مشهد-ایرنا- معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: جمعیت گونه‌های علف‌خوار در این استان مطلوب است که نشانه آن تقویت حضور گونه‌های پرچم از جمله پلنگ و یوزپلنگ در مناطق تحت حفاظت است.

محمد عرفانی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود:گربه سانان به عنوان گونه پرچم و شاخص در جمعیت حیات وحش شناخته می شوند بدین معنا که کیفیت و کمیت زیست آنها گویای وضعیت دیگر گونه های جانوری و نشانه ای از مطلوبیت حیات وحش در هر منطقه است.

وی ادامه داد: این استان از نظر ظرفیتهای حیات وحش و تنوع زیستی جزء استانهای نخست کشور از نظر تنوع و تعداد است و وجود بیش از ۲۰ هزار راس پستاندار علف‌خوار مانند کل و بز، قوچ و میش و آهو که جزء طعمه‌های گونه های پرچم مانند گربه سانان هستند نیز نشان دهنده وضعیت مطلوب زیستگاههاست.

معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: حضور گونه‌های گوشتخوار یعنی زیست جمعیت مطلوب علخواران همچنین این امر به معنای پوشش گیاهی خوب است که نشان از پویایی، تنوع و شرایط خوب زیستگاههای تحت حفاظت دارد زیرا زنجیره غذایی در طبیعت برقرار است.

عرفانی افزود: با هدف تعیین وضعیت در این بخش طبق روال سالیان قبل و با توجه به شروع فصل سرما، سرشماری پاییزه پستانداران علف‌خوار شامل قوچ و میش، کل و بز و آهو در قالب ۳۴۰ گروه به مدت ۹۰ روز با مشارکت ۸۰۰ نفر در مناطق تحت مدیریت در استان انجام می‌ شود.

وی اضافه کرد: سرشماری با هدف برآورد جمعیت این گونه‌هاست و بهترین روش انتخابی برای انجام آن نیز روش پیمایش خطی است که بر اساس مسیرهای سرشماری که از قبل مشخص شده گروه‌ها با عبور از مسیرهای اعلامی جمعیت را بررسی و برآورد می کنند.

معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: در قالب این سرشماری ضمن برآورد جمعیت گونه‌های هدف، وضعیت زاد و ولد، تهدیدات و مسائل موثر در جمعیت این گونه‌ها نیز بررسی می‌شود.

عرفانی با اشاره به این که انتظار می‌رود سرشماری وحوش همانند سایر سرشماریها در کشور مانند نفوس و مسکن به رسمیت شناخته شود تا مرکز آمار ایران از آن حمایت مالی کند افزود:باید توجه داشت زیست انسان در ارتباط نزدیک با محیط زیست و حیات وحش است لذا در این بخش نیز شاهد اهمیت سرشماری هستیم.

۲۰ درصد گستره ۱۱۷ هزار و ۷۶۹ کیلومتر مربعی خراسان رضوی زیر پوشش حراستی اداره‌ کل حفاظت محیط زیست این استان است. 

مساحت زیستگاههای طبیعی و وحوش در خراسان رضوی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار است. 

خراسان رضوی دارای ۴۱ منطقه چهارگانه و شکارممنوع شامل ۲۸ اثر ملی طبیعی، پارک ملی، پناهگاه حیات وحش، مناطق حفاظت شده و ۱۳ منطقه شکارممنوع است.

حدود ۸۰ گونه پستاندار، ۲۸۵ گونه پرنده، ۲ گونه دوزیست، ۶۸ گونه خزنده و ۲۴ گونه ماهی در طبیعت خراسان رضوی زیست می‌کنند.

گونه‌های شاخص حیات وحش این استان شامل بز وحشی، قوچ، گوسفند وحشی، آهو، پلنگ، یوزپلنگ، گرگ، کفتار و انواع پرندگان از قبیل پرندگان شکاری، هوبره و کبک است.

برچسب‌ها