خراسان شمالی که به گنجینه فرهنگ ها و اقوام ایرانی شهره است دارای قومیت های گوناگون از جمله فارس، ترک، ترکمن، کرد و لر با همه ویژگی های فرهنگی خاص خود دارای ظرفیت بالایی در عرصه هنر تئاتر دارد.
هنری که با مخاطب و بدون برداشت بعدی و یا کات به طور مستقیم با مخاطب حرف می زند و همزمان بازیگر با نقش آفرینی و انتقال احساسات خود به مخاطب پیام نمایش را انتقال می دهد.
هنری که بوی تازگی می دهد و با کم و یا زیاد شدن صدای بازیگر مخاطب مجذوب او می شود.
تئاتر هنری است که تماشاگران را با خود همراه می کند هنری که نیاز متقابل حضور هنرمند و مخاطب را زیر یک سقف و روبهروی یکدیگر می طلبد تا بده و بستانی برای اندیشه و آشنایی با نگاهی نو را به وجود آورند.
هنرمند به تماشاگر و مخاطب به هنرمند آموزشی همزمان می دهند و به همین دلیل نیاز بودن در یک مکان و یک زمان مشخص در این عرصه هنری دیده می شود و همین دلیل همنفسی در کنار یکدیگر کافی بود تا وقتی ویروسی جدید و غیر قابل کنترل در جهان شیوع پیدا کرد، سالن های اجرای این هنر اصیل نخستین مکان شود که بر روی علاقه مندان بسته می شود.
جشنواره تئاتر امیدی برای هنرمندان
بهتر شدن شرایط واکسیناسیون، هنردوستان هرچند به صورت محدود پا به سالن های سینما و نمایش گذاشته و هنرمندان نیز هرچند با مشکلات بسیار از جمله اقتصادی، دست به کار شدند و چراغ تئاتر را همواره روشن گذاشتند.
در این بحبوحه تنها اتفاق خوبی که برای هنرمندان شکل گرفت برگزاری جشنواره ها است که از جمله آن هفدهمین جشنواره تئاتر استان را می توان نام برد که موجب شده تا امیدی دیگر برای هنرمندان این مرزو بوم باشد.
یکی از هنرمندان تئاتر خراسان شمالی در این زمینه می گوید: برگزاری جشنواره به طور یقین تاثیر گذار و ایجاد انگیزه در هنرمندان می کند اما این روش پاسخگوی تمامی مشکلات هنرمندان به ویژه هنر نمایش نخواهد بود.
امین فرحی با اشاره به شرایط کرونایی و تحت تاثیر قراردادن تمامی مشاغل، امور زندگی و تعطیلی سالن های نمایش در ایام کرونا می افزاید: تئاتر یک پدیده اجتماعی وابسته به تماشاگر است، بازیگر، نقش و تماشاگر سه رکن تئاتر را تشکیل می دهند که اگر این سه رکن در کنار یکدیگر قرار نگیرند، تئاتری هم وجود نخواهد داشت و در مجموع تولیدات این حوزه در ایام کرونا تعطیل شد اما هنرمندان با عشق پای کار بودند و بدون در نظر گرفتن هزینه صرفا برای مخاطبان از هیچ تلاشی فروگذار نبودند.
وی می گوید: در شرایط کنونی هنرمند با مشکلات بسیاری که مهم ترین آن مالی است، دست و پنجه نرم می کند و در استان هنرمندان بسیاری وجود دارند که علاقه مند این حرفه هستند و توانایی تولید آثاری دارند که در سطح ملی نیز افتخار آفرینی می کنند اما دغدغه آنها برای تولید فاخر موجب کناره گیری و یا ضعف در تولیدات هنری شده است و این نیاز به حمایت مسوولان دارد.
این هنرمند اضافه می کند: هنرمند اگر دغدغه مالی نداشته باشد، دل گرم بوده و تمامی انرژی خود را در تهیه یک اثر فاخر می گذارد چرا که هزینه دکور، صحنه و افزایش دستمزدها آن را از این امر بازمی دارد.
تسهیلات کرونایی؛ کمک حال بازیگران
تئاتر، هنری است که هنرمند با جسارت پیام خود را به مخاطب انتقال می دهد و دردها و معضلات اجتماعی را در قالب این هنر نمایشی بیان می کند حال آنکه خود با معضل اقتصادی دست و پنجه نرم می کند چگونه این موضوع را به نمایش بگذارد و چگونه دردهایش را عنوان کند؟
یکی دیگر از هنرمندان تئاتر خراسان شمالی نیز در اینباره می گوید: تئاتر پدیده اجتماعی و پیوست اجتماعی دارد که به معضلات اجتماعی همچون طلاق و هر مشکل دیگری که جامعه با آن درگیر باشد می پردازد و چون حامل پیام به مخاطب است و ارتباط مستقیم با آنها دارد تاثیر گذار است.
محمد شاکریمی افزاید: بنابراین باید یک هنرمند در این عرصه تمامی تلاش خود را به کار برد تا تولیدش خروجی خوبی داشته باشد که این خروجی نیازمند هزینه کرد، متن نمایش نامه، دکور خوب، صحنه و لباس است.
وی می گوید: شرایط اقتصادی به وجود آمده موجب شد تا اولویت های روزمره زندگی مردم تغییر کند و جایی برای سبد فرهنگی نباشد و درضمن با هزینه بسیار کم سریال و یا فیلم را دانلود کرده و استفاده می کند.
این بازیگر تئاتر می افزاید: هنرمند نیز با فروش بلیت و استقبال مخاطب هزینه کرد خود را حاصل می کند بنابراین جرات ریسک کردن را ندارد و نمی تواند برای تولید خود بیشتر هزینه کند که در نتیجه یا اثری تولید نمی شود و اگر هم شود اثری قوی نخواهد بود.
به هر حال بارقه امید دربین هنرمندان خراسان شمالی با ارایه تسهیلات کرونایی در این شرایط سخت زنده شده و هنرمندان منتظر حمایت های بیشتر در این زمینه هستند.
حمایت از تئاتر استان
نائب رییس انجمن هنرهای نمایشی خراسان شمالی نیز در مورد حال و هوای این روزهای تئاتر استان می گوید: هنرمندان به ویژه قشر جوان با تمامی ناملایمت ها و مشکلاتی که اکنون گریبان گیر جامعه است پای کار آمده اند و در هفدهمین جشنواره تئاتر آثاری را ارسال کرده اند.
احسان کمالی می افزاید: دستگاه هایی همچون شهرداری، فرمانداری و استانداری با حمایت و تبلیغات فراگیر از این حوزه همانند سال های گذشته و برگزاری دیگر جشنواره ها روح این هنر را در استان زنده کنند.
وی می افزاید: تئاتر در خراسان شمالی با توجه به موقعیت جغرافیایی و وجود اقوام مختلف جزو استان های پر مخاطب در این حوزه است و این خود ظرفیتی مهم که باید مدنظر مسوولان باشد.
دبیر اجرایی هفدهمین جشنواره تئاتر خراسان شمالی در ادامه با اشاره به داوری این جشنواره می گوید: هرچند که در استان داوران و هنرمندان پیشکسوتی در این حوزه فعالیت می کنند اما دعوت از هنرمندان دیگر استان ها موجب پیشرفت و آشنایی هنرمندان با دیدگاه های متفاوت را در برخواهد داشت.
کمالی به ارسال آثار به این جشنواره اشاره کرد و می افزاید: آثارهای ارسال شده با توجه به شرایط کنونی نسبت به جشنواره های گذشته افزایش داشته و این خود نوید خوبی برای جشنواره است.
وی می گوید: برگزای جشنواره ها فرصتی است برای حضور هنرمندان و نمایش گذاشتن هنر خود و بررسی آن توسط داوران موجب می شود تا آنها نقاط قوت و ضعف خود را بشناسند و سکویی برای ارایه هنرهای فاخر خواهد بود.
جشنواره تئاتر بارقه امید
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی در ادامه برگزاری هفدهمین جشنواره تئاتر استان را بارقه امید هنرمندان دانست و می گوید: این جشنواره مهم در نیمه اول آذرماه سالجاری در بجنورد برگزار می شود و با پایان مدت زمان فراخوان آن ۲۶ اثر نمایشی به دبیرخانه این رویداد ارسال شد.
تقی صادقی می افزاید: فراخوان ارسال آثار این جشنواره از ۳۱ شهریورماه داده شد و هنرمندان فرصت داشتند تا آثار خود را تا ۱۰ مهرماه به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند و در نهایت ۱۷ اثر از شهرستان بجنورد، ۶ اثر از شهرستان اسفراین و شهرستان های گرمه، جاجرم و فاروج هر کدام یک اثر را به دبیرخانه این جشنواره ارسال کرده اند که بازبینی آثار ۱۷ آبان ماه سال جاری انجام می شود.
وی می گوید: این جشنواره با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن هنرهای نمایشی استان به منظور تداوم و تثبیت جایگاه هنر نمایش، ارتقای تولیدات سالانه هنرمندان تئاتر برگزار میشود.
اکنون ۴۰ گروه نمایشی با ۴۰۰ هنرمند استان در این عرصه مشغول فعالیت هستند.
خراسان شمالی با ۸۶۳ هزار نفر جمعیت که ۴۴ درصد آنها در روستاها سکونت دارند در شمالشرق کشور واقع است.