به گزارش خبرنگار ایرنا، ۲۴ اردیبهشت بود که گزارشی از سرقت دریچههای آب و فاضلاب در سطح خیابانهای سنندج و مشکلات به وجود آمده برای مردم، منتشر شد و به تدریج از تعداد منهولهای بیحفاظ و دریچه کمتر شد اما هنوز هم تعدادی از این تاسیسات بدون درب است.
شاید باز هم لازم باشد از بلوار توحید صحبت کنم. یادم هست که زمان نوشتن گزارش قبلی، ۲ دریچه منهول در همین خیابان به سرقت رفته بود اما چند روز بعد دیدم که یکی دیگر از منهولها هم سرش بی کلاه مانده و کمی شاخه درخت و خاشاک کنارش گذاشتهاند که خودروهای عبوری اشتباهی داخل آن نیفتند.
به گفته مغازه داران (که بیشتر در کار خرید و فروش خودرو هستند) در این بلوار، حداقل پنج ماه است که دریچه ۲ منهول، سرقت شده و با وجود اعلام سرقت به شرکت آبفا، هنوز اقدامی برای جایگزینی دریچه جدید انجام نشده است.
در گزارش قبلی به سرقت این دریچهها در خیابان های دیگر سنندج هم اشاره شد و حالا برای اینکه مطمئن شوم که وضعیت تغییر کرده یا نه، سری به همان نقاط زدم. چهار راه حاجیآباد و میدان قانع بهاران که دریچه جدید نصب شده بود و نگرانیها تا حدودی برطرف شده است.
اما به تازگی چهار راه گلشن که ترافیک زیادی را تحمل میکند هم از سرقت دریچه منهول بی نصیب نمانده است همان داستان لاستیک، صندلی و ... کنار منهول.
در میدان ۱۲ فروردین و ابتدای بلوار مستضعفین هم اخیرا دریچه مخابرات به سرقت رفته و ۲ لاستیک روی هم گذاشتهاند که مردم و رانندهها مراقب باشند و برایشان مشکلی پیش نیاید.
از مدیر مخابرات منطقه کردستان راجع به همین موضوع سوال کردم که گفت: سریعا دریچه جدید جایگزین میشود البته با مکانیزمی که قابل سرقت نباشد.
از آزاد حکمت پرسیدم با چه مکانیزمی که جواب داد: حوضچه جایگزین از جنس کامپوزیت قفل دار است که چون ارزش سرقت ندارد مجددا سرقت نمیشود.
امیدواریم واقعا اینطور باشد و لااقل منهولهای از جنس کامپوزیت سرقت نشود ولی نظر کارشناس شرکت آب و فاضلاب کردستان این بود که کامپوزیت هم از سرقت سارقان در امان نیست.
همان بلوار مستضعفین بالاتر از پارک کشاورز به سمت میدان ۱۲ فروردین، ۲ منهول بدون دریچه مانده که اگر راننده ای ناآشنا به آن خیابان، شب تردد کند قطعا برایش مشکل درست می شود.
انتقاد فرمانده انتظامی کردستان از عدم اعلام سرقتها
مدتی پیش فرمانده انتظامی کردستان در نشست خبری به همین موضوع اشاره کرد و از دستگاه های مختلف به ویژه خدمات رسان خواست مسوولیت حفاظت از اموال خود را برعهده گیرند.
سردار علی آزادی انتقادی هم داشت و ادامه داد: شرکت آب وفاضلاب کردستان باوجود سرقت دربهای منهول هیچ شکایتی به پلیس ارائه نکرده است.
او اضافه کرد: از شرکت آب و فاضلاب خواسته بودیم که درب منهول ها را به جنس دیگری غیر از جنس چدن و ترجیحا بتنی تغییر دهند اما تاکنون این امر اتفاق نیافتاده است.
وی یادآور شد: شاهدیم که جایگزینی هم برای دریچههای منهولی که به سرقت رفته یا مواردی که آسیب دیده قرار داده نمیشود و بدون درب رها شده است.
تلاش برای اعلام منسجم سرقتها و تلاش برای تولید دریچههای ضد سرقت
با مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان در رابطه با انتقاد فرمانده انتظامی صحبت کردم که گفت: به همکاران اعلام کردم، سرقت دریچهها را منعکس و مستندسازی کنند و از طریق دادگاه پیگیری انجام شود ضمن اینکه اعلام سرقتها منسجم تر و مرتب تر صورت گیرد.
به محمد فرهاد گفتم که رها کردن منهول های بدون دریچه برای مردم مشکلاتی درست کرده است که تایید کرد و ادامه داد: همین چند ماه پیش به خاطر افتادن خودرو داخل منهول، خانمی دچار سقط جنین شد و به خودروهایی هم خسارت وارد شده است.
پرسیدم از گزارش قبلی تا حالا چکار کرده اید که اضافه کرد: با شرکتهای دانش بنیان صحبت کردهایم، نمونه دریچه های مختلف را مشخص کرده و می خواهیم مناقصه برگزار کنیم تا از طریق این شرکت ها، جایگزینی خوب برای دریچه های فعلی تولید شود.
مدیرعامل شرکت آبفا کردستان یادآور شد: روزانه و دائم در حال نصب و جایگزینی دریچه ها هستیم و تلاش ما تهیه دریچه های ضد سرقت است، چرا که دریچه های چدنی به راحتی سرقت می شوند.
فرهاد به این هم اشاره کرد که تولید انبوه نیازمند مناقصه و تولید توسط شرکتهای دانش بنیان است و مراحل قانونی آن باید انجام و منابع مالی تامین شود.
این داستان کی تمام می شود؟
شاید به نظر بعضیها موضوع سرقت دریچه منهول آب و فاضلاب و مخابرات و برق، چیزی پیش پا افتاده یا ساده باشد اما همانطور که بالاتر و از زبان مدیرعامل شرکت آبفا اشاره شد همین موضوع به ظاهر ساده باعث جان باختن یک انسان زنده (سقط جنین) شده است و از کجا معلوم باز هم چنین اتفاقات ناگواری نیفتد.
تا زمانی که مساله تکراری سرقت دریچه منهولها در سنندج تمام نشود، قطعا خطر در کمین شهروندان است و این مشکل فقط با احساس مسوولیت بیشتر دستگاههای مسوول و با نصب دریچههای ضد سرقت و بیارزش برای سارقان قابل حل است.
در حال حاضر بیش از ۵۴۵ هزار مشترک در کردستان از خدمات شرکت آب و فاضلاب بهره مند هستند که ۴۱۰ هزار مشترک آن شهری و ۱۳۵ هزار مشترک نیز روستایی است.