به گزارش ایرنا، ۱۸ تا ۲۴ مهر هفته سلامت روان با شعار "سلامت روان و بهزیستی همگانی" نامگذاری شده که به ترتیب درباره محورهایی چون نظام مراقبتهای بهداشتی اولیه با رویکرد عدالت محور برای دسترسی به خدمات سلامت روان، دوران پسا کرونا، تأثیر روابط سالم والدین و فرزندان در تحکیم خانواده، سلامت معنوی و پیشگیری از بیماریهای روان پزشکی، نقش سازمان های مردم نهاد و انجمنهای علمی در ارتقای سلامت روان و خود مراقبتی تاکید شده است.
شیوع کاربرد فناوری نوین و عدم استفاده درست آنها در زندگی سلامت روان افراد جامعه را در معرض تهدید قرار داده و تاثیرات مخرب و زیانبار روحی فراوانی گذاشته و بی شک ارتقای سواد سلامت روان کمک های ویژهای برای خود مراقبتی در این شرایط دارد.
سازمان بهداشت جهانی، سلامت را در چهار بعد جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی تعریف کرده و در این میان سلامت روانی از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا می تواند بر سه بعد دیگر سلامت به ویژه جسمانی اثر بگذارد.
اعتماد به نفس، توانایی خندیدن، عزت نفس، هدف داشتن در فعالیتها و روابط و زندگی، توانایی ساخت و بهبود روابط، انعطاف در یادگیری مهارتهای جدید و توان تغییر از ویژگی های افرادی است که دارای سلامت روان هستند.
به اعتقاد صاحبنظران عوامل مختلفی در افزایش سلامت روان نقش دارد که در این میان فکرهای سالم، صحبت کردن با خانواده و ابراز احساسات نقش بسزایی دارد.
سلامت روان در توسعه کشور نقش ویژه ای دارد
مدرس دانشگاه و روانشناس گلستانی در این ارتباط گفت: انسان موجودی چند بعدی با ابعاد مختلف جسمی و روانی بوده و همانطور که به بهداشت جسمی اهمیت میدهد باید به سلامت روان به عنوان بعدی از وجود خود اهمیت دهد.
ابوالفضل خانبیکی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: همانطور که افراد بهداشت جسم خود را رعایت میکنند باید به بهداشت روان خود هم اهمیت داده و برای ثبات حالت روحی تکنیک های متناسب را رعایت کنند.
خان بیکی اظهار داشت: جوامع مختلف سرمایه گذاری های کلانی برای بهبود سلامت روان آحاد جامعه در نظر می گیرند.
وی بیان کرد: فعالیت و کار کردن در حوزه سلامت روان ابعاد مختلفی از جمله پیشگیری از آسیب های روانی، آموزش برای ارتقا سلامت روان و بعد درمان را شامل می شود.
این روانشناس گلستانی گفت: نمود بیرونی سلامت روان در ارتباط فرد با خود، افراد جامعه و هستی بوده و جامعه ای که سلامت روان بالاتری دارد افراد آن اجتماع پویاتر، بانشاطتر و خلاقتر هستند.
وی اظهار داشت: عدم سلامت روان در اکثر مواقع هزینه های گزافی به بدنه اقتصادی و اجتماعی بستر جامعه تحمیل میکند.
وی اظهار داشت: با افزایش نشاط و شادابی در بستر جامعه و به ویژه مدارس می توان به افزایش ارتقا سطح سلامت روان و کاهش اضطراب ها کمک کرد و رسانه ها نقش به سزایی در پاشیدن گرد نشاط و افزایش امید واقعی برای عموم مردم دارند.
بیش از ۲۶۰ هزار نفر در گلستان غربالگری سلامت روان شدند
رییس اداره سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان هم گفت: ۲۶۰ هزار و ۷۹۸ آزمایش غربالگری سلامت روان با هدف شناسایی و غربالگری اختلالات خفیف و شدید در استان انجام شده است.
سیده مریم هاشمینسب به ایرنا اظهار داشت: البته این عدد بیشتر بوده ولی تاکنون غربالگری سلامت روان برای ۷۵ درصد مراجعان به مراکز جامع سلامت و بهداشت انجام شده است.
وی افزود: سالانه غربالگری سلامت روان تمام گروه های هدف تحت پوشش در محورهای مختلفی از جمله اعتیاد، کودک آزاری و خشونت خانگی انجام شده که براساس آن افراد در صورت نیاز ویزیت رایگان می شوند.
وی بیان کرد: برای افزایش سلامت روان جامعه دوره های مختلفی چون آموزش های مهارت زندگی، فرزندپروری، خودمراقبتی، نوجوانان سالم و پیشگیری از خودکشی برگزار می شود.
رییس اداره سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان گفت: در شش ماهه سال جاری ۴۷ هزار و ۱۸۷ نفر آموزش های مهارت های زندگی، ۱۹ هزار و ۶۷۳ نفر مهارت فرزندپروری، ۸۰ هزار و ۵۲ نفر پرورش نوجوانان سالم برای والدین و ۱۱ هزار و ۵۴۰ نفر آموزش های خودمراقبتی را دریافت کردند.
هاشمی نسب افزود: در تمام مراکز جامع سلامت روانشناسی برای خدمت رسانی به مردم حضور داشته و افراد در شهر و روستا می توانند از خدمات رایگان آن بهره مند شوند و همچنین داروهای ساکنین روستایی استفاده کننده از خدمات سلامت روان رایگان است.
وی بیان کرد: افسردگی و اضطراب بیشترین دلیل مراجعه افراد به واحدهای ارائه دهنده خدمات جامع سلامت، خانههای بهداشت و پایگاههای سلامت در استان برای خدمات سلامت روان بوده است.
رییس اداره سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان گفت:با آموزش مهارت های زندگی از بسیاری بیماری ها جلوگیری شده و در مباحثی چون فرزندپروری و ارتباطات اجتماعی تاثیرات ویژه ای خواهد گذاشت.
تقویت سلامت روان مددجویان کمیته امداد زمینه ساز تلاش برای زندگی ایده آل است
در همین پیوند کارشناس مشاوره و آموزش خانواده اداره کل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان گلستان گفت: برای افزایش سلامت روان مددجویان حدود هزار و ۱۰۰ مشاوره فردی و هزار و ۷۵۰ مشاوره و راهنمایی گروهی در استان انجام شده و از حدود ۵۵۰ نفر در سنین ۱۸ تا ۵۰ سال تست سلامت روان گرفته شده است.
لیلا شریفی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: آموزش های مختلفی از جمله مهارت های زندگی پسا کرونا، ارتباط موثر با فرزندان، خودآگاهی، کنترل خشم و هیجانات پسا کرونا، استفاده درست از فضای مجازی و آموزش های خانواده برای افزایش سلامت روان مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) در استان گلستان برگزار شده است.
وی بیان کرد: مددجویان علاوه بر کمکهای مادی نیازمند سلامت روحی و معنوی نیز هستند و باید با تقویت سلامت روان، آنها را برای ادامه راه و یک زندگی ایدهآل تشویق کرد.
وی افزود:براساس شناخت نیازهای مددجویان از جمله زنان سرپرست خانوار به همراه فرزندان آنها، خانواده های زندانیان و افراد معتاد در خانواده ها خدمات مشاوره، راهنمایی و آموزشی در کوتاهترین زمان ممکن ارائه شده تا مشکلاتشان حل شود.
شریفی اظهار داشت: سلامت روان با آموزش مهارت های زندگی، ارتباط اجتماعی، غنی سازی اوقات فراعت، آموزش های اخلاقی، ارتقای دانش و بینش، شکرگزاری عملی، صبر و توکل، معنا و هدف زندگی و ارتقا لحظات عمر با آرامش و آگاهی افزایش خواهد یافت.
۴۵ دوره آموزش های سلامت روان ویژه خانواده های شهید و ایثارگر برگزار شد
رییس مددکاری و مشاوره بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان هم گفت: امسال در راستای افزایش سلامت روان ۴۵ دوره آموزشی با رویکرد تقویت مهارت تاب آوری و تواناییهای فردی و اجتماعی در استان ویژه خانواده های شهید و ایثارگر برگزار شده است.
فاطمه جلالی در گفت و گو با ایرنا افزود: مشاوران خانواده، کودک و نوجوان، اعتیاد و تحصیلی بنیاد شهید و امور ایثارگران در راستای تقویت سلامت روان خانواده های شهید و ایثارگر همه روزه مشغول خدمت رسانی هستند.
وی بیان کرد: بیشتر درخواست مشاوره ها در سال جاری به خانواده های شهید و ایثارگر خدمات روان درمانی بوده است.
جلالی افزود: سلامت روان با آموزش امکان پذیر بوده و بی شک با کسب مهرات های لازم این مهم در جامعه افزایش پیدا خواهد کرد.
وی اظهار داشت: با تقویت و توسعه سلامت روان کیفیت زندگی و رضایتمندی افراد در جامعه به صورت چشمگیری افزایش می یابد.
گلستان مطابق سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵، یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت متشکل از اقوام و مذاهب مختلف در ۳۴ نقطه شهری و هزار و ۷۵ روستا دارد.