"به راه که می زنی گامهایت بی آنکه دستور بگیرند به سوی محبوب هدایت می شوند؛ جواب اینکه چطور قدم ها در این مسیر به پیش می روند، را نمی توان با عقل یافت چون راهی که با تمام سختی هایش، همچنان با جذبه غریبی از شور و اشتیاق خیل عظیمی از مرد و زن، کودک و پیر و جوان را کهرباوار به سوی خود می کشد، هنوز معادله اش را با عقل حل نکرده است".
در مسیر این راه، روضه های کوتاهی خوانده می شود که نیرویی دوچندان را به قدمهای خسته تزریق می کند؛ آنها که به هر دلیل نتوانسته اند به زیارت تربت خون خدا در کربلا بروند، حالا با پای پیاده خود را مهمان حریم رضوی می بینند و همه عشق و ارادتی را که برای زیارت کربلای معلی در دل انباشته اند نثار مضجع شریف امام مهربانی ها می کنند که گفته اند "کُلُهُم من نورُ واحد"
این را "محمد شهاب الدین"، زائر حرم امام رضا که فرسنگ ها راه را پیاده، به عشق زیارت امام رئوف طی کرده است، می گوید؛ و بر این باور است که این ها مکنونات قلبی همه زائران این مسیر معنوی است که اگرچه به هر دلیلی نتوانسته اند به کربلای حسین (ع) بروند اما این سعادت را یافته اند تا با آستانبوسی مزار فرزندش در خراسان، دل غمزده خود را تسلی داده و سر بر دامن پرمهر رضای آل محمد بگذارند.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از استان اصفهان پیاده راهی مشهد مقدس شده است و در طول مسیر با زائرانی از استانهای مختلف همچون یزد، سیستان و بلوچستان، فارس و هرمزگان همگام شده و شانه به شانه این مسیر عاشقانه را برای وصال به حرم دوست پیموده است.
جدای از بانگ چاووشی خوان؛ از بین کاروان ها نیز زمزمه هایی به گوش می رسد؛ "یا ضامن آهو - ای غریبی که ز جد پدر خویش جدایی، خفته در خاک خراسان تو غریبالغربایی، اغنیا مکه روند و فقرا سوی تو آیند، ای به قربان تو آقا که تو حج فقرایی" ...
چاووشی خوان نیز با صوتی محزون، دل کاروانیان را چون کبوتران حرم تا فراز گلدسته های حضرت رضا پرواز داده و اشک شوق را بر گونه های آنان جاری می سازد:
آمدم ای شاه پناهم بده خط امانی ز گناهم بده
ای حرمت ملجأ درماندگان دور مران از در و راهم بده
لایق وصل تو که من نیستم اِذن به یک لحظه نگاهم بده
همچنان که به روزهای پایانی ماه صفر نزدیک می شویم تعداد کاروان های پیاده که از اقصی نقاط کشور عازم مشهد الرضا هستند بیشتر می شود و شهرستان تربت حیدریه، در مرکز استان خراسان رضوی به عنوان حلقه اصلی اتصال استانهای جنوبی و جنوب شرق کشور به حریم رضوی بیش از پیش میزبانی زائران رضوی را تجربه می کند.
اگرچه آمار دقیقی از تعداد این کاروان ها در دست نیست اما معمولا همه ساله چند میلیون زائر از داخل و خارج کشور در مشهد مقدس گردهم می آیند که در این بین بخش زیادی از زائران در قالب کاروان های پیاده این سفر معنوی را انجام می دهند.
بر پایه آخرین داده های استانداری خراسان رضوی پیش بینی می شود تا آخر این ماه و روزهای منتهی به پایان ماه صفر ۶ تا ۸ میلیون زائر وارد مشهد مقدس شوند که دست کم ۱۰ درصد از این زائران در قالب کاروان های پیاده طی طریق می کنند.
شماری از مردم خراسان رضوی و عاشقان اهل بیت (ع) با میزبانی و پذیرایی از زائران، تلاش دارند تا ضمن مهمان نوازی، در ثواب زیارت آنها نیز شریک شوند.
بخشدار رباط سنگ تربت حیدریه، که حوزه تحت مسوولیتش در مسیر کاروان های پیاده از محور تربت حیدریه به مشهد است در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هشت روستای حشمتآباد، اسدآباد، سرهنگ، گرماب، فتحآباد، شیرآباد، فخرآباد و نظامیه که در مسیر حرکت زایران قرار دارند، مهیای اسکان این عزیزان شدهاند.
حیدر میرزابیگی گفت که برای رفاه حال زائران از آموزش و پرورش خواسته شده تا زمینه اسکان بانوان زائر را در مدارس شبانهروزی دخترانه فراهم سازند.
رییس اداره اوقاف و امور خیریه تربتحیدریه نیز به خبرنگار ایرنا گفت: در سه ایستگاه مسیر، تمهیدات لازم برای پذیرایی و اسکان زایران حضرت ثامن الحجج (ع) اعم از افرادی که از مسیر تربتحیدریه به سمت مشهد در حرکتند و زایرانی که حرکت خود را از این خطه به سمت مشهد آغاز کردهاند، فراهم شده است.
حجتالاسلام جعفر نواییان این ایستگاه ها را شامل مسجد بین راهی مجاور کارخانه کاشی در کیلومتر ۵ تربت حیدریه به مشهد، ایستگاه امامزاده احمدرضا در روستای بوریآباد کیلومتر ۵ تربت حیدریه به گناباد و ایستگاه مزار بیبی حسنیه در داخل شهر تربت حیدریه عنوان کرد.
به گفته وی همچنین مجتمع های خدماتی و رفاهی و مردم داوطلب تربت حیدریه، زمینه خدمات اسکان موقت و بیتوته را برای زائران فراهم آورده اند.
مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربتحیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.