صالح رامسری درباره امکان اجرای قانون قیمت ثابت کتاب در ایران به خبرنگار کتاب ایرنا گفت: در ایران ثبات اقتصادی وجود ندارد به همین دلیل نمیتوانیم قانون قیمت ثابت کتاب را در این کشور اجرا کنیم. باید توجه داشت قانون قیمت ثابت کتاب در کشورهایی اجرا میشود که ثبات و نظم اقتصادی دارند، در حالی که در ایران هیچ کدام از این موارد را نداریم. تا جایی که یک کالا در یک محله در چند مغازه با قیمتهای مختلف فروخته میشود.
مدیر انتشارات معین با اشاره به تاثیر قیمت کاغذ بر فعالیت ناشران توضیح داد: کاغذ را یک ماه پیش (مرداد ۱۴۰۱)، از تعاونی آشنا، بندی ۸۳۵ هزارتومان خریدم، الان اگر بخواهم همان کاغذ را بخرم باید برای هر بند یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان پرداخت کنم. وقتی کاغذ را بندی ۸۳۵ هزار تومان خریدم کتاب ۵ جلدی طهران قدیم نوشته جعفر شهری را با قیمت پشت جلد یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان منتشر کردم. الان با کاغذ بندی بالای یک میلیون تومان دیگر نمیتوانم با همان قیمت کتاب منتشر کنم.
به گفته رامسری، فقط کاغذ نیست که بر قیمت کتاب تاثیر دارد، بلکه کاغذ به عنوان معیار در صنعت نشر محاسبه میشود. اگر قیمت کاغذ افزایش پیدا کند، هزینه خرید فیلم، زینک و چسب بالا میرود، هزینه صحافی، چاپ و ... هم بالا میرود. یعنی قیمتگذاری تمام این قسمتها به ماده اولیهای به نام کاغذ متصل است.
دادگاه شکایت ناشران بینتیجه میماند
رامسری با اعلام اینکه برخی کتاب طهران قدیم نوشته جعفر شهری از انتشارات معین را به شکل قاچاق منتشر کردند، ادامه داد: این در حالی است که مدتی به دلیل قیمت بالای کاغذ نمیتوانستم این کتاب را تجدید چاپ کنم. کتاب قاچاق را از سایت خریدیم و با پست فرستادند، دیدم کتاب مرا با چاپ دیجیتال زدند و با یک جلد ناصر خسرویی (طراحی جلد قهوه خانهای که مناسب این کتاب وزین نبود) میفروختند. اصلا جلد رنگی نداشت، در صورتی که جلد کتاب اصلی طلاکوب است. وکیل گرفتیم و شکایت کردیم، هزینههای دادگاه را پرداخت کردیم.
وقتی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجازه تجدید چاپ را به ناشر نمیدهد و مردم به دنبال این کتاب هستند، باید به نوعی کتاب را به مردم برسانیم! برای اصلاح این مسائل باید فرهنگسازی کنیم
او درباره روند رسیدگی به پرونده سوءاستفاده از یک کتاب تالیفی انتشارات معین توضیح داد: در دادگاه به قاضی گفتیم، کپیبرداری از کتاب در یک سمت ماجرا است، سمت دیگر اعتبار انتشارات معین است که در نتیجه فعالیت این افراد لطمه میبیند، زیرا آنها در کتاب از نام و آدرس انتشارات معین استفاده کردند. رئیس دادگاه از ما خواست تا مولف (جعفر شهری) در دادگاه حاضر شود، در حالی که مولف سالها است از دنیا رفته است و ورثه او خارج از کشور هستند، این بود که دادگاه بینتیجه ماند.
برخی از کتابفروشها آثار قاچاق میفروشند
مدیر انتشارات معین درباره بازار بزرگی که برای سوءاستفاده از کتابهای ترجمه شکل گرفتهاست، بیان کرد: ناشر بازار را رصد، کتاب را انتخاب، ترجمه و منتشر کردهاست، بعد قاچاقچیان کتاب با کمی تغییر یا ویرایش متن (که گاهی از ترجمه ناشر اصلی روانتر میشود) کتاب را با نام نشر جدید وارد بازار میکنند. گاه میبینیم بیش از ۱۰ ناشر یک کتاب را چاپ میکنند، وقتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به تعداد زیادی از افراد مجوز نشر میدهد این مسائل پیش میآید.
به گفته رامسری، حوزه کتاب و نشر از حوزه موسیقی در وضعیت بهتری قراردارد، یک موسیقیدان حدود ۹۰ میلیون برای یک قطعه موسیقی هزینه میکرد، اما بعد از اینکه موسیقی منتشر شد همه آن را رایگان دانلود میکنند.
مدیر انتشارات معین با اعلام اینکه برخی از کتابفروشها که جواز کسب دارند، آثار کتابسازی شده را خرید و فروش میکنند،ادامه داد: این کتابفروشان باید از خرید و فروش رایت آثار کتابسازی شده خودداری کنند، زیرا جامعه برای امنیت آنها هزینه میکند. ناشر اصلی کتاب را با تخفیف ۳۰ درصد و ناشر کپیکار کتاب را با تخفیف ۵۰ درصد به کتابفروش میدهد. یعنی کتابفروشیها هم وارد این حوزه شدند. ما باید وجدان اجتماعی را بیدار کنیم.
وقتی شرایط اقتصادی سخت میشود، هرکس به نوعی خلافکار میشود در نتیجه دولت باید امنیت اقتصادی ایجاد کند تا این مسائل در جامعه وجود نداشتهباشد
به گفته مدیر انتشارات معین وقتی شرایط اقتصادی سخت میشود، هرکس به نوعی خلافکار میشود در نتیجه دولت باید امنیت اقتصادی ایجاد کند تا این مسائل در جامعه وجود نداشتهباشد.
وقتی قاچاقیان میخواهند به مردم کتاب برسانند
رامسری درباره کتابهایی که بعد از چند دوره چاپ، اجازه تجدید چاپ پیدا نمیکنند، توضیح داد: مساله دیگر این است که ناشر هزینه میکند و کتابی را آماده انتشار میکند، بعد از کسب جواز نشر از اداره کتاب، کتاب را میفروشد شاید کتاب چند بار تجدید چاپ شود، اما در چاپ چهارم یا پنجم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مانع تجدید چاپ کتاب میشود، زیرا نامهها و شکایتهایی دریافت کردهاست. قاچاقچیها به محض اینکه متوجه میشوند، که آن کتاب تجدید چاپ نمیشود، با نشان انتشارات معین، آدرس، شابک و فیپای انتشارات اصلی کتاب را چاپ میکند.
او ادامه داد: قاچاقچی کتاب میگفت وقتی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجازه تجدید چاپ را به ناشر نمیدهد و مردم به دنبال این کتاب هستند، باید به نوعی کتاب را به مردم برسانیم! برای اصلاح این مسائل باید فرهنگسازی کنیم.
به گفته این ناشر، در کشورهایی که قانون قیمت ثابت کتاب اجرا میشود اگر فردی کتاب را قاچاق کند، فرد خطاکار را به سختی جریمه میکنند. این در حالی است که ایران هنوز به کنوانسیون برن نپیوستهاست.
او افزود: در این روزها کتاب طهران قدیم انتشارات معین را بدون هماهنگی با ناشر اصلی در سوئد منتشر کردند و میفروشند و نمیتوانم از آنها شکایت کنم. حتی کتاب مدار صفر درجه نوشته احمد محمود را در رادیوی فارسی زبان در دیگر کشورها میخوانند، وقتی اعتراض میکنم میگویند که شما به کنوانسیون برن نپیوستید.