حوزه استانهای ایرنا: یکسال از سپردن سکان اداره کشور به دولت سیزدهم میگذرد، دولتی که به ریاست آیتالله سیدابراهیم رئیسی و با شعار «دولت مردمی، ایران قوی» کار خود را آغاز کرد و به اذعان بسیاری از کارشناسان و ناظران، در تاریخ دولتهای پس از انقلاب، هیچ دولتی بهاندازه دولت سیزدهم و آیتالله رئیسی میراثدار مشکلات، ضعفها و کاستیهای برجایمانده از دولت پیش از خود نبوده است.
وضعیت بد شاخصهای کلان اقتصادی، کسری بودجه، کاهش ارزش پول ملی، تورم بالا و بسیاری دیگر از چالشها که ماحصل سیاستگذاریها و اقدامات نادرست سالهای پیش از ۱۴۰۰ بود شرایطی را رقم زد که به گفته آیتالله رئیسی در اولین حضور وی در جلسه هیات دولت که با وزرای دولت قبل برگزار شد، نخستین چالش پرداخت حقوق مردادماه بود!
با این حال گرچه چالشها بسیار زیاد بوده و هست، اما با همت مسوولان دولت سیزدهم اعم از رییس جمهور، وزرا و سایر ارکان دستگاه اجرایی، طی یکسال گذشته علاوه بر رفع بسیاری از چالشهای گذشته و تلاش برای ریلگذاری صحیح برای حرکت به سوی شرایط بهتر، اقدامات ارزشمندی نیز در حوزههای مختلف عملکردی صورت گرفته است که به نظر میرسد با گذشت یک سال از استقرار دولت اکنون نوبت به بازخوانی آن رسیده است.
به گزارش ایرنا، تامین اجتماعی، به عنوان بزرگترین نهاد بیمهای کشور از دیرباز در کنار ارائه خدمت، با چالش هایی مواجه بوده و همیشه به عنوان یکی از ابربدهکاران بانکی مطرح بوده است اما در دولت سیزدهم این سازمان بخش زیادی از بدهی خود به بانکها را شامل ۸۸ هزار میلیارد تومان، تسویه کرده است و اقدام اخیر دولت و مجلس در تصویب افزایش ۳۸ درصدی حقوق کارمندان و بازنشستگان، گام مهمی در راستای رسیدن به شاخص های عدالت اجتماعی است.
طبق اعلام مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، دولت سیزدهم در بدو ورود در برخی حوزهها هدفگذاری دقیقی انجام داده و وارد عرصههایی شده است که دولتهای گذشته سالیان سال به لحاظ سختی کار از زیر بار آن شانه خالی می کردند.
حدود نیمی از جمعیت ۶.۸ میلیون نفری خراسان رضوی نیز زیر پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند و حدود ۹ درصد از جمعیت زیر پوشش بیمه تامین اجتماعی کشور مربوط به این استان است، از این رو با توجه به فرارسیدن هفته دولت، خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز خراسان رضوی با دعوت از مدیران تامین اجتماعی استان، به بررسی عملکرد این اداره کل در یکسال گذشته در خطه خورشید پرداخته است.
۴۶ درصد جمعیت خراسان رضوی و ۶۳ درصد جمعیت شهری استان زیر پوشش تامین اجتماعی
مدیرکل تامین اجتماعی خراسان رضوی اظهار کرد: از جمعیت ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر استان، ۲ میلیون و ۹۷۸ هزار و ۵۹۸ نفر زیر پوشش این سازمان هستند که ۴۶ درصد جمعیت استان و ۶۷ درصد جمعیت شهری را شامل میشوند.
دکتر محسن نظام خاطرنشان کرد: دامنه اصلی فعالیت این سازمان در شهرهاست و به همین دلیل جمعیت شهری زیر پوشش آن بیشتر است.
وی ادامه داد: در این استان ضریب وابستگی مستمری بگیران، ۴.۳ درصد است که ۳۵ صدم از میانگین کشوری بیشتر است و همچنین به ازای هر ۷۵ نفر بیمه شده یک نفر مقرری بگیر بیمه بیکاری وجود دارد.
نظام ادامه داد: این سازمان برای غیرحضوری شدن خدمات گام های بلندی برداشته است و فروردین ماه امسال با ابلاغ سیاستهای کلی تامین اجتماعی توسط مقام معظم رهبری، کارگروه های ویژه ای در ستاد و مناطق مجازی استان ها برای تدوین راهکارهای عملیاتی آن تشکیل شد.
وی با اشاره به توسعه خدمات غیرحضوری سازمان، اظهار کرد: هوشمندسازی و توسعه خدمات غیرحضوری با جدیت پیگیری می شود و نرم افزار کاربردی "تامین اجتماعی من" در یکسال گذشته برای استفاده روی گوشی تلفن همراه بازنشستگان تکمیل و بخشی از مشکلات نسخه الکترونیک آن مرتفع شده است.
افزایش یک درصدی بیمه شدگان در یک سال گذشته
مدیرکل تامین اجتماعی خراسان رضوی افزود: به واسطه وضعیت اقتصادی تصور می شد ضریب اشتغال در استان کاهش یابد اما خوشبختانه در پایان سال گذشته شمار بیمه شدگان استان نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از یک درصد افزایش داشته است.
نظام خاطرنشان کرد: از مجموع ۱۷۴ هزار کارگر ثبت شده در سامانه سازمان تامین اجتماعی، هشت هزار و ۸۸۶ کارگاه فعال و مابقی غیرفعال هستند.
وی با اشاره به سیاست دولت در گسترش عدالت اجتماعی، افزود: در استان با افزایش ۱۰ درصدی میزان حقوق، در تیرماه امسال هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان حقوق پرداخت شد که با مصوبه جدید افزایش ۳۸ درصدی حقوق، پیش بینی میشود این رقم به ماهانه حدود ۱۴۰۰ میلیارد تومان برسد.
مدیرکل تامین اجتماعی خراسان رضوی افزود: همچنین ماهانه حدود ۱۳۰ میلیارد تومان هزینه درمانی در استان پرداخت می شود.
نظام خاطرنشان کرد: درآمد سازمان در استان در اغلب ماه ها به گونه ای است که توان تامین هزینه ها را نداریم و در حوزه درمان نیز چون استان مادری هستیم و بیمه شدگانی از دیگر استانها برای درمان به مشهد مراجعه میکنند، هزینه های درمانی ما مضاعف می شود.
افزایش ۸۶ درصدی پرداختی ها
مدیرکل تامین اجتماعی خراسان رضوی اضافه کرد: در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن میزان پرداختی ها در تعهدات کوتاه مدت ۶۲ درصد و پرداختی در تعهدات بلندمدت ۸۶ درصد افزایش داشته است.
وی افزود: در حوزه تعهدات بلندمدت، ۶۶ درصد مشمولان ما شامل بازنشستگان، ۳۰ درصد بازماندگان و چهار درصد نیز از کارافتاده ها هستند.
نظام اظهار داشت: اکنون ۲۷ شعبه و ۱۷ کارگزاری تامین اجتماعی در استان فعال است که با تمام ظرفیت خدمت رسانی به مردم را انجام می دهند.
وی گفت: از چالش های این سازمان تعدد تعداد سامانه هاست که اردیبهشت ماه امسال نرم افزار "ارسال لیست کارگاهی" از روی سامانه "SAMT" حذف و به سامانه خدمات غیرحضوری "ES" منتقل شد که زمینه ساز حذف سایر سامانه ها و یکپارچه سازی خدمات شد و هم اینک بیش از ۸۰ درصد خدمات سازمان در سامانه خدمات غیرحضوری ارائه می شود.
مدیرکل تامین اجتماعی خراسان رضوی افزود: اجرای طرح بزرگ بیمه فراگیر خانواده ایرانی از دیگر طرح های مهم دولت در یکسال گذشته بوده است که در این طرح همه افراد خانواده می توانند زیر پوشش قرار بگیرند.
وی افزود: همچنین امسال اداره کل استان توسط مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی به عنوان پایگاه ملی گفت و گوی سه جانبه گرایی معرفی شده است که تاکنون هیچ سازمان و اداره کلی این موضوع را تجربه نگرده است.
دکتر نظام ادامه داد: بر این اساس این امکان فراهم شده تا با مشورت با شرکای اجتماعی سازمان، در خصوص قوانین و مقررات، پیشنهادهایی ارائه شود که در اولین اقدام موضوع سخت و زیان آور بودن کار در دست پیگیری است و روی پیشنهادهای حوزه کارگری و کارفرمایی کار می شود.
وی گفت: در طرح کرامت رضوی نیز سالانه ۳۰ هزار نفر از بازنشستگان با هزینه سازمان به مشهد مشرف می شدند که در ایام کرونا این طرح متوقف شد، اما در یک ماه گذشته اجرای این طرح از سرگرفته شده است.
افزایش سقف وام مستمری بگیران
مدیرکل تامین اجتماعی خراسان رضوی ادامه داد: سقف وام مستمری بگیران این سازمان در سال جاری از هفت میلیارد تومان به ۱۲ میلیارد تومان افزایش یافته است.
نظام ادامه داد: این سازمان نهاد عمومی غیردولتی است و اعتبارات دولتی ندارد، لذا کار سخت است اما ۱۰۰ درصد هزینه درمانی بیماران خاص براساس تعرفه های دولتی شامل هموفیلی، تالاسمی و دیالیز را تامین می کند.
وی با اشاره به پوشش خدمات درمانی نازایی و ناباروری، افزود: ۸۵ تا ۹۰ درصد هزینه های بیماران صعب العلاج و ۱۰۰ درصد هزینه های رادیوتراپی بیماران سرطانی نیز توسط این سازمان تامین می شود.
مدیرکل تامین اجتماعی خراسان رضوی گفت: نام این سازمان همیشه در لیست ابربدهکاران بانکی بوده است اما در ماه گذشته ۸۸ هزار میلیارد تومان بدهی سازمان به بانک ها تسویه شد و از لیست ابر بدهکاران بانکی کشور خارج شد.
نظام افزود: اکنون در استان بازسازی ۲ شعبه و خرید زمین برای ۲ شعبه دیگر در دست اقدام است و برای شهرهای زبرخان و خلیل آباد نیز مجوز خرید ساختمان صادر شده است.
وی با اشاره به دستور مقام معظم رهبری، افزود: طبق این دستور در جریان وضع هر قانونی باید مفهوم کلی تامین اجتماعی در قانون دیده شود، که این یک نقطه قوت برای این سازمان است.
نظام خاطرنشان کرد: دولت سیزدهم اهتمام ویژه ای برای ارائه خدمت به اقشار مختلف جامعه به خصوص سطوح متوسط و ضعیف را دارد و تلاش می شود همگان از سطح مناسب رفاه برخوردار شوند.
۲ میلیون و ۸۰۰ هزار ویزیت در مراکز درمانی تامین اجتماعی
مدیر درمان تامین اجتماعی خراسان رضوی نیز اظهار کرد: هم اکنون مدیریت درمان تامین اجتماعی در این استان علاوه بر پزشکان و مراکز درمانی طرف قرارداد، دارای ۲۱ مرکز درمانی شامل سه بیمارستان و ۱۸ درمانگاه است که خدمات درمانی را به صورت مستقیم به بیمه شدگان ارائه میکنند.
دکتر علی رضازاده افزود: در یک سال گذشته حدود ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نوبت ویزیت توسط مراکز درمان این سازمان در استان انجام شده است.
وی اضافه کرد: خراسان رضوی در مسیر توسعه و ارتقای خدمات درمانی از قابلیت بسیار بالایی برخوردار است، بخش درمان تامین اجتماعی استان در ایام شیوع ویروس کرونا و تبعات ناشی از آن همکاری و مشارکت فعالی داشت، به طوری که طی این مدت حدود هشت هزار مبتلا به کرونا در مراکز درمانی زیر پوشش تامین اجتماعی خراسان رضوی بستری و معالجه شده اند.
دکتر رضازاده ادامه داد: بیمارستان فارابی مشهد در ایام شیوع ویروس کرونا جزو بهترین بیمارستانهای تامین اجتماعی در کشور انتخاب شد و به عنوان بیمارستان نمونه کشوری مورد قدردانی قرار گرفت، زیرا آمار مرگ و میر در این بیمارستان کمتر از میانگین کشوری بود و در انجام رسالت درمانی این نهاد به بهترین شکل ممکن انجام وظیفه می کرد.
مدیر درمان تامین اجتماعی خراسان رضوی افزود: همچنین از سال گذشته طرح نسخه نویسی الکترونیکی پزشکان طرف قرارداد با تامین اجتماعی خراسان رضوی عملیاتی شده است به طوری که اکنون هیچ دفترچه بیمه سلامتی برای متقاضیان صادر نمی شود و بیشتر نسخ پزشکی در استان الکترونیکی صادر می شود و حدود ۹۷ درصد نسخ در مراکز زیر پوشش این اداره کل به صورت الکترونیکی نوشته میشود.
رضازاده اضافه کرد: حدود نیمی از جمعیت استان گروه هدف حوزه تامین اجتماعی هستند و در حوزه درمان به صورت مستقیم و غیرمستیم خدمات دریافت می کنند.