تهران- ایرنا- دبیر اجرایی سامانه نظام ایده ها و نیازها (نان) با تاکید بر اینکه برای رفع بهتر نیازهای جامعه، دانشگاه ها باید موضوع پایان نامه های دانشجویی را به سمت نیازها سوق دهند، گفت: از زمان رونمایی سامانه نان در اردیبهشت ۱۴۰۱، تاکنون‌ چهار هزار و ۷۰۱ نیاز و ۳۳۳ ایده در این سامانه ثبت شده است.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا علی نایبی که معاونت پژوهشی موسسه استنادی علوم و پایش علوم و فناوری (ISC) را نیز برعهده دارد، امروز (چهارشنبه) در پنجاه و هفتمین اجلاس معاونان پژوهش و فناوری دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها، مراکز و مؤسسات پژوهش و فناوری و پارک‌های علم و فناوری کشور در محل سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران اظهار داشت: وظیفه سامانه نظام ایده ها و نیازها این است که پنجره واحدی برای نیازها و تقاضاهای فناورانه ایجاد کند و خدمات سامانه های مشابه را پوشش دهد.

وی ادامه داد: طراحی و اجرای سکوهای علم، فناوری و نوآوری به وزارت علوم سپرده شده است و دستگاه ها باید نیاز فناورانه خود را در سامانه نان (nan.ac) ثبت کنند.

به گفته معاون پژوهشی موسسه استنادی علوم و پایش علوم و فناوری (ISC)، ایده های ثبت شده در این سامانه یا می تواند در پاسخ به نیازی طرح شود یا با عنوان یک طرح مستقل و در قالب طرح های تحقیقاتی اجرایی شود. 

دبیر اجرایی سامانه نان خاطرنشان کرد: برخی وزارت خانه ها مانند وزارت نفت در این زمینه بسیار فعال بوده اند و این وزارت خانه تاکنون ۱۴۰ نیاز فناورانه خود را در این سامانه ثبت کرده است. به همین دلیل یک بخش جداگانه برای وزارت نفت در سامانه نان درنظرگرفتیم. همچنین شاخص های مختلفی برای محققان در این سامانه تعریف شده که شامل تعداد ایده های مطرح  شده توسط محقق، کیفیت ایده ها و به نتیجه رسیدن آنها است.

وی توضیح داد: برای آشنایی بیشتر کارگزاران و نماینده ها همچنین پارک های علم و فناوری و دانشگاه ها و دانشجویان و اعضای هیات علمی با شیوه های کار سامانه نان، سه وبینار در آبان ماه سال جاری طراحی شده است.

نایبی در خصوص نیازهای ثبت شده در نان گفت: از زمان آغاز به کار سامانه نان تاکنون، تعداد چهار هزار و ۷۰۱ نیاز و ۳۳۳ ایده ثبت شده است. دانشگاه ها باید پایان نامه ها و رساله ها را به سمت نیازها سوق بدهند. از طرف دیگر، وزارت علوم تاکید دارد هر سال تعداد پایان نامه های بیشتری بر اساس نیازهای ثبت شده در سامانه نان انجام شود.

امید رضایی فر مدیر دفتر پشتیبانی و امور نوآوری و فناوری وزارت علوم نیز در این نشست اظهار داشت: نظام ایده‌ها و نیازها به عنوان مرجعی برای هم‌رسانی و اتصال و زیرساخت ارتباطی لازم نیازها و ایده ها مهیا شده است.

وی ادامه داد: همچنین سامانه‌های ساتع، ساجد و توانیران به سامانه نیاز متصل شده و داده‌های سامانه مشابه در قالب فایل های اکسل دریافت و در سامانه نان درون دهی شده است.

به گفته رضایی فر، از مجموعه های دانشگاهی توقع داریم تعامل جدی تری با سامانه نان داشته باشند و سامانه های داخلی برخی موسسات مانند سامانه گنج ایرانداک باید به سامانه نان متصل شود. همچنین اعطای برخی گرنت ها (کمک هزینه های پژوهشی) نیز بر اساس ثبت نیازها در سامانه نان انجام می شود.

پیمان صالحی معاون پژوهشی وزارت علوم نیز در این نشست اظهار داشت: سامانه نان از این نظر می تواند مفید باشد که برای هم‌رسانی نیازها و ایده ها به بازار موجود در دانشگاه ها و پژوهشگاه ها بتوانیم از آن استفاده کنیم.

وی ادامه داد: نگاه ما به سامانه نان، پنجره واحد نظام واحد در کشور یعنی از طرح ایده تا رسیدن به محصول است. سامانه های دیگر مانند ساجد و ساطع در ذیل نان قرار خواهد گرفت.

سامانه نظام ایده‌ها و نیازها (نان) زمینه‌ای برای ارتباط نیازهای مختلف با تحقیقات و مراکز تحقیقاتی کشور است. متخصصان می‌توانند نیازهای خود را در حوزه‌ها و سطوح مختلف اجتماعی و صنعتی در این سامانه ثبت کنند. همچنین مشوق‌های علمی برای مراکز دانشگاهی فعال در سامانه درنظرگرفته شده است.

این سامانه از سه مرحله تشکیل شده است: ۱. ارائه ایده و نیاز ۲. محصول ۳. اشتغال دانش‌بنیان. مراحل ثبت ایده در سامانه «نان» شامل انتخاب نیاز، ثبت اطلاعات، تأیید اطلاعات و صدور گواهی است.

برچسب‌ها