یاسوج- ایرنا- مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: امسال ۵۵ میلیارد ریال برای مرمت بافت تاریخی دهدشت اختصاص یافت که از این میزان ۳۲ میلیارد ریال برای فاز جدید مرمت بازار تاریخی آن هزینه می شود.

سعید طالبی پور روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ۵۵ میلیارد ریال برای مرمت مسجد مورک، کاوش و آوار برداری ارگ بافت تاریخی، کاوش و آوار برداری گذر پشت کاروان سرا، احداث پارک مسجد ابوذر غفاری، مرمت بخشی از حجره های بازار تاریخی دهدشت در نظر گرفته شده است.

وی افزود: تاکنون کاروان سرا و حمام کوهیار در بافت تاریخی دهدشت جهت سرمایه گذاری به بخش خصوصی واگذار شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: همچنین کارشناسان سازمان جهانی یونسکو ارزیابی اولیه خود را در بافت تاریخی دهدشت برای ثبت جهانی کاروانسرای این بافت انجام داده اند و این کاروانسرا در لیست انتظار ثبت جهانی قرار گرفته است.

طالبی پور عنوان کرد: ۳۲ میلیارد ریال برای فاز جدید مرمت بازار تاریخی آن هزینه و ۱۱ حجره از بازار تاریخی بلاد شاپور مرمت و ساماندهی می‌شود.

وی ادامه داد: این بازار تاریخی بعد از مرمت باهدف ایجاد اشتغال‌زایی برای مردم و رونق صنعت گردشگری در شهرستان کهگیلویه به سرمایه‌گذار بخش خصوصی واگذار می‌شود.

طالبی پور بیان کرد: تاکنون با تعامل همه مسئولان بخصوص استاندار استان و نماینده مردم شهرستان‌های کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده در مجلس شورای اسلامی اعتبارات خوبی در سطح ملی برای ساماندهی بافت تاریخی دهدشت اختصاص داده‌شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: بافت تاریخی دهدشت امروز به مکانی بسیار مناسب برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی تبدیل‌شده است.

وی عنوان کرد: در سطح ملی موضوع ثبت جهانی کاروانسرای بافت تاریخی دهدشت نیز پیگیری شده است.

طالبی پور ادامه داد: بافت قدیمی بلاد شاپور با ۳۷ هکتار وسعت یکی از بزرگ‌ترین به افت‌های تاریخی کشور است.

بافت قدیمی بلاد شاپور با ۴۵ هکتار وسعت یکی از بزرگترین بافت های تاریخی کشور به شمار می آمد اما این بافت به دلایل توسعه شهرنشینی تخریب شد و هم اینک ۳۷ هکتار از این شهر قدیمی باقی مانده است.

براساس شواهد تاریخی موقعیت جغرافیایی این شهر به عنوان یکی از مراکز سکونت صفویان و تجارت با بنادر جنوبی ، نقش مهمی در اقتصاد و تجارت زمان خود داشته است.

وجود بیش از دو هزار خانه، مسجد، حمام، کاروانسرا و بازار بزرگ در این بافت قدیمی نشان از قدمت بالای آن است که روز به روز درحال نابودی و تخریب است.

در ضلع غربی بافت تاریخی دهدشت کاروانسرایی به‌جا مانده از عصر طلایی صفویه وجود دارد، این بنا دارای ۳۷ حجره و ۳۰ ایوان در جلوی حجره‎ ها بوده که دور تا دور حیاط بنا شده ‎اند.

چهار ایوان بزرگ در چهار گوشه آن به شکل متقارن وجود دارد که هر ایوان به سه یا چهار حجره راه دارد و این کاروانسرا محل بیتوته بازرگانان آن روزگار بوده است.

بلاد شاپور ، میراثی تاریخی در دل شهر دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه از ظرفیت های گردشگری مهم شهرستان است که تاکنون اقدام قابل توجهی برای معرفی و جذب گردشگر در این بافت صورت نگرفته است.