به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، در آخرین روز از کارگاههای رویداد ادبی تهران به روایت دختران شهرام شفیعی، بهناز ضرابیزاده و منوچهر اکبرلو به ترتیب در سالنهای مختلف مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با مخاطبان خود به گفتوگو پرداختند.
شهرام شفیعی نویسنده کودک و نوجوان با حضور در این برنامه در سالن شهید بهنام محمدی، تاکید کرد: چه خوب است که ما، شهر خود را دوست داشته باشیم؛ زیرا این موضوع باعث میشود در مورد شهرمان بدگویی نکنیم و از آن دلخور نباشیم. در این صورت است که میتوانیم به شهروندان شهرمان مهرورزی کنیم و به آنان توجه داشته باشیم. البته در همه شهرها مکانهایی وجود دارد که همه ما آنها را دوست داریم مثل پارکها یا رستورانها یا شهربازیها.
این طنزنویس تاکید کرد: توجه و خوب نگاه کردن، اولین نیاز داستاننویس است که پیدا کردن ایده یا سوژه را، برای ما آسان میکند. شهر ما توجه میخواهد و اگر ما، به شهر خود توجه کنیم؛ شهر نیز به ما توجه خواهد کرد و این بده و بستان باعث میشود، فرصتهای تازهای در زندگی به وجود آید. یعنی شهر فقط یک مکان نیست که ما در آن زندگی و کار میکنیم شهر یک افزوده است که امکاناتی را، به ما میدهد و ما با رفتارهای خود میتوانیم این امکانات را تقویت کنیم.
نویسنده مجموعه کتاب جزیره بیتربیتها در بخش دیگری از سخنان با طرح این سوال که چطور داستانینویسی، میتواند به توسعه شهر به حقوق شهروندی کمک کند؟ تصریح کرد: داستاننویسی میتواند تجربه بسیار خوبی برای توجه به آدمها باشد. حتما شما هم به پدر خود دقت میکنید. پس میدانید چه وقت هایی چای میخورد و چای را با چند تا قند مینوشد و چه زمانهایی دوست دارد چای بنوشد. این توجه حال همه را خوب می کند. در هر شهری باید به آدمهای آن توجه کرد. اگر این موضوع اتفاق بیفتد زندگی شیرینتر میشود. چون موضوع فهم و فهمیده شدن در جامعه اهمیت پیدا میکند. و این باعث میشود ما به یکدیگر کمک کنیم. این درست به معنای این است که ما، بدون اینکه مبلغی را پرداخت کرده باشیم خود را بیمه کردهایم؛ بیمه آسایش و آرامش.
نویسندگی یاد گرفتنی است؛ نه یاد دادنی
بهناز ضرابیزاده نیز با حضور در سالن کنفرانس مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در جمع نوجوانان علاقهمند به نویسندگی گفت: نویسندگی یاد گرفتنی است؛ نه یاد دادنی. یعنی ما باید خودمان تلاش کنیم یاد بگیریم و تا تلاش نکنیم هیچ اتفاقی رخ نخواهد داد. حتی اگر بهترین کارگاه ها را برویم و صدها نویسنده به نام را از نزدیک ملاقات کنیم تا وقتی تلاشی در جهت نوشتن نداشته باشیم و سعی نکنیم نقاط خود را برطرف کنیم نویسنده نخواهیم شد.
نویسنده کتاب دختر شینا با تاکید بر اینکه نویسندگی یک هنر است و هنر را پدیده جوششی است نه کوششی، تصریح کرد: البته باید خودمان اهل هنر باشیم و ذوق هنری داشته باشیم اما بعد از این شناخت و کشف این استعداد در خود، باید در قامت نویسنده دایره لغات خود را روز به روز افزایش دهیم. شاید برای تقویت این موضوع، برپا کردن بازی مترادفسازی در خانه و میان اعضای خانوادهها، ایده خوبی باشد. همینطور که خواندن داستانها و رمانهای مختلف در کنار کتابهای نظریه حوزه نویسندگی حائز اهمیت است و باید به آن تن دهیم.
نوشتن یک مهارت است
منوچهر اکبرلو نویسنده، نمایشنامهنویس، کارگردان تئاتر و پژوهشگر ایرانی هم با حضور در سالن غدیر تاکید کرد: نوشتن یک مهارت است، مهارتی که پس از آموختن نیاز به استمرار دارد تا تقویت شود. اگر کسی میخواهد نویسنده شود حتماً باید مستمرا بنویسد و منتظر جایزه و تشویق دیگران نباشد.
این نویسنده که در سالن غدیر مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان نوجوانان سخن میگفت، در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: هر داستانی مقدمه، میانه و پایانبندی را میطلبد و هر کدام از ما ممکن است در یکی از این بخشها مشکل داشته باشیم ولی فراموش نکنید که تمرینهای زیادی است که ما، با بکارگیری آنها، میتوانیم بر مشکلاتمان غلبه کنیم. یکی از این مشکلات، مشکلی است که من اسم آن را مگس نوشتن گذاشتهام. مثلا بعضی وقتها که ننوشته به نوشته خود، شک میکنیم. مگسها، مزاحم نوشتن شما هستند و شما با حضور در کلاسهای آموزشی میتوانید خود را، از شر این مگسها راحت کنید.
رویداد ادبی تهران به روایت دختران با محوریت تهرانِ خانواده با همت شهرداری این کلانشهر ویژه دختران نوجوان در همکاری با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با هدف شناخت و فهم دغدغهها و نیازهای دختران نوجوان و خانوادههای آنان در کلانشهرها طی طرح سه مرحلهای بورسیه نویسندگان نوجوان برگزار میشود.
منتخبان اولین مرحله این رویداد ادبی که در دل طرح بورسیه نویسندگان نوجوان انتخاب شدهاند، از ۱۹ تا ۲۳ شهریور ۱۴۰۱ در کارگاههای آموزشی تعلیم گرفتند.