به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «ساینس الرت»، از زمان شروع پاندمی جهان در سال ۲۰۲۰ جهانیان بیش از پیش آگاه شدهاند که سلامتی نوع بشر ارتباط نزدیکی با سایر حیوانات دارد. امروز گفت و گو در این زمینه عمدتا بر پرندگان و پستانداران متمرکز شده است و به ندرت ذکری از دوزیستان به میان میآید اما این ممکن است یک دیدگاه خطرناک باشد.
یک مطالعه تحقیقاتی درباره قورباغهها و مالاریا که به تازگی منتشر شده است نشان میدهد که چگونه سلامتی انسان تحت تاثیر این موجودات دوست داشتنی هرچند لزج و لجنآلود قرار دارد. در دهه ۱۹۸۰ میلادی اکولوژیستها در کشور کاستاریکا و پاناما متوجه کاهش آرام و دراماتیک تعداد دوزیستها شدند.
قورباغهها و سمندرها در این بخش از جهان قربانی یک پاتوژن (عامل بیماری زا) کشنده قارچی شدند و با چنان سرعتی از بین رفتند که محققان در آن زمان نگران یک انقراض محلی شدند. اکنون برخی دانشمندان میگویند این پاتوژن با نام اختصاری Bd موجب بزرگترین نابودی تنوع زیستی ثبت شده در حداقل ۵۰۱ گونه از دوزیست ها شامل ۹۰ انقراض از آسیا تا آمریکای جنوبی شده است.
این ادعایی بزرگ است اما آنچه روشن است اینکه اکنون دوزیست ها از جمله حیواناتی هستند که با بیشترین تهدید رو به رو شدهاند و گسترش این قارچها در جهان تا حدی عامل این مساله است. این درحالی است که قورباغهها و سمندرها تاثیر مستقیمی بر جمعیت پشه مالاریا (mosquito) دارند و از این لحاظ تعداد دوزیست ها میتواند بر ارگانیزمهای منتقل کننده پاتوژن های بیماریزا تاثیر داشته باشد.
اکنون محققان با استفاده از مطالعه موردی آمریکای مرکزی در تلاش هستند تا تصویری از تاثیر موجوداتی مانند قورباغهها بر سلامتی انسان به دست آورند. این تحقیقات حاکی است که از دست رفتن دوزیستها بر اثر Bd منجر به افزایش شدید بیماری مالاریا در دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ شده است.
مطالعات آینده درباره سایر بیماریهای ناشی از پشه مالاریا مانند «دنگ» یا تب استخوان شکن (dengue) میتواند به حمایت از ایده ارتباط بین کاهش جمعیت دوزیستها و افزایش تهدید بیماریهای ناشی از پشه مالاریا یاری برساند.