وی تاکید کرد: این بیماری هم به صورت افقی و عمودی بین مزارع پرورش طیور منتقل میشود، اگر مرغ مادر آلوده باشد بیماری به جوجه منتقل شده و این ویروس بعد از ورود جوجه یک روزه به واحدهای مرغ گوشتی مشاهده میشود.
مدیر کل دامپزشکی استان زنجان گفت: چنانچه در یک واحد مرغ گوشتی آلوده مراقبتها و اقدامات ضروری انجام نشود، ویروس باقی می ماند و میتواند همراه با نقل و انتقالات دان مرغ، کود، لاشههای تلف شده و وسایل مکانیکی از واحد آلوده به سایر واحدهای مرغداری عاری از بیماری آنگارا منتقل شود.
حاج کاظمی افزود: این ویروس نسبت به شرایط محیطی مقاوم بوده و قابلیت ماندگاری برای دورههای بعدی جوجه ریزی را نیز دارد و با توجه به اینکه که درمان موثری برای این بیماری وجود ندارد رعایت اصول بهداشتی و امنیت زیستی از اهمیت فراوانی برخوردار است.
وی متذکر شد: مرغداران استان زنجان، اصول امنیت زیستی اعم از کاهش تراکم جوجهریزی به ویژه در واحدها و مناطق پرتراکم، قرنطینه کامل واحد و عدم ورود و خروج افراد، خودرو، کود و سایر موارد در واحدهای آلوده و مشکوک و مدفون کردن کلیه لاشههای تلف شده در عمق چهار متری و پوشاندن با آهک را اعمال کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان زنجان گفت: مرغداران استان از پراکندن لاشههای تلف شده در محیط برای جلوگیری از شیوع بیماری را با جدیت بیشتر خودداری کنند.
حاج کاظمی ادامه داد: نکات مدیریتی اعم از تهیه جوجه از منابع مطمئن، پرهیز از پرورش چند سنی، عدم جوجه ریزی اضافه بر ظرفیت سالن ها، واکسیناسیون مرغ مادر، رعایت دقیق ضوابط امنیت زیستی و کنترل ترددها، ممنوعیت زنده فروشی مرغ در پایان دوره، جلوگیری از ورود پرندگان آزاد پرواز به انبار دان و سالن پرورش، رعایت مسائل بهداشتی در خودروهای حمل و شست و شوی کامل قفسها را اعمال کنند.
وی تاکید کرد: مرغداران در زمان جوجه ریزی نیز نسبت به خرید جوجه از مزارع مرغ مادر واکسینه شده علیه بیماری آنگارا اقدام کنند.
مدیر کل دامپزشکی استان زنجان گفت: در صورت بروز هرگونه تلفات غیرمتعارف در واحد های پرورش طیور استان در اسرع وقت به مسئول فنی بهداشتی واحد و اداره دامپزشکی شهرستان با شماره ۱۵۱۲ گزارش تلفات واحد را اعلام کنند.