تهران - ایرنا - دولت سوئیس روز دوشنبه اعلام کرد که مکان مناسبی را برای دفن زباله های هسته ای زیرزمینی در طول صدها هزار سال آینده، در شمال زوریخ و نزدیک مرز آلمان یافته است.

به گزارش ایرنا از خبرگزاری رویترز؛ بهای این مکان برای دفن زباله های هسته ای در دستکم ۲۰۰ هزار سال آینده، ۲۰ میلیارد فرانک سوئیس (معادل ۲۰ میلیارد و ۹۴۰ میلیون دلار) ارزیابی شده است که فعالیت آن از ۲۰۵۰ آغاز خواهد شد.

"ناگرا" شرکت مجری طرح دفن زباله های هسته ای وابسته به شرکت های اداره کننده نیروگاه های هسته ای و دولت سوئیس، پس از ۱۴ سال ارزیابی اعلام کرده که خاک رس این منطقه بهترین مانع زمین شناسی و ثبات صخره ای و درجه بالایی از انعطاف پذیری برای مخزن زیرزمینی را در مقایسه با ۲ مکان بررسی شده دیگر، دارد.

این شرکت در پایان ۲۰۲۴ درخواست مجوز برای اجرای این طرح از دولت درخواست خواهد کرد که هدف از ان دفن زباله های چهار نیروگاه برق هسته ای سوئیس است و مجلس و دولت این کشور احتمالا در ۲۰۲۹ در باره تصویب آن تصمیم گیری خواهد کرد.

احتمال دارد اجرای این طرح بر اساس نظام مردمسالاری مستقیم سوئیس پیش از آغاز ساخت در ۲۰۳۴ به همه پرسی گذاشته شود، اما هنوز در باره پرداخت غرامت به مناطق آسیب دیده مانند کشور آلمان هنوز تصمیمی گرفته نشده است.

سخنگوی وزارت محیط زیست آلمان گفته است که در گام بعدی، گروهی از کارشناسان این کشور امکان پذیری اجرای این طرح سوئیس را بررسی خواهند کرد.

به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه؛ انباشت زباله های رادیواکتیو روی زمین یک تجارت پرخطر است، اما سوئیسی ها تصور می کنند راه حل این مشکل را یافته اند که همانا دفن سوخت هسته ای در اعماق زمین در میانه خاک رس است.

به گفته کارشناسان، ۲۰۰ هزار سال زمان لازم است تا خاصیت رادیواکتیویته در سمی ترین زباله ها به سطح طبیعی بازگردد.

نیروگاه های هسته ای سوئیس بیش از نیم قرن است که زباله های رادیواکتیوی را تولید کرده اند. در حال حاضر، این زباله ها در انباری در ۱۵ کیلومتری مرز آلمان ذخیره می شوند.

سوئیس امیدوار است به شبکه ای از کشورهایی ملحق شود که به ذخیره سازی عمیق زمین شناسی نزدیک می شوند.

تاکنون تنها فنلاند سایتی برای ذخیره این مواد ساخته و سوئد نیز برای احداث سایت خود برای دفن سوخت هسته ای مصرف شده چراغ سبز نشان داده است.

کشور بعدی فرانسه است که آژانس ملی مدیریت ضایعات رادیواکتیو آن قصد دارد زباله های رادیواکتیو را در اعماق زمین در خاک رس ذخیره کند.

پس از حادثه هسته ای نیروگاه فوکوشیما در ژاپن در سال ۲۰۱۱، سوئیس تصمیم گرفت نیرو'گاه های هسته ای را بتدریج حذف کند و راکتورهای این کشور می توانند تا زمانی که ایمن هستند، به کار خود ادامه دهند اما به همراه دیگر کشورهای اروپایی در پی کاهش چشمگیر صادرات گاز روسیه از هنگام آغاز عملیات نظامی این کشور در اوکراین (۲۴ فوریه/۵ اسفند ماه)، به دنبال تقویت تولید انرژی از نیروگاه های هسته ای و همچنین منابع تازه برای تامین گاز و نفت برآمده است.