حوزه استانهای ایرنا: یکسال از سپردن سکان اداره کشور به دولت سیزدهم میگذرد، دولتی که به ریاست آیتالله سید ابراهیم رئیسی و با شعار «دولت مردمی، ایران قوی» کار خود را آغاز کرد و به اذعان بسیاری از کارشناسان و ناظران، در تاریخ دولتهای پس از انقلاب، هیچ دولتی بهاندازه دولت سیزدهم و آیتالله رئیسی میراثدار مشکلات، ضعفها و کاستیهای برجایمانده از دولت پیش از خود نبوده است.
وضعیت بد شاخصهای کلان اقتصادی، کسری بودجه، کاهش ارزش پول ملی، تورم بالا و بسیاری دیگر از چالشها که ماحصل سیاستگذاریها و اقدامات نادرست سالهای پیش از ۱۴۰۰ بود شرایطی را رقم زد که به گفته آیتالله ربیسی در اولین حضور وی در جلسه هیات دولت که با وزرای دولت قبل برگزار شد، نخستین چالش پرداخت حقوق مردادماه بود!
با این حال گرچه چالشها بسیار زیاد بوده و هست، اما با همت مسوولان دولت سیزدهم اعم از رییس جمهور، وزرا و سایر ارکان دستگاه اجرایی، طی یکسال گذشته علاوه بر رفع بسیاری از چالشهای گذشته و تلاش برای ریلگذاری صحیح برای حرکت به سوی شرایط بهتر، اقدامات ارزشمندی نیز در حوزههای مختلف عملکردی صورت گرفته است که به نظر میرسد با گذشت یک سال از استقرار دولت اکنون نوبت به بازخوانی آن رسیده است.
به گزارش ایرنا، صندوق کارآفرینی امید بهعنوان یک نهاد حمایتی در راستای حمایت از کسبوکارهای خرد، کوچک، خانگی و متوسط در سطح کشور مشغول به فعالیت است و این صندوق نیز دارای رسالت های متعدد و متنوعی است.
از جمله رسالتهای صندوق کارآفرینی امید، بررسی و ارائه تسهیلات به طرحهای کسب و کاری است که از سوی متقاضیان و افراد بیکار فاقد شغل به این صندوق ارائه میشود و عقود مورد فعالیت صندوق کارآفرینی امید اصولا عقود قرضالحسنه است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی خراسان رضوی به منظور مرور مهمترین اقدامات صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی در یک سال گذشته از دولت سیزدهم، میزگردی را با حضور رییس و معاون این صندوق در محل ایرنای مشهد برگزار کرد که مسوولان به پرسش های خبرنگاران این رسانه در خصوص اقدامات و طرحهای در دست اجرای نهاد متبوع خود پاسخ دادند.
اشتغال پایدار در روستاها
مدیر صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی، یکی از رسالتهای اصلی این صندوق را موضوع اشتغال روستایی دانست و گفت: در راستای اشتغال روستایی، قانون "ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی مرزی و غیرمرزی" برای پرداخت تسهیلات با نرخ چهار درصد به طرحهای کسب و کار مرتبط با حوزه خدمات، صنعت و کشاورزی مناطق روستایی مرزی و پرداخت تسهیلات با نرخ ۶ درصد به طرحهای کسب وکار مناطق روستایی غیرمرزی از سال ۹۷ آغاز شده است.
امین خوشقامت افزود: در راستای اجرای این قانون، متقاضیان دارای طرحهای کسبوکار مرتبط با حوزه خدمات، صنعت و کشاورزی در مناطق روستایی مرزی و غیرمرزی، در سامانه کارا ثبت نام میکنند و کمیته فنی این طرحها را پس از بررسی طرح به لحاظ توجیه فنی بودن و واجد شرایط بودن آن، برای دریافت تسهیلات مذکور، به بانکهای عامل شامل صندوق کارآفرینی، پستبانک، بانک کشاورزی و بانک توسعه تعاون ارجاع میدهد.
وی ادامه داد: صندوق کارآفرینی امید از بین چهار بانک عامل در حوزه اشتغال روستایی عملکرد بهتر و موفقتری نسبت به سایر بانکهای عامل داشته است چرا که این صندوق برای ایجاد اشتغال پایدار، نظارتهای قبل از اهدای تسهیلات، حین اهدای تسهیلات و پساز اهدای تسهیلات دارد و اصولاً هر فردی که میخواهد از این صندوق تسهیلات دریافت کند، باید کسبوکارش تا پایان سنوات تسویه تسهیلات، فعال باشد.
این مسوول با بیان اینکه صندوق کارآفرینی امید از کسب و کارهایی که در زیرمجموعه قوانین بانکی قرار نگرفته و اصولا بانکپذیر نیستند، حمایت میکند، اظهار داشت: این صندوق از آغاز طرحهای جدید و نوپای کسب و کار تا پایان آن با همراهی کردن، ارائه مشاوره، ایجاد بازار مناسب برای فروش و ارتباط متقاضیان با یکدیگر از آنان حمایت میکند.
اشتغالزایی برای هزار و ۶۸۵ نفر در خراسان رضوی
مدیر صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی با بیان اینکه این صندوق در سال گذشته حدود ۱۵۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده است، افزود: همچنین این صندوق از ابتدای سال جاری تا پایان مردادماه، در قالب تبصره ۱۸ ماده واحده برنامه و بودجه، اشتغال روستایی و تفاهمنامههای منعقده با سازمانها مختلف برای هزار و ۴۷۸ فقره طرح مبلغ ۲۴۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت کرده که سبب ایجاد اشتغال مستقیم برای هزار و ۶۸۵ نفر شده است.
خوش قامت افزود: در صندوق کارآفرینی امید برای دریافت کنندگان تسهیلات، ۲ دوره شامل مشارکت و دوره تنفس وجود دارد که دوره مشارکت همان دوره راهاندازی کسب و کار است که طی آن صندوق به متقاضی برای به چرخه برگرداندن کسب و کار کمک میکند و در دوره تنفس نیز صندوق به یاری متقاضی می آید تا چرخه اقتصادیاش را به صورت کامل به گردش درآورده و پس از آن بتواند بازپرداخت تسهیلات دریافتی را انجام دهد.
پرداخت تسهیلات به طرحهای اشتغال روستایی
خوش قامت با بیان اینکه اشتغال روستایی یکی از رسالتهای مهم صندوق کارآفرینی امید است، ادامه داد: در صندوق کارآفرینی امید از محل اعتبارات اشتغال روستایی، سه هزار و ۵۰ فقره پرداخت تسهیلات در حوزه اشتغال روستایی به مبلغ ۱۹۲ میلیارد و ۸۵۳ میلیون تومان معادل حدود ۷۰ درصد از اعتبارات تخصیص یافته به طرحهای اشتغال روستایی در حوزههای خدمات، صنعت و کشاورزی از محل منابع صندوق توسعه ملی پرداخت شده است.
وی افزود: از این میزان تسهیلات پرداختی، ۲ هزار و ۶۷ فقره مربوط به تسهیلات عادی به مبلغ ۱۵۱ میلیارد و ۶۹ میلیون تومان و ۹۸۳ فقره مربوط به تسهیلات حمایتی شامل طرحهای معرفی شده از کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی و بنیاد شهید به مبلغ ۴۱ میلیارد و ۷۸۴ میلیون تومان بوده است.
مدیر صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی اظهار داشت: همچنین از این میزان تسهیلات که صندوق کارآفرینی امید در طرحهای اشتغال روستایی پرداخت کرده است، ۶۶ میلیارد و ۳۵ میلیون تومان، معادل ۳۴ درصد کل تسهیلات، مربوط به زنان و ۱۲۶ میلیارد و ۸۱۷ میلیون تومان، معادل ۶۶ درصد تسهیلات مربوط به مردان شرکت کننده در طرح های اشتغال روستایی بوده است.
خوش قامت با بیان اینکه هرساله به اعتبارات و سنوات حوزه اشتغال روستایی اضافه میشود، افزود: در سال ۱۴۰۰ نیز علاوه بر افزایش سنوات و اعتبارات حوزه اشتغال روستایی، با حمایت و اقدام خوبی که از سوی دولت مردمی در این حوزه صورت گرفت، بانکها مکلف شدند تا از محل بازگشت اقساط، دوباره این پول را به چرخه بازگردانده و در اختیار روستاییان قرار دهند تا ایجاد اشتغال پایدار در روستاها صورت گیرد.
صندوق های خرد محلی بانوان روستایی
مدیر صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی گفت: صندوق کارآفرینی امید، سه راهبرد به نام صندوقهای خرد زنان روستایی، هر روستا یک محصول و روستای بدون بیکار، طراحی کرده است که نمایندگی این صندوق در خراسانرضوی بهمنظور تسهیلگری در حوزه صندوقهای خرد زنان روستایی، حداقل ضمانت را درنظر گرفته است یعنی ضمانت تسهیلات آنان با ارائه سفتهای که توسط ارکان صندوق خرد زنان روستایی به امضا رسیده است، صورت میگیرد و پرداخت تسهیلات انجام میشود که این تسهیلات بین اعضای صندوق تقسیم میشود.
وی ادامه داد: در راستای حمایت از طرح توانمندسازی زنان روستایی با هماهنگی سازمان جهاد کشاورزی، بسیج سازندگی و سازمان بهزیستی در قالب اجرای ایجاد صندوق های خرد محلی زنان روستایی در استان خراسان رضوی ۴۲۲ فقره صندوق خرد محلی زنان روستایی با ۱۲ هزار و ۵۶۴ عضو تشکیل شده است که صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی تا کنون به ۴۰۱ فقره از این صندوق ها مبلغ ۲۶ میلیارد و ۶۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تسهیلات پرداخت کرده است.
دستیابی به روستای بدون بیکار
مدیر صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی گفت: با توجه به این که همیشه نظام برنامهریزی در کشور از بالا به پایین بوده است اما در راهبرد روستای بدون بیکار، نظام برنامهریزی از پایین به بالا صورت میگیرد یعنی در صندوق کارآفرینی امید با استقرار همکاران و پرسنل این صندوق در روستاها و گرفتن بازخورد مثبت از مردم، شورا و دهیار روستا، مزیتهای رقابتی، پتانسیلها و فعالیتهای موجود و قابل حمایت آن روستا شناسایی و احصا میشود.
خوش قامت در خصوص راهبرد هر روستا یک محصول عنوان کرد: این برنامه، با هدف ایجاد مهاجرت معکوس طراحی شده است که بر اساس تفاهمنامههای منعقد شده محصولات دارای مزیت رقابتی روستاها مانند استخر پرورش ماهی، گلخانه و غیره را شناسایی و به منظور تکمیل چرخه و زنجیره تولید آن را مورد حمایت قرار میدهد تا زنجیره تولید در روستا را تکمیل کند.
وی ادامه داد: صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی در قالب راهبرد هر روستا یک محصول تاکنون به ۲۲ روستا از ۱۳ شهرستان این استان ۴۱۰ فقره تسهیلات به مبلغ ۱۰ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان تسهیلات برای راه اندازی کارگاههای قالیبافی، فرت بافی، تولیدی پوشاک، فرآوری عسل، ابریشمکشی، گلخانه و اقامتگاه بومگردی، پرداخت کرده است.
مدیر صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی بیان کرد: این صندوق در بخش کشاورزی هزار و ۱۴۹ فقره به مبلغ ۶۱ میلیارد و ۲۳۲ میلیون تومان، معادل ۳۲ درصد تسهیلات پرداختی، در بخش صنعت هزار و ۶۰۱ فقره به مبلغ ۹۳ میلیارد و ۵۱۰ میلیون تومان، معادل ۴۸ درصد تسهیلات پرداختی، در بخش خدمات ۳۰۰ فقره به مبلغ ۳۸ میلیارد و ۱۱۰ میلیون تومان، معادل ۲۰ درصد تسهیلات پرداختی، تسهیلات پرداخت کرده است.
خوش قامت افزود: در راستای اجرای این قانون، متقاضیان دریافت تسهیلات در سامانههای تعریفشده ثبتنام کرده و پس از بررسی و تایید توسط شورای برنامهریزی، که متشکل از معاونت اقتصادی استانداری، مدیرکل سرمایهگذاری، مدیرکل برنامه و بودجه و ریاست سازمان برنامه و بودجه و مدیرکل دستگاه مرتبط است، برای دریافت تسهیلات صندوق کارآفرینی امید معرفی و ارجاع میشود.
وی ادامه داد: صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی در سال ۱۴۰۰ در حوزه قراردادهای عاملیت ششگانه بند (الف) تبصره (۱۸) قانون بودجه کل کشور از ۷۱۲ فقره پرونده به مبلغ ۲۳۵ میلیارد و ۱۲۶ میلیون تومان اعتبار اختصاص یافته به این حوزه، تاکنون برای ۵۹۴ طرح به مبلغ ۱۸۵ میلیارد و ۲۵ میلیون تومان تسهیلات پرداخت کرده است.
مدیر صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی گفت: همچنین این صندوق از ابتدای سال تا پایان مردادماه امسال برای ۲۲۴ فقره تسهیلات ضروری مبلغ ۷ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان، برای ۲۱۷ فقره پرونده مربوط به تفاهمنامههای منعقد شده بین صندوق و دستگاهها مبلغ ۲۵ میلیارد و ۶۰۰میلیون تومان و برای دیگر تسهیلات متفرقه ۱۰۶ فقره پرونده به مبلغ ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان پرداخت کرده است که هدفگذاری امسال این صندوق پرداخت بیش از ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات بوده است.
خوش قامت تصریح کرد: صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی از ابتدای امسال تا پایان مردادماه در مجموع برای هزار و ۴۸۱ فقره پرونده به مبلغ ۲۹۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان، حدود ۲۵۳ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده که موجب ایجاد اشتغال برای هزار و ۵۱۵ نفر شده است.
کسب رتبه نخست کشوری در جذب و پرداخت تسهیلات
مدیر صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی گفت: این صندوق در حوزه قرارداد عاملیت بند الف تبصره ۱۸ قانون برنامه و بودجه کشور، از لحاظ درصد جذب اعتبارات رتبه اول را در بین بانکهای استان خراسان رضوی و نیز رتبه نخست کشور را در بین صندوقهای کارآفرینی امید از لحاظ مبلغ ریالی تسهیلات پرداختی دارد.
خوش قامت افزود: همچنین این صندوق توانسته ۱۰۰ درصد اعتبارات خود در حوزه کمیته امداد و میراث فرهنگی را جذب کرده و از استان سیستان و بلوچستان متمم بگیرد و در حوزه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز با جذب ۱۰۰ درصدی اعتبارات، موفق به اخذ متمم شده است و در قرارداد عاملیت جهاد کشاورزی و بهزیستی نیز در مراحل پایانی جذب اعتبارات است.
وی ادامه داد: پایان جذب این اعتبارات بر اساس آنچه در قانون بودجه به عنوان تکلیف در مجلس تصویب شده، تا پایان شهریور ماه امسال است که صندوق کارآفرینی امید نیز جزو بانکهایی است که در این حوزه توانسته اعتبارات خود را به صورت کامل جذب کند که تخصیص و پرداخت ۱۰۰ درصدی این اعتبارات، وجوه و تسهیلات به متقاضیان تا پایان شهریورماه صورت خواهد پذیرفت.
این مسوول گفت: هدفگذاری صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی برای پرداخت بیش از ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات در سال جاری نسبت به سنوات گذشته افزایش قابلتوجهی دارد.
تفاهمنامههای اشتغال در صندوق کارآفرینی امید
مدیر صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی گفت: در تفاهمنامههای ملی، با توجه به اینکه بخشی از رسالت صندوق کارآفرینی امید رسالت اجتماعی است، این صندوق در راستای حمایت و ایجاد اشتغال برای زندانیانی که میخواهند دوباره به بستر جامعه برگردند، به دلیل این که مجددا درگیر آسیبهای اجتماعی و سرخوردگی نشوند، با سازمان زندانها و ستاد مبارزه با مواد مخدر تفاهمنامهای منعقد کرده است.
خوش قامت افزود: صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی در این چهارچوب با اتوبوسرانی، در راستای نوسازی ناوگان حملونقل عمومی استان در شهرستانهای مشهد، نیشابور و تربتحیدریه قرارداد منعقد کرده است که هم اکنون در حال پرداخت تسهیلات به اتوبوسرانی شهر مشهد است.
پرداخت ۱۹ میلیارد تومان در قالب سفر هیات دولت به خراسان رضوی
مدیر صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی گفت: در سفر فروردین ماه امسال ریاست جمهوری و هیات همراه به خراسان رضوی، ۲۰ میلیارد تومان اعتبار با کارمزد ۴ درصدی برای پاسخگویی به نامههای مردمی و موضوع سامانه سامد و ارتباط مردمی با ریاست جمهور، که به صندوق کارآفرینی استان ارجاع شده بود، اختصاص یافت، که تا کنون حدود ۱۹ میلیارد تومان معادل بیشاز ۹۰ درصد این اعتبارات تخصیص پیدا کرده و پرداخت شدهاست که درصد باقیمانده آن در مرحله اخذ تضامین است که بهزودی پرداخت خواهد شد.
خوش قامت افزود: همچنین در راستای این سفر، از مجموع ۳۱ طرح تکلیفی با اعتبار ۴۸ میلیارد تومان که به صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی اختصاص ارجاع شده بود تا مورد حمایت قرار گیرد، برای ۲۳ طرح مبلغ ۲۸ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شدهاست که ۲۰ میلیارد باقیمانده در مرحله اخذ تضمین و انعقاد قرارداد با متقاضیان در شهرستانهای استان است.
مدیر صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی گفت: این صندوق در هفته دولت به ۵۰ طرح به ارزش کل سرمایهگذاری ۷۹ میلیارد تومان پرداخت تسهیلات داد که تا کنون ۴۶ میلیارد تومان تسهیلات به این ۵۰ طرح از محل اعتبارات صندوق پرداخت شده که موجب اشتغال ۱۱۵ نفر بهطور مستقیم شده است.
پرداخت بیش ۱۵۳ میلیارد میلیون تومان تسهیلات
معاون تسهیلگری صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: این صندوق در سال ۱۴۰۰ سه هزار و ۶۰۰ نفر متقاضی دریافت وام به مبلغ ۱۷۰ میلیارد تومان داشت که ۱۵۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان از تسهیلات مزبور به سه هزار و ۳۰۳ متقاضی پرداخت شده است.
محمدعلی اعتمادی افزود: ۸۹ درصد این تسهیلات در سال گذشته در حوزه تولید و اشتغال بوده که برای ۲ هزار و ۲۲۳ فقره طرح اشتغال، تسهیلات پرداخت شده است.
وی ادامه داد: طرح پرداخت تسهیلات اشتغال از منابع تبصره ۱۸ بودجه سال ۱۴۰۰، در راستای حمایت از طرحها و پروژههای حوزه تولید و اشتغال پرداخت شده و شرایط دریافت آن داشتن طرح کسب و کار، مدرک مهارتی یا تحصیلی مرتبط و غیره است.
معاون تسهیلگری صندوق کارآفرینی امید خراسان رضوی با بیان اینکه نهضت احیا، یکی از تکالیف این صندوق و بانکهای عامل است، گفت: این صندوق در راستای تحقق احیای هزار واحد اقتصادی و تولیدی نیمهفعال یا راکد کشور و بازگرداندن آنها به چرخه اقتصاد و تولید، از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا پایان مردادماه از مجموع هشت طرح احیای واحد اقتصادی و تولیدی نیمهفعال یا راکد استان خراسان رضوی، تسهیلات ۴ طرح را به مبلغ ۵۹ میلیارد تومان در شهرستانهای سبزوار، گناباد، خلیلآباد و مشهد پرداخت کرده و ۴ طرح دیگر را برای پرداخت تسهیلات در حال تکمیل پرونده دارد.